Sembelit

Hai.. Ada sesapa yg penah ada masalah sembelit tak lepas bersalin? Macam mana nk atasi ek? Nak buang air tapi takut jahitan terbukak. Perut tak selesa tapi tak boleh nk buang air.. Boleh tak klw sy makan ubat beli dikedai?

15 Các câu trả lời

Hehe hye mommy, sy pantang hari ke 31 masih sembelit. Tp sy ada makan ubat lactul solution. Sy trauma nk membuang, 1st time buang lepas bersalin hari ke-5. Sbb kte takut tu pun punca jd sembelit. 😆

saya pun buang air hari ke 6, itupun mintak ubat untuk lembutkan najis dekat nurse kk. lepastu saya beli ubat lembutkan najis dekat farmasi. jgn minum air milo boleh sebabkan sembelit 😊

Hai mommy . saya ade pengalaman camtu . saya pegi klinik , then doc bagi ubat . alhamdulillah baik . dalam masa yang sama saya makan orange sunquick juga

Haha sama ..sy duk fikir takut nk mmbuang.. Yelah dh la bru 5hari bsalin.. Hari ke6 baru lepas hajat 🤣sy mkn betik byk2 minum pun byk

Samala sya sis .. arini da ari ke5 berpantang tp still x brani membuang lg . Mc trauma dgn buasir masa mngu 36 ngandong ari tu 😅😅

5y trước

Haha sama la kita ada buasir .. Xpnh2 ada ttibe dia hinggap kt situ🤣

Sy mmg ada masalah sembelit lps bersalin..tp slalu sy akn dpt ubat bagi lawas @ lembut najis dari spital masa discaj..

boleh beli ubat untuk lembutkan najis dekat farmasi sis .or makan limau byk byk dan jgn lupa bykkan mnum air

5y trước

Ok tq sis..

Blh pegi sepital bgtau sembelit..nti doc bg ubat plembut najis @ beli dkt farmasi bgtau pn blh

Sis try mkn limau sunkist atau minum sunquick yg limau mandarin . Pastu mkn sayur bg banyak

5y trước

Nak minum sunquick. Tapi boleh ke takut ade effect kat breastfeeding baby pulak. Dy tak sakit perut jugak ke nnti

Boleh dapatkan ubat sembelit sis. Tapi x sure kalau beli kat luar. Biasanya minta kat kk

5y trước

Okay tq sis..