Bahaya ke kalau ibu mengandung 17week ada anemia ?

3 Các câu trả lời

Mcm saya, anemia hb start turun dr 11.7 ke 11.3 ke 10.78. Lepas tu kena makan 2 biji sehari zincofer, naik takat 10.87. Doktor kt klinik terus bincang dgn doktor hospital, terus kena iv drip cosmofer (masa 29 minggu), zincofer tetap teruskan 2 biji sehari. Minggu lepas check bacaan hb, naik 11.14 je tp tak jumpa doktor lg. Esok baru nak scan 32 minggu, boleh la terus dapatkan tindakan selanjutnya dr doktor. Tp memang betul, anemia in pregnancy ni ada risikonya

Hmm risiko time nak bersalin tu ada sis, sakit sikit la kne masukkan ubat nanti sambil bersalin, saya pon hb low bila baby makin besar. Risau jgk drop lagi next checkup. Haritu saya checkup ada akak ni drop hb dia 7 lebih. Dia kne masukkan ubat setiap kali checkup sian tgok dia. Nurse kata kalau 10 tu still selamat lagi, kalau 9 kebawah tu yg sakit sikit la sbb baby baru berapa bulan kan, tu yg kne jaga hb tu.

berisiko tu