sama kes mcm baby twin saya..baby prem..bln 11 ni 7 bulan..saya intro anak saya mkn dr dieorg umor 5bulan lebih lagi..mula2 mmg mcm tu..saya bagi je setiap hari dpt 1sudu pon dh ok dh bg saya.. sis try la,mula2 bg mnum air lpastu suapkan mknn xkira la puri buah ke bubur ke..bagi time die menyusu..contoh 12pm xpon sebelum mandi petang 4pm..nnti lama2 ok lh tu..jgn xbagi langsung,nnti terbantut perkembangannya..😊

pls no nestum. kalau saya sendiri mkn pun dah terasa manisnya. buat bubur kosong tu pun tak susah sgt sis. baru 6 bulan mmg baru lg. kalau malas sgt pun belikan bubur instant dkt shopee byk. cari yng no sugar, no msg. sbb saya pun baru je beli instant bubur. just tmbh air. anak saya suka mkn. sekali sekala boleh masakkan sendiri je. pls but no nestum ok.

Gagging perkara biase. Anak baru nak kenal tekstur makan, rasa and all. Ibu kene tau beza gagging and tercekik. Saya pun ibu baru belajar. Kat fb ade Happy Babyfood Malaysia. Banyak boleh belajar. And introduce real food to babies. Nestum semua banyak gula. If boleh no sugar, no salt, no msg sampai 2 tahun.

First year hanya introduction food sahaja. Jangan risau kalau dia belum minat makan. Bagi dia main dengan makan. Cuba tekstur berbeza. Jangan paksa makan banyak. Sikit pun tak apa. Anak saya 11 bulan makan sikit je 2-3 suap. Tapi saya bagi dia makan byk kali. Snacking fruits. Make sure balance healthy meal.

jangan bagi nestum terlalu awal. nanti baby memilih makanan sbb nestum tu manis. start dgn bubur nasi kosong je dulu. follow 4-days rule and slowly introduce puree buah/sayur. for more info, follow group Fb Happy Baby Food Malaysia. Sana banyak info and resepi utk ibu ajar anak makan.

Awal2 memang baby macam taknak makan. But you usaha je bagi anak makan untuk latih baby pandai menggunakan lidah juga. Seperti yanf disarankan oleh klinik kesihatan at first you need to give plain rice porridge. So anak takde masalah picky eater juga

awal2 MMG MCM tu anak saya pun sama tolak nestum..tapi saya cuba pujuk juga....sekarang saya taw apa yg anak saya suka makan n x suka makan...ank saya 8 bulan

4y trước

bukan. cerelac jenama dia, tapi baby saya xmaw juga....saya silap tekan sis...saya beli dua tin satu rice satu gandum....MMG dia xmaw..sekarang makan nasi blend tapi kena campur2 juga.pagi makan gandum sanggaii +kacang hijau tgh hari nasi blend+ayam+carrot+daun sup+kentang baru dia selera makan malam pula saya bagi gandum +kacang hijau....setakat 8bulan NIE dah makan kacang hijau NGN kacang merah...buah dia suka yg masam MCM markisah n orange..betik kurang sikit...sweet potato pun dia kurang sikit...kena cuba makanan anak2 NIE Klau tak kita xtaw apa yg dyaowang suka...anak saya MMG dia tolak semua nya...tapi saya bagi juga walaupun mula 3sudu...sekarang satu mangkuk agar2 tu MMG abis...soe comment yg atas saya silap typo banyak baru tgok balik...

hi. search happy baby food malaysia. better tayah bagi nestum dulu. dan tengok tekstur bubur nasi baby. kekadang pekat sangat dia nak telan susah.

hi Puan. saya frozen kan semua dan masak semua sekaligus. dlm 10-15min dh siap, blend, n boleh hidangkan utk baby. 😊

jgn campur terus. bagi bubur kosong dulu. sehari sekali selama 4 hari. biar dia biasakan diri. boleh search 4 days rule