Ape tips atau pantang larang untuk isteri first time pregnant eak?? Baru 6minggu Mohon share sikit..

First pregnant

Ape tips atau pantang larang untuk isteri first time pregnant eak?? Baru 6minggu Mohon share sikit..
13 Các câu trả lời

Jaga makan, jaga emosi.. jgn buat bini stress. jgn buat kje berat. Bykkan bedrest. Makan folic acid. Jgn bersama buat masa skg. Jgn byk jalan. Jgn naik flight di awal kehamilan. Sb tak tau rahim kuat atau tak. Nanti 9-12w baru g scan. Jgn terburu2 nak g scan, sb awal2 takkan npk . Lagi 1, kalau ada berlaku pndarahan / keputihan coklat/hijau/ kuning, cpt2 g klinik/spital. Kalau boleh follow tiktok dr2 yang berpengalaman. Tmbah ilmu pasal ibu hamil / penjagaan ketika hamil. Last, jgn excited sgt n post pasal kehamilan dekat socmed. Cukup la family je yang tau. Btw congrats! ✨

2y trước

Naik kereta perjalanan jauh biasanya kena byk kan berhenti rehat. Bg isteri regangkan otot2 badan dia tu.

Jaga diri baik2, jaga emosi, dptkan mkn mnum dan rehat yg cukup serta jgn tinggalkan folic acid.. blh start buka buku di kk antara minggu 8-12w bergantung pd kk yg nk pergi tu.. dan xlupa, blh rajin2 menimba ilmu parenting dgn bykkan membaca dan bertanya dgn sumber yg sahih dan dipercayai.. tahniah

2y trước

baik laa. thanks atas pesanannya

boleh follow page fb doctor imelda balchin pakar o&g. dan awak akan dapat banyak info bermanfaat dekat sana. if ada tiktok boleh follow doctor samhan, doctor irma, doctor anisah

2y trước

most wc awak. no problem☺️

Jangan skip makan asid folic, isteri tak boleh terlalu lasak, make sure sentiasa ada snek supaya perut tak kosong, banyakkan berehat, bawa clinic untuk checkup.

kalau tak boleh makan, pedulikan makanan sihat. asal makan. asid folic penting, kalau nak senang beli susu ibu mengandung je dalam tu dah ada semua.

2y trước

any brand susu ibu mengandung boleh. belu shopee je

jgn buat kerja berat, bykkan bed rest, makan berkhasiat & makan folic acid. 2w lg boleh bawak ke klinik scan.

2y trước

baik laa. thanks 🙏

Jgn stress. Jgn buat kerja atau exercise berat2. Start makan healthy. Don't eat too much junk food and process food.

2y trước

ok noted. thanks 🙏

kena byk mmbaca.trim 1 ape cabaran,ape risiko,ape yg normal,ape yg x normal.lain trim lain crite.

Suruh isteri bykkn bedrest. Jgn turun naik tgga. Angkat berat. Awl2 ni dia manja lg.... Jaga pmknn juga

2y trước

alright sis. thanks sis 😊

pantang larang tu jaga pmkanan sja..