Tetanus injection? Wajib ke?

Hi everyone.. saya first time mom. Nak tanya, injection kancing gigi wajib ke? Saya dah 37weeks pregnant.. saya tak penah dibagitau injection ni.. saya check up di private hospital. Risau pulak 😅#1stimemom #pregnancy #ingintahu #advicepls

15 Các câu trả lời

First pregnancy saya pun xthu sbb check at swasta. 8bulan pregnant tergerak hati nak lapor pregnancy at gomen just in case ada apa apa senang dah ada record. Bru sy tau kena vaksin and trus kena cucuk. Jadinya end up 1 cucuk je instead of 2 sbb dah nak beranak dah time tu.. second pregnancy pun cucuk sekali je 🤗

Saya pun tak tau wajib ke tak. 😅 Tapi ia bermanfaat bg ibu dan anak supaya tiada jangkitan jika menggunakan peralatan tidak disteril. Mcm tu lah. sy cek up di KK, bila nurse tiba2 kata vaksin tetanus hari ni, sy on je. Sebab sblm ni tahu ada vaksin tetanus.

Wajib sis. Hrtu sy tnya nurse Nurse ckp utk Elakkan andai kata masa kita nk brsalin, hospital guna benda2 brkarat boleh effects pd bby. Sy baru kena hrtu. Sakit dia lagi sakit dari vaksin. Tp ok je. Kena bnyakkan rehat

Saya pon checkup private tapi dapat je injection tetanus ni. Kadang2 doctor terlupa, cuba awak tanya dia. Tapi dah 37w ni dah lambat, patutnya akan dapat 2 kali untuk first pregnancy. Maybe awak akan dapat sekali je

Memang kena ambik , saya siap amek booster punya sebab second pregnancy 😅 . Alhamdullillah okey jaa

Apa jenis vaksin pun adalah pilihan. Informed consent tu penting. Kene tahu apa yg kita ambil.

yup wajib. tapi saya checkup kat klinik swasta ada je dorg kasi. sis try tanya la

Ya kna ambek, akan dpt 2x sbb elak risiko Kena Sawan. Nurse La bgtau 😬,

Wajib…2kali utk first mom…n 1kali utk stp pregnancy seterusnya

sy pun baru je disuntik tetanus injection. week 34😊