Inject vaccine kancing gigi

Hi mommies. First time mother here. Vaccine untuk kancing gigi tu wajib ke? Apa lagi vaccine yang wajib ambil during pregnancy? I tak pergi check up kk, i check up fully private clinic pakar sebab kekangan masa dan kerja. So far o&g i bagi flu injection je. Tapi nampak ramai mommies post pasal vaccine kancing gigi. Perlu ke i tanya o&g i untuk inject jugak? semoga mommies boleh share info2 dgn saya. Soooo excited for my first baby after TTC 10years. Currently 20weeks. Tqvm mommies yg sudi respon #bantusharing #ingintahu

20 Các câu trả lời

alhamdulillah semoga mommy sihat2 aje sepanjang kehamilan. half way to go. belajar ilmu penyusuan & keibubapaan ya utk menghadapi hari2 penting nanti. btw, cucuk kancing gigi @ tetanus penting ya utk baby terutamanya nti lahir kan baby nak kena gunting tali pusat dia guna gunting tu, nk cegah la kalau2 alatan tu tercemar ke apa

Sis check up klinik swasta tu klinik pakar under hospital swasta ke klinik pakar yg bukan under hospital? Sebab dulu 1st baby sy check up women and child klinik under kpj dan dapat 2 dos kancing gigi. Second baby ni dh 27w belum inject lagi. Rasanya check up mana2 pun Dia mmg bagi injection ni. Cuba tanya doc masa next appointment

I pun check up fully private. Boleh remind your doctor. Normally diorang mmg dah ada schedule utk kita. I tak ambil lagi tp dah mula rasa gusi bengkak, next appointment nk inform doctor in case boleh ambil awal. If ada keputihan teruk pun boleh request utk gbs test.

kancing gigi untuk elak sawan.bila dah rasa gerakan baby kne cucuk kncing gigi tu.kalau first mom 2dos .kalau mngandung lg kurang daripada 5tahun , kne cucuk 1 dos je .kalau lps 5thun mngndung lagi kne cucuk semula 2 dos.ni yg nurse bgtau sy.

Hi..mcm sy, monthly checkup kt kpj. Masa kandungan 20 minggu, doc ada tanya, ada rasa tendangan bayi x? Sy ckp xde..doc inform once dh rasa tedangan, baru blh cucuk kancing gigi. Masa checkup 24 minggu, sy dh rasa tendangan dan terus inform doc. Baru dpt cucuk kancing gigi.

saya check up klinik swasta. dokter lupe, sy pun lupa. da last check up 9 bln bru dia ckp eh awk belum ambik injection kancing gigi rupanye. tapi sbb da nk bersalin dia xinject la. nasib baik xde jadi ape 😂 so swasta ade je injection tu, awk kena tanye dokter.

Kebanyakan swasta memang takde inject kancing gigi sis. Saya checkup swasta pun takde inject ni. Ada juga tanya dr. Dr kata dia memang takde bagi. Kalau nak juga, boleh tanya klinik lain. Kalau tak ambil pun takde masalah katanya

1y trước

Idk ur hospital sis tp kpj, gleaneagles both bagi injections ni

Kebanyakan swasta memang takde inject kancing gigi sis. Saya checkup swasta pun takde inject ni. Ada juga tanya dr. Dr kata dia memang takde bagi. Kalau nak juga, boleh tanya klinik lain. Kalau tak ambil pun takde masalah katanya

ATT wajib utk fasiliti kerajaan, tidak wajib jika di fasiliti swasta (bgantung kpd doc yg merawat) jika puan nk boleh shj request dgn doc swasta

Better you ask o&g you okay. better ambik. seawal i rasa baby i gerak i dah kena cucuk, and dah cucuk fully pun dua kali sebab first mom.