Serah diri?

Due date saya 14/4 tapi dapat tarikh untuk serah diri 7/4 ke hospital sekiranya takda tanda bersalin. Boleh saya tahu kenapa kena serah diri sedangkan belum sampai masa untuk bersalin? *mereka ada mention untuk induce🥺 Keadaan saya dan baby stabil tiada sebarang masalah GDM, uri, ketuban. Saya dapat tarikh tu minggu lepas sebab ada rasa contraction tapi belum ada bukaan. Sejak discharge dari PAC tu dah tak kerap datang contraction. Mommies boleh share pengalaman? #firstmom #firstbaby

8 Các câu trả lời

Sebenarnya kalau dr bg tarikh serah diri tu means awak mmg ada masalah dlm pregnancy awak. Dr takkan simply bgi tarikh tanpa sebab. Even though gdm on diet control pn dr akan bagi masa tak lebih dr due date. Mungkin ada yg diorg bgtau tapi awak terlepas pandang. ☺️ Saya pon due 16/4 tapi dr bg tarikh 2/4 induce sbb gdm on metformin n pernah admit ward on 24/3 hrtu sbb ada contraction yg tak kerap. apa apapun mintak penjelasan dari dr n nurse awak ye pn. Saya doakan semua urusan kita yg bersalin bulan april ni akan dipermudahkan oleh Allah ta'ala. Amiin

2y trước

Insyallah amin terima kasih sis

takde siapa boleh jawab soalan ni melainkan doc yg bagi awak tarikh tu 😅 ataupun cuba baca kat buku pink tu apa yg doc note masa last checkup. mcm saya takde masalah apa2 last checkup 36w doc mmg explain, boleh tunggu max 41w. kalau kata psl false contraction, saya pun dah ada false contraction masa 36w. dah inform nurse & doc juga. so kalau awak takde masalah apa2 should be doc takkan suruh serah diri awal.

2y trước

Ooo camtu ke. Ok ok baik sis terima kasih tau

Sy rasa puan kena serah diri awal sebab puan ada history ke PAC sbb ada contraction walaupun x ada bukaan. Kes mcm ni doc biasanya akan diagnosed sbg threaten preterm labour (kelahiran pramatang terancam). Sbb sy pun pernah dlm situation mcm puan cuma x ada la kena dpt tarikh sbb masa tu still awal. Tp masa jumpa doc kat klinik pakar dia ada tanya dah dpt tarikh ke. Tu je la.

2y trước

Ooo yeke macamtu ya

sis..kalau dpt tarikh serah diri tu mmng ada "something" ..kalau x doc takan suruh sis serah diri... sbb selalu ibu blh tunggu 40w dan akan dpt tarikh extra kalau x da apa2 masalah kesihatan ...extra 5-7hari..... kalau x bersalin baru serah diri..mcm sy serah diri 40w sbb gdm on diet control.....ada orng 37w /38w..kena serah diri... mesti ada sbb😅...

masa awak dapat tarikh tu, doktor takde cakap apa apa ke? awak tak tanya ke? kalau serah diri awal dari due, mungkin ada komplikasi contoh baby besar, ibu ada gdm, ibu ada darah tinggi.

2y trước

Takde sebab saya dan baby memang stabil. Diorang cakap nak induce tarikh serah diri tu🥺 kenapa kena induce ye

sy due 14/4 juga .. ada gdm dan tarikh serah diri 13/4 sehari sebelum due .. tp awk tkda masalah apa2 pun kena serah diri awal ya .. nak kepastian kena tnya nurse sebab apa ...

2y trước

Tula insyallah nak tanya nurse next appt

biasa klau kena serah diri ade masalah time prgnt.. mcm sy due 21/4 tpi dah dpt tarikh serah diri 5/4 kena induce sb gdm on ubt + insulin

2y trước

Itula saya pelik😮‍💨 saya dan baby stabil tiada masalah. Ada pendapat kenapa tak?

sama tarikh due kita sis....

2y trước

Semoga kita direzekikan bersalin mudah dan selamat baby & juga ibu. Amin🥰 goodluck sis