Contraction

Due date dah makin dekat. Macamana la agaknya rasa sakit contraction ya. Saya first time mom. Nervous pulak 😥 takut.

10 Các câu trả lời

tips sy x pernah pk sakit..x pernah sebut sakit..ble awk pk tu sume.. outomatik otak akn antar signal bt awk jd sakit..cube awk pk positif 9 bln lbh peknen awk nk jumpe ank awk..sy 6 org ank..ank ptme sy jahil psl besalin..zero..dlm kple mcm2..sume jd kelam kabut..kesudahannye sedih y sy dpt..sy x pndai nk teran..xpndai thn nafas..sume xpndai.. last sy kehilangan ank sy..second ank..sy gali ilmu..sy baca..sy belajar..sy positif..ke lima2 ank sy besalin amat mudah..misi n doc y knl sy ckp sy org y plg mudah bersalin..bile dah smpai mase relax.. enjoy..Allah tu ade..cume awk pk nk slmat kan ank awk je..sy baru besalin ank y keenam..35 week rutin cam biase..sy bersenam..sllu mntk Allah permudahkan..masuk 36 week x sakit ape pn.. kbtulan cekup kk..misi ckp dah trun sgt kple bb..sy terus g private wt ve..seluk dh 4cm..mse tu sy x pk pn sakit ..smpai spital dah 5cm..x rse sakit..doc pecahkan ketuban..sy fokus sembang ngn suami..adk bradik dlm wssp..ble masuk 7cm bru rse segugut..ble datang mngeras..senyum..pk kelopak bunge..bb dah nk Tiba..plg penting penafasan..klau x jge abis..tarik kot idung dlm2 hembus..ikut rentak..setengah jam je sy mnunggu full delate..skali push..doc x smpt pkai sarung tgn..doa suami pn amatlh penting..maafkan isteri seikhlasnya..mase tu kite berserah 100 peratus pertolongan dari Allah

tanda tiap org lain2 sis. tpi pantau benda2 ni -turun mucus plug (lendir bertali / kdg2 bercampur darah) nampak mcm keputihan, tpi dia lagi solid dri keputihan. -sakit mengeras tiap 45min, -sakit mengeras bertukar kekerapan 30min -15min -sakit mengeras bertukar kekerapan tiap 15min, sakit senggugut, celah peha, atas pinggang. time ni dh kena g hospital. slalunya dh ada bukaan. -last, air ketuban pecah (slalu air letuban pecah ni laluan dh 5cm keatas. sakit akan lgi kuat lepas air ketuban pecah. pantau warna. kalau jernih, okay. kalau warna keruh, red alarm. baby mungkin dh berak dlm perut. rush to hospital n alert baby movement. take note: wajib kira pergerakan baby, kena cucup ontime, kalau contraction dh dtg, baby makin slow gerak, kena terus ke hospital. risiko baby lemas @ benda lain tu wujud. jgn tunggu smpai air ketuban pecah bru nk g hospital. bila rasa sakit tu makin kerap, berjarak dlm 15-10min tu dh dikira contraction active. anything tk faham, tnya je. semua yg sy ckp ni sy belajar dlm kelas. ☺️

Macam pgalaman saya, bsalin bulan 6 haritu. Mula2 tu mcm sakit pinggang (bukan sakit, rasanya mcm lenguh2) pkl 8 mlm tak silap. Bila pkl 12mlm ke atas dah rasa masa tu taktahu apa sbb kita first mom blur lah kan. Tgu tgu smpi pkl 2 pgi time nak kencing tu saja korek ada mcm lendir pekat coklat. Ckp dgn hb pergi hosp terus. Dr pkl 3 pagi smpi 4 lebih baru dpt turn jumpa doc check air ketuban dan hampir kering tapi bukaan 1cm 😂 pengalaman sis masa tu laju mgalir fikir kan anak. Sbb sakit tu tak langsung tahu2 air ketuban nk kering mungkin bocor sikit2 siang tu, then dah tolak masuk LR induce amek kau 😂 proses bsalin tu dari 5pagi smpi 11pagi. Bukaan time tu smpi 6cm je tapi sbb taktahan sgt ckp dgn misi kena gunting. Heheh ni pgalaman sy. Insyaallah yg baik2 utk awk jugak. Semua ni pgalaman terindah ❤️

sy baby kedua ni baru dpt rasa contraction sebenar yg lame😅 dia dtg terus 15minit ke 5minit terus..5minit tu sy tahan smp 6jam sbb bukaan baru 4cm.. mase tu kt hsptl dah,nurse nak bg ubat tahan sakit sy x nak sbb takut nnt x larat nak teran.. alhamdulillah selepas 6jam tu sy selamat bersalin tanpa koyak Dan jahit..

Pengalaman sya, dlam sejam tu ada 4,5 kli kena contraction, 5minit contraction lpas tu hilang, hilang dia bukan lma tpi second je, lpas tu dtang lgi, contraction klau skli Dngan rsa mau berak Dan meneran sumpah skit giler, doktor Bgi ubat tahan sakit, takda rsa langsung, last² emergency branak,

insha Allah jgn difikirkan sngt sakit cntrction tu. mula² memg rasa nervous. kalau awak beragama islam. masa cntrction tu baca ayat² dipermudahkan bersalin. sntiasa baca ayat la ilahaillakuntuminadzolimin tu.

Dh tgk org sakit contraction dpn mata, sy pulak yg nervous nk tunggu time sy nnt 😅 seksa sgt tgk, tk dpt bygkan sakit dia mcm mana

3y trước

Takut+risau pulak. Boleh ke kita nak hadap sakit tu kan 😣

Saya pun first mom! Diorang cakap kalau first time mmg akan digunting. Ibu ibu kt sini memang kuat la 😭😭🥳🥳

3y trước

Time gunting tu kita tak rasa apa sbb tgh sakit contraction. Time jahit je laa rasa sakit sikit 😬

Contraction tu rasa dia perut mengeras + pinggang mcm kena lenyek dgn lori berkali2 😅

3y trước

Bagi kita mmg rasa macam dah hujung2 nyawa dah sakit tuu tapi sebenarnya kita boleh je lalui cuma rezeki masing2. Ada yg kejap je rasa contraction tu lepas tu bersalin. Macam sy 2 malam hadap contraction tu 😁

Me too..nervous + excited