minyak selusuh or air selusuh dan minyak kelapa dara

Due bnde nie wajib ke utk proses mudah bersalin?? Pening sy...asal pegi jmpa saudara msty tnye due bnde nie...klu xambil xpe ke...ad yg ckp kne...ad yg ckp nty pyh bersalin klu minum air selusuh...adoiiiii

16 Các câu trả lời

Pengalaman saya.. Kalau nak minum air selusuh ke air zamzam ke.. Minum masa buka dah 8cm keatas tu xpe. Tapi kalau minum awal. Maaf cakap. Mmg awak rasa sakit sangat2 sbb bukaan baru 2cm ke 3cm.. Pengalaman saya terminum air zamzam. Ya allah sakit tu Allah je tahu. Bukaan baru 3cm masa tu. Ingat minum boleh tlg.. Tp lagi sakit sbb jalan tak buka sangat. Jadi nasihat saya. Xpayah la minum pape. Minta Allah buka jalan permudahkan bersalin je ye.

akk ipar sy nurse.. dia sendiri bgtau mcm ni "Kepantangan betul doc n nurse kalau org kita minum air selusuh ke or bacaan doa ke zam² n yassin tp bukaan tkde lg.. sbb air tu buat contraction lbh.. lain la bukaan dh 6cm keatas minum tkpela jgk.. nanti menjerit² minta ubt tahan sakit.. kita tanak la kasi sbb nk bg dia ada tenaga utk push".. so fhm kan.. jgn mnm kalau bukaan baru 2cm.. naya nk layan sakit oii..

Tak wajib pun. Melalui pengalaman sy kat ward haritu ada sorg akak ni minum. Bukaan dia baru 2cm. Tapi dia rasa sakit sgt dah. Dia ckp kat nurse rasa nak teran. Then nurse suruh sabar sb 2cm mana boleh beranak lagi. Nurse tu tegur kalau boleh jgn minum awal. Sy pun bukaan 2cm time tu. Tapi alhamdulillah steady lagi x sakit apa2.

Air selusuh xperlu kot...klo minyak kelapa dara tu,sy xlalu mkn..mmg doc ckp elok tpi sy guna untuk sapu n urut bahagian perinium je..masa nk brsalin mmg otot perinium lebih elastik n lembut tpi sy kena episiotomy jugk..bukan sbb laluan sempit or bby xmuat tpi sbb sy dh xlarat nk teran n pitam masa teran😅

Smua ni sy xpena rsa,tp sllu org share je,kelapa dara ni kwn sy amalkn tau,dari awl preg smpi minggu2 akhir. .tp bila dh smpi waktu dia kena czer jga. .tp air slusuh ni,sllu dgr byk yg bersalin normal,tp sakit tu xtaulh mcmmn. .

Tak perlu..saya kerja kat wad bersalin,ada ibu minum air selusuh, sakit hampir 24 jam tapi tak ada jalan untuk bersalin sebab belum masa lagi.. last, terpaksa bedah sebab ibu dah tak ada tenaga untuk bersalin normal..

Xde pon xpe...senang bsalin ni bkn bgantung pd benda2 tambahan tu sgt....bgantung od kdudukan kepala bby...laluan dia nanti....tahal elastik rahim...kekuatan ibu meneran...cara ibu meneran....otot2 kita..byk lg...

Xperlu kowt.. Saya beranak Dua2 anak pun xadew air selusuh.. Asalkan kita banyak selawat n berzikir sepanjang nak tggu proses bersalin, Lagi2 cara teknik teran n pernafasan yg betul, kedudukan baby okay...

tak perlu benda2 tu semua..sbb proses bersalin tu ikut daya ketahanan ibu itu sendiri....kudrat sendiri....apa2 pun bykkn bzikir ya....insyalllh dipermudahkn brsalin....

Segala selusuh semua tak wajib. Itu bagi saya, nak mudahkan proses bersalin byk tips2 dlm apps ni share. Pape pun, semoga dipermudahkan urusan bersalin ibu dan anak. Aamin..