Bukaan xbertambah… tolong!!

Dalam wad dah skrg, bukaan xbertambah… contraction ada… dah jln2 dlm wad dah ni… any suggestions lain mummy bleh bagi? Lenguh kaki dah jln ni… pedih dah asyik kena check bukaan tpi x bertambah juga… please help… huhuhu…. Baby pun xgerak sgt ni.. huhuhuhu

31 Các câu trả lời

Sye masa anak first contractions dari hari rabu da start sakit2, kena than wad petang tu jam 4ptang doktor cek bukaan 3cm tgu malam pulak cek masih 3cm tpi da sakit sgt2 🥲 doktor scan pun baby asyik mengeras Jee mmg sakit,minta ubat utk kurang sakit, sye ambik 3 kali 😅yg pertama dpt kurang sikit rasa dia mcm lega la boleh la telan makan minum tu pun tak habis, Khamis pagi cek masih 3cm teringin makan bubur minta mak tlg masakkan dpat 3suap je,pstu baring sbb sakit sgt2 minta ubat ke2 tgahari tu kurang sikit tapi masih tetap sakit.. petang mcm tuh doktor cek lagi masih 3cm, pstu doktor kata Klau mlam 3cm lagi kita kena masukkan belon bagi utk bukak laluan baby keluar,sye pun haa okk boleh dalam hati da takut belon? tapi tak Smpai malam pun petang tu jugak kena masuk belon😭ya Allah sakitnya sakit sgt2 Sye baring je nk Gy tandas pun tk boleh nak bagun😭start petang tu smpai ke pagi esok subuh baru Sye gagah jugak diri nk buang air kecil sbb than dari petang tuh.. sekali Smpai depan pintu belkn jatuh.. sekali Sye jerit doktor baby jatuh nihh semua terkejut yg tgah tido jadi bgun, doktor dtg dia tgok sekali rupanya belon yg jatuh, doktor ckp ni belon ibu bukan baby lega betul masa tuh,nagis2 dah igt baby yg jatuh tergantung 🥲terus masuk LR azan subuh je baby boy lahir alhamdulillah 3.41kg🫠skrg tgh preggy yg ke2 tunggu hari .. doakan moga dipermudahkan 🤲🏻tu pengalaman sye la bila kena induce..

3t trước

Alhamdulillah tahniah dan selamat berpantang.. yg penting ibu dan baby selamat..

Saya 3hri kat wad 4 cm.. Hari ke 4 baru naik 5cm 🤣 sama la pedih.. Ada doktor yg cek bukaan tu sakit ada yg tak sakit. Nak nangis je rasa 🤣 ada sorang tu kuku dia tajam, kita kata sakit.. Dia kata beranak nnti lagi sakit huh... Btw tkde cara senanya selagi baby takmo keluar . Cuba makan kurma, boleh bantu lembutkan servik.. Saya lepas makan kurma hri2 dlm wad doktor kata servik saya lembut tapi bukaan slow walaupon berjalan2 😅. Tu pon membantu juga untuk masa bersalin nnti. InsyaAllah boleh kurangkan risiko terkoyak.. Kalau koyak pon insyaAllah sikit jeh

3t trước

Tu la… bukaan xbertambah pun… huhuhu…

doktor ada scan tak? position baby okay? kadang position baby tak cantik tu yg buat takde dilation. kalau sebab tu, banyakkan all four position, cat-cow pose untuk bantu baby cari position. kalau position dah cantik tapi baby tak nak engage, banyakkan deep squat. kalau position takde masalah. cuba rest & relax. minta painkiller kalau perlu supaya boleh tidur. bila kita stress memang susah birth nak progress.

3t trước

Okay2… bleh try jap lgi.. hehehe

saya dlu lepas sejam kne induce tu saya buat squat tp pegang katil, kne buat squat sampai ke bawah tp jgn cecah lantai. turun naik turun naik, nnt dh start rasa contraction tak buat dah. saya tahan je sakit guna teknik hembus huuu huu huu tu. sgt membantu layan sakit. tp kekdg bukaan ni atas baby juga. kekdg dia taknak keluar lgsung ikut bwh, nk juga ikut tingkap 🤣

3t trước

Tu la.. baby ni diam je byk.. mcm xnak usaha kluar kot bwh je… hahahaah… mama die dah sakit xtahan dah dgn contraction ni

Macam saya dulu anak pertama. Masuk ubat pun poor progress. Tp as long as doktor kata baby ok masih bole usaha lagi. Doktor ada induce tak? Myb sis bole cuba bwt squad or jalan itik. Saya nak cakap pun kurang pengalaman sebab anak first emergency czer sebab poor progress and fetal distress. Saya doakan sis dan anak baik2 dan selamat semuanya.

3t trước

Masih blum bersalin lgi… huhuhu… Ameen2…

Sy bersalin pun contraction 2 hari, rasa dah sakit sangat2 dah tapi rupanya bukaan lambat. Sy minta cucuk pain killer kat bontot pastu layan je la sambil genggam besi katil & merintih kesakitan huhu. Semoga dipermudahkan urusan bersalin sis & sihat semuanya, aameeen 🤲🏻

3t trước

Oooo…cmtuh ke? Sbr la ye… ameen2.. heehhe

Mcm mna dh progress? Dh bersalin ke? Sy dlu mcm tu juga, 6jam contraction bukaan bru 1cm ja..last2 induce.. Kdg bgus juga tu kna seluk balik2, kdg bantu buka cervix.. try buat squat atau pusing pinggang mcm atas gym ball tp dlm keadaan berdiri

3t trước

Blum…. Still di dlm wad… huhuhu.. tpi contraction dah makin kuat sgt2… hrp2 ada bukaan dah

sis ..buat teknik pernafasan .. inhales exhales ..sedut guna hidung then hembugs guna mulut sambil baca doa nabi yunus " La ila haa illa anta subhaanaka innii, kuntuminazzolimin "

3t trước

Ameen2… 😊😊

Buat squat lg..dan jalan itik.. Lepastu jangan stop baca lailaha illa anta subhanaka inni kuntu minazzolimin brkali2... saya amalkan doa nabi yunus ni masa brsalin..Alhamdulillah lancar.. inShaaAllah moga Allah mudahkan urusan brsalin sis..

3t trước

Ameen…. Nnt try buat…Hrp2 mlm ni ada bukaan dah…

cuba sis sujud, kalau masa sujud tu ada rasa sakit, stay je jangan bangun.. masa sakit tu, kita tolak lagi punggung ke bawah.. pastu selalu fikir baby akan keluar lau bawah, Allah pasti mudahkan.. all the best sis

3t trước

dah bersalin tak tu sis?