Sapa ada pengalaman? Baby sapa pernah telinga dia jd mcm ni, dia berair bila kering dia berkuping

Dah pergi jumpa doc dah. Sebelum jumpa dia just berkuping dan berbau x sedap. Bila guna cream doc kasi, Krim Ezerra ptg tu jd berair. Blkg pelipat telinga dan keliling telinga tu jd lembab melekit keluar air. Bila kering dia berkuping dan nmpak mcm dlm gmbr tu.. yg bhgian blkg telinga x berkuping da cuma basah mcm berair gitu. Bila lap hilang kang stghjam lg rasa melekit lg.. Tak sesuai ke cream tu..? Ni doc swasta Masa gi kk, cuma dpt calamine cream utk ruam muka & telinga which is x membantu langsung.. Ruam pun makin bnyak dkt muka.. Utk nappy i guna drapolene, beli sendiri. Nampak ok selang sehari guna.. Tp dia tulis utk nappy je.. Utk yg dkt muka heat rashes tu sesuai pkai apa ye? Dan yg dkt telinga tu ada x baby dia yg pernah kena gitu.. korang guna apa utk cpt baik?

Sapa ada pengalaman? Baby sapa pernah telinga dia jd mcm ni, dia berair bila kering dia berkuping
22 Các câu trả lời

Baru2 terjadi dgn telinga anak saya (keadaan mcm je dlm gmbr bnyak berair dan tai telinga anak terkeluar meleleh bila kering bnyk kuping) saya syak termasuk air waktu dia mandi sebab anak dah 4bln lebih masa mandi anak dah mkin lasak dan goyang. Mcm x sedar air termasuk dlm tu. Waktu malam dia asyik garu2 bhgian sblh telinga dia. Bila saya suluh nampak macam sblh telinga yg asyik dia garu tu berair sikit then ada darah ingat keluar dari lubang telinga dan cedera kat dalam tu. Syukur bukan psl tu sbb nmpk kesan darah tu dari luar (mungkin anak garu tekena kuku then luka sikit je). Saya x pergi ke klinik ke apa2 sbb masa tu husb outstation dan sy nak kena dtg hosp pun mmg x lah sbb terfikir dekat klinik/hosp tu nak kena tunggu lama, lagi2 anak tiap 2 jam nak susu susah utk saya handle sorang diri (sebab anak fully fm bukan bf). So apa yg say buat, saya just bersihkan telinga anak yg berair tu, sy tengok telinga sblh ok x berair, so yg berair tu sy bersihkan lubang dia guna pengorek kelinga khas utk baby yg kecil je. Saya korek bersihkan pelan2 nampak mmg berair. Lepas dah bersih esoknya mcm anak dah selesa dan saya suluh keadaan telinga anak sy x berair dah. Ni x digalakkan kalau awk jenis ibu yg risaukan anak, sy buat bgni sbb nmpk sgt anak tak selesa dgn kdaan telinga dia, tp sy buat perlahan2 je bila saya suluh telinga anak mmg dah bersih.. Untuk rashes pula saya guna lotion snowhite treatment..

cuba try krim snow white. anak saya ruam dia teruk jugak lepas keluar hospital haritu. doktor pasang oksigen tiub dekat hidung dia lekat guna plaster kat dua2 pipi dia. bila bukak plaster tu nampak kulit dia merah2 ruam satu muka. doktor ada bagi ubat sapu tapi tak berkesan. makin berair ruam tu. saya pakai snow white cream sebab ada ibu2 dalam apps ni yang cadangkan. memang cepat baik ruam anak saya. pakai petang tu lepas mandi esok tu dah kering ruam tu. hari ke 3 pakai dah licin dah kulit anak saya. saya pun pakai hari2 krim tu dekat muka saya. rasa lembab je kulit

9mo trước

Saya pon pakai snow white.. Memang berkesan, ruam dekat muka baby cepat hilang

anak sy pernah kene, saya pakai cream suggestion by doc aqua cream beli kat farmasi rm20+ dapat 1 botol besar.. And doc bagi hidrocote untuk enzema.. Kulit mcm ni tanda awal enzema.. Jadi nak elak dia makin worst kene sabar.. jgn pakai cream yg dose tinggi pd ank.. cream enzema ada banyak jenis dan berlainan dose . makin kuat dose tu makin semsetive kulit anak.. amalkan lepas mandi tu dap2 je badan ank.. jgn lap smpai kering.. biar air biasa meresap dalam kulit.. Amik masa kuping mcm ni nak baik tapi hasil kesabaran tu lumayan.. kulit ank akan cantik dan kurang sensetif

Ni eczema sis. Anak sy dulu pon mcm ni. Sgt teruk dulu sampai bernanah. Skrg dia dah 3 tahun..dah elok dah. Sy pergi jumpa doktor pakar kulit, dia ada bgi ubat kecik. Boleh tahan harga dia. Lepastu guna sabun suu balm. Kalau tak mampu suu balm, sy mandikan anak tak pakai sabun . Setahun dia mandi tak pakai sabun dulu. Alhamdulillah, telinga dia elok dah. Waktu dia kena tu umur baru 6 bulan sampai 10 bulan.

ank sy dulu JD mcm ni. tp dekat celah belakang telinga dgn dekat leher. sy bawa jumpa Dr pakar kulit. untuk kanak2.. dpt krim ,lpastu kne keep follow up .. Alhamdulillah ok. kalau Ada bajet lebih, sebaiknya jumpa Dr pakar kulit terus. Dan lagi satu ank sy pun dulu sy pakaikan krim moisturiser Lepas g klinik biasa..pun lebih kurang ezerra Tu je.. pun mkin teruk..

anak saya pun tlinga berkuping tpi tkde berair dn tk berbau, saya hanya lap ii guna air suam je lpstu tlinga anak saya dh ok, saya tkde sapu cream ape ii. untuk kes tlinga anak awk saya tkthu la cream ape yg sesuai sbb anak saya tlinganya hnya berkuping je tkde berair dn tk berbau. atau cer awk cuba lap ii guna air suam

Haritu anak sya mcm ni. lgi teruk, sudo cream n bepanthen x sesuai jdi makin teruk. Pegi klinik swasta pun x jalan, makin teruk, last2 g klinik pakar kulit. sehari je pakai ubat hilang merah2, telinga dah tk berair. Tpi bajet mahal sikit, tpi utk repeat ubat harga oke tk mahal.

Salam sis Sy pkai ni kt baby Sy seminggu dh guna ok sis...celah2 leher Pon Sy letak ok sgt2 n klu de ruam2 susu Pon ok dlm seminggu jgk ank Sy guna ...klu RAMBUT ank sis berkerak sy cukur je senng pastu letak baby oil je alhamdulillah dh ok

krim sudocream dan snowy berkesan, sama anak sy baru je lega lepas guna dua produk ni, sblm ni bermacam try, cetaphil pun guna tp x jln. Last guna 2 produk ni esoknya terus beransur hilang, skrg kulit my baby mulus sangat🥰

9mo trước

Sudocream sapu dibahagian yg melecet je sis.

Sama mcm anak saya .. bawa g clinic private dr ckp ezema.. lps tu pakai cream yg dia bg warna kulit bertompok.. skrng saya guna Vaseline bby beli sendiri kat Watson.. kulit bby dah cantik bersih