Keputihan ketika hamil

Dah 37w.. Tadi kena g klinik,doc nak amek sample keputihan sbb rse gatal sgt2.. Mse doc masuk muncung itik mg die ckp byk sgt keputihan.. Sy tkot sgt klu result keluar sy ada GBS.. 😭😭sbb nie pngalaman pertama,anak ke4.. Kawan sy bru bersalin die ada GBS,4hari baby ddk dlm nicu,doc xbg pun die tgk baby.. Skg nie rse mcm stress pulak bila pikir..

7 Các câu trả lời

saya ada gbs masa mengandung dulu.. no worries pun if detect awal.. sbb bila da detect mommies gbs doct akan bius antibiotik masa kt LR nnt yg bahayanya bila kita x detect kita ada gbs then bersalin without any protection dr antibiotik.. xde apa pun.. x msuk nicu pun.. just kes gbs ni akan warded more than 24 hours after bersalin mcm tu je la sbb doct nk KIV tu je.. dont worry ok..

its ok sis. ada gbs tak bermakna teruk. biasa gbs ni normal flora kat kemaluan, cuma bahaya utk baby yg deliver normal. memang kena antibiotik lama sikit tapi utk kebaikan baby. sbb gbs ni boleh buat jd jangkitan paru2 or plg teruk jangkitan selaput otak. jgn stress2 doa byk2..

Senang je sis.. Mase dh hbis kencing tu meruang.. Bersihkan dalaman tu.. Korek guna jari bersihkan.. Jgn makan jamu ke ape2 pulak..

gbs dpt tahu awal takpe sbb masa nk bersalin ibu akn diberi antibotic utk halang kuman jangkit ke baby.. doakan baby tak apa2..

Selalunya doktor akan bagi ubat keputihan yg kita masukkan ikut bawah tu kalau keputihan terlalu banyak

sya dari sebelum kawin mmg ada keputihan sampai la sekarang 37week..banyak juga la tapi tak gatal

4y trước

Saya pun sama DRI sebelum kwin sampai sekarang 32 weeks.. Ada keputihan tpi tak gatal

lepas membuang bersihkan kemaluan