Gula Naik?

Cek bsp 2jm lpas bebuka naik 7 ? Takutnyaa.. Nasi dgn soya je pun.. Kuih xamik lgsg.. Mcm mna mummy2 semua control gula di bulan puasa? .. Share tips bole?

12 Các câu trả lời

tukar nasi kpd beras faiza taj mahal yg diabetes tu..sy sjk tkr beras tu berat pun x naik sgt..bsp klu mkn nasik pun ok je..dlu mgkin la naik skit lps mkn.tp soya tu mnum soya yg kotak ke..ke buat sndri..klu yg beli tu standard la mmg gula tinggi..

Klu nasi putih tu amik dlm 1 senduk je, klu roti putih 2 keping. Ms preg dulu kena jmp pegawai diet. Depa siap bg sukatan2 utk mkn..

Ns sis kna amik kuantiti yg x byk Sgt.. Lg satu soya tu kira manis jugak.. Better mkn Ns dn minum air msk.. Sy control mcm tu je..

Sebelum g cek akk just minum air sejuk n mkn kurma jer..punya lah tkt kena insulin..so x tgi lah bsp..balik tu br mkn nasi ckit..

Saya pg 4.8 than makan tosai kat kedai sekarang 7.2 takada ambil minuman gula langsung.... baru 5day ambil insulin...

Hormon klu pregnand ni mmg sis.. Sy pagi sllu 6.. Padahal sebelum tu last makan pukul 5ptg..tp ambil roti and air kosong.. Huhu

4y trước

Susu pn kena low fat.. kadang2 sy xletak susu.

mmg mase pregnant ni merepek cket hormon.. sy mkn nasi ngan ikan goreng pn naek jd 7+..

Nasi & soya tu gula/kanji tinggi.. nasi tukar ke brown rice, minuman manis elakkan..

Sebenarnyaa nasi laa punca tau. Huhu so kena ambik nasi dlm kuantiti yg sedikit 😅

nak makan tak kisah tp kuantiti sikit lpstu bnyakkan minum air masak.