baby besar

btul ke mkn vitamin boleh buat baby besar? i usually amek obimin n vitamin for iron to increase my hb as advise by kk nurse.. i already 28 weeks can i stop taking obimin n just continue taking iron vitamin only? or any other factors buat baby besar?

37 Các câu trả lời

ermm setahu sy big baby ni faktor genetik.. sbb ank sy yg sulung pun keluar 4kg. so doc ckp, kalo dh sulung 4kg utk ank kedua mesti lg besar dr tu..sy ttp mkn vit semua jenis utk kedua2 ank ni.. then yg 2nd tu keluar, tidak spt yg doc bgtau.. yg 2nd. 3.1 shj.. so bukan sbb vit la kot baby besar..

Vitamin xkan buat baby besar tapi susu khas utk ibu mngandung esp anmum mmg akan buat baby besar..doc xgalakkan minum anmum sbb tinggi kandungan gula. Better minum fresh milk biasa drpda minum susu bancuhan tu..kalau ibu yg ada gdm lagi x digalakkan minum anmum..

5y trước

friso mum less sugar n tak rasa langsung gula bila minum. tapi depend laa kan sbb lain org lain rasa time pregnant. enfamama pun manis

baby besar sebab sis kuat minum air sejuk, misi tak gitau ke jangan minum minuman sejuk atau air sejuk? vit tu tak membesarkan baby pun rajin rajinkan diri baca buku pink semua ada kat situ. and please dont skip your vit ok.

Yupp baby besar sebab genetik & ade gdm..klu stop obimin darah jadi rendah sis..bhya..sy seminggu putus obimin sebab appoitment klinik lmbat lagi..darah sy jadi rendah, sampai nak pitam rasa..😅

sy makan vitamins yg kk bagi + iberet tablet merah tu.. plus lagi sy minum anmum .. tp satu hari 2 gelas ja susu anmum tu..berat baby keluar 2.83 kg jee..so okay ja ambik .

Rasanya tak semestinya Dan maybe ikut jenis orang. Sy try semua nya sbb HB rendah. Nak tgo mana sesuai. Lepas tu sy minum jus mamariam. Anak lahir 3.13 kg. Syukur.

5y trước

sis minum jus mamariam ok x.. baru nak try nak hilangkan alahan..

Ada minum susu utk ibu mngandung tak? Kalau ada minum terutama anmum mmg ada possibility baby besar..vitamin xbole stop sbb apa yg ibu n baby perlukan ada kat situ..

5y trước

i ade minum susu kambing je..susu ibu mengandung jrg..tq for the advice dear

Pemakanan ibu yg buat baby besar.. Kalo tinggi kalori ibu consume, makin besar baby.. Banyakkan makan healthy real food & ikut portion yg betul..

vitamin bukan faktor pon baby besar actually..based on pemakanan kita jugak..and if mommy ada GDM maybe boleh berisiko jd big baby

obimin dah cukup utk vitamin bby semua ada. Susu anmum mmg bby akan besar sikit sebab before ni sy minun anmum bby keluar 3.1kg.