Implanon or IUCD

Boleh tak share pngalaman mommies yg pernah pakai 2 jenis prancang ni. Apa effect pada bdn ibu2 bila pakai implanon? Dan effect pd bdn slpas pakai bila pkai IUCD? Ada x effect mcm bdn jd gemuk air ke apa ka? Priod tak tratur ke? ##pleasehelp #iucd #implanon #share

7 Các câu trả lời

saya pakai iucd . alhamdulillah ok . and tgh misi diet suku2 separuh , doakan sy ! masa memula dulu sy plan cuma nk amek depo je sbb klu mkn ubat konfem kita akn kdg2 lupe . jadi masetu checkup bebi , mmg doc kata kat sy awk kne kuruskn bdn klu nk plan bebi next . doc meja sblh saran untk amek iucd sbb dia je satu2 nye yg takde kaitan ngn hormon . masetu sy pun balik , pk2 dan now iucd . mgkn akn byk org ckp , xselesa nk brsama sbb rasa benang dibwh atau alat iucd tu nyucuk bila brsama suami . haa gitulaa . doc ckp lps dh psg setiap bpe kali akn ada checkup sbb nk tgk alat iucd tu tralih atau tidak . setakat ni tu je pengalaman sy . semoga mudah urusan sis untk pilih perancang kayy 😘

2y trước

hai mami hormon: .: period xdatang or .: period darah banyak or .: manjang period .: period tak teratur .: berat badan naik mil sy amek depo , bdn dy dulu sebesar jari kelingking and terus naik mendadak lepas amek depo . so ni yang dikatakan hormon xstabil . setakat ni bese je . sy cuma share bnda yang salu orang pertikaikan . well lain orang lain pengalaman kan 😉

effect setiap org x sama. x kesah apa jenis perancang sekali pon. ade org berat x naik langsung, ade org berat naik berganda2. ade org kulit jadi makin cantik tpi ade jugak org kulit berubah jadi kusam ade jeragat. semua depends on bdn kite.

sy lps bersalin plan nak pkai iucd. mula2 nak try implan tpi bila tanya nurse.. nurse kata klau tak serasi pkai depo, besar kemungkinan xserasi pkai implan..sy cucuk depo, haid xhenti selama 5 bln. terpksa pkai iucd yg xda hormon.

teringin nak pakai IUCD tp risau pulak tiba² hilang kt dlm 😂 tp kes² mcmtu ikut org jugak .. cuma slesa nak merancang sndiri ja 🤭 sbb period pn mmg xteratur so xambil mana² ubat perancang

iucd period ok, X ganggu hormon, last baby 12 tahun dah.

🙏 tiada pengalaman

tkda pglmn