Sharing berkenaan perancang kehamilan

Boleh tak share jenis2 perancang yang mommy ambil? Apa side effect setiap tu... Saya nak jarakkan kehamilan minimum 2tahun InsyaAllah Skrg 36w, nurse dah tanya nak ambil perancang apa.. saya baca dah jenis2 perancang Cuma nak baca lebih lanjut sharing drpd ibu2... Paling kurang dgar pasal implanol... Ada yg ambil tak? Tenkiu semua

4 Các câu trả lời

dulu kkia anak sulung bila sy kate nak rancang sendiri sy ckpla nnt beli condom sendiri etc. nurse ok je. xde paksa2. tapi yg 2nd bby ni bila ckp nak rancang sendiri juga nurse kkia suh amik juga condom yg kkia provide. dia kate klo habis mintak je. siap ada buku perancang tulis tarikh. kkia lama xdpt pon buku kecik tu. mybe sebab xamik perancang ngn diorg. pastu sy fully breastfeed, so nurse kte klo dlm tempoh 6 bulan pertama xada dtg period. dia kate ni salah satu kaedah perancang kehamilan juga. klo dlm tempoh tu dtg period, xboleh depends dekat kaedah ni da. kena amik perancang lain. nnt sis google pasal Lactational Amenorrhea Method (LAM). sy prefer rancang sendiri sbb mmg xboleh follow makan pil perancang. nnt asyik terlupa je time makan ubt. yg lain2 nak masukkan apa2 dlm badan sy seriau sikit. pastu takut kacau hormon ke apa. sbb badan org kan lain2. husband pon ok je nak rancang sendiri. so far, lepas bersalin 2018 anak sulung 2020 gugur (lepas gugur tu, decide nak pregnant around 2 tahun lagi sbb covid/pkp) 2022 2nd bby (usia 3 bulan lebih) yg klakanya both anak sy September babies. sorang 2hb, sorang lagi 10hb. 🤭

ramai guna pil/iucd. sbb cucuk depo tak ramai yg sesuai lg2 utk org badan jenis besar, ramai ckp side efek berat naik & lain2 lg. implanon tak ramai ambil sbb terlalu mahal. pasang di klinik LPPKN pun dah RM500. kalau swasta boleh cecah 1k lebih. so pilihan murah & senang mmg pil lah. & iucd, cuma iucd kena peka sikit lah pastikan benang dia ok ap semua.

2y trước

ooo patut x ramai ambil implanol... baru tahu utk pil pulak mmg x boleh lebih 6bulan ke mcm mna?

Sy pcos, jd mmg mkn pill yasmin. Side effectnya bg sy kurang, berat senang turun, kulit licin sbb ad androgen properties. Period regular, xde period pain or migraine ke ap.

2y trước

Sy dpt consultation drpd dr lps tu bli di farmasi. Bli 3 bulan sekali (3kotak). Sy mkn setiap pkul 7pm. Sbb pill kne mkn ontime everyday.

saya xpakai perancang