berat berlebihan semasa hamil

boleh share tips tk ibu² untuk turunkan berat badan semasa hamil??mase sy checkup bulan lpas 21hb 2 berat sy naik 2.5kg (60kg) berbanding bulan 1 (57.5kg)..dan ary nie sy timbang, berat sy naik 64kg..bagaimana yang harus sy lakukan??rumah sy tgkt 2..ary² sy turun naik tangga, mengemas uma, memasak, basuh, sidai, lipat kain seperti biase..minta pandangan ibu² disini..next appoinment 26hb 3 ?

2 Các câu trả lời

Buat kerja tu dah ok sis..tapi sis kena tukar pola permakanan... lebihkan sayur2...buah dan kurangkan makanan yg manis2... sebsb berat bdn mudah naik sebab gula...kurangkan mkn nasi di waktu mlm... saya dah try... alhamdulillah... berat naik 200g je... setiap kali checkup doktor puas hati...slmt mencuba 😉😉😉

Sy risau jugak ni esok nak check up bulanan. Berat naik mendadak sbb duduk rumah pkp ni asyik makan je 😅😅