Assalamualaikum..sy pregnant 7mggu5hri,td g scan doc ckap kndungan sy xde..doc refer kt hsptal😭

Bleh sy tau apa mksudnya..sy dan suami dr tdi menangis risau tkt btl2 xde..3 thun kmi tggu zuriat ni.

24 Các câu trả lời

waalaikumsalam..saya nasihat tggu dulu lg 2 3 minggu..takut jadi mcm sy..masa 6w+ sy set 1 appointment dgn klinik luar..konom nak confirm pregnant la..suami n sy dh excited tau..sebab jarak anak ni 5 tahun dgn no3..dah la awal2 masuk bilik scan tu dia dh salah sebut.nak scan 5d ye..saya kata eh bukan..saya book nak scan confirmation..pastu die macam ooo...dah baring die try scan , siap tekan kuat2 perut saya..terus die kata, tak nampak ape pun...lain kali dtg cek upt dlu..dh terang baru dtg.saya kata sy dh cek upt la tu yg saya dtg sini..pastu die buat2 scan sambil menekan perut sy lagi n kata ni tak nampak mcm pregnant..nampak mcm nak period..hampa nya saya dgr masa tu...terus sy bangun n keluar bilik..nak balik rumah mcm2 pikir..suami dh tenangkan kata mebi tak nampak lagi..tapi tu la sy memikir sampai demam malam tu..migrain.esok masih demam n pakej muntah cirit birit lagi..saya tak tahan ajak suami gi emergency..gi emergency doc cek kurang air dalam badan n suhu tinggi..saya bgtau saya pregnant cuma tak cakap yg saya scan tak nampak lagi..doc emergency tau sy pregnant terus ajak scan sebab risau kan demam suhu tinggi...scan2 lega sgt2 hati...doc letak je alat scan kat perut terus nampak..ok ni kantung ya...tp size 4w+ mcm tu..mebi pensenyawaan lambat tu yg lari tarikh doc kata..bersyukur sgt time tu...tp pelik kenapa semlmnya scan tak nampak.sejak2 tu memang saya tak scan dekat klinik luar dah..serik kene dgn klinik tu..memang tggu scan di kk je.sy bajet pandai sgt la sebab under nama terkemuka gak klinik tu...tapi hampeh..menekan2 perut..so better awak tunggu dulu..mebi belum nampak..tarikh lari dari hari last period..jgn stress2 n start makan folic acid ya...

2y trước

aah..kene penuhkan pundi kencing kalau scan kat perut..kalau tvs better kencing dulu.

relex dlu sis .. tgu lg 2 mggu .. klau tk nmpk tgu lg 2mggu .. mcm sye .. scan swasta tau dye ckp etopic .. siap la suh g GH .. pastu suami sye ckp tk yah layan doc tu .. hahaha sbb sye 6thun sis tgu .. mse g scan swasta tu hari sbtu .. .. pastu hari isnin sye g la KK .. kk scan pun tk nmpk hampa la prasaan .. tp kk suruh tgu 2mggu lg .. tp dlm 10 hari je kot sye jnis tk sbar .. ahha scan swasta lg skali tp klinik lain .. dah ade kantong tp 6weeks .. then sye tgu lg scan kk pulak nak confirm kan .. dah ade jantung baby .. so kte kne bersangka baik dgn Allah swt .. klau ade yee tu rezeki kite .. klau tk de jgn sedih .. mgkn Allah swt ganti dgn lebih baik .. 💋

2y trước

haah saya pun cam tu jgk 6week nmpak kantung saja 7 8weeks bru nampak jantung

kalau pergi hospital pun takpe, biasa dekat hospital jumpa pakar, pengalaman saya check dengan pakar dr awal, pakar lagi berhati2 dan thorough check, tak terus conclude cakap tak mengandung macam klinik.. macam saya sebab kena Covid masa 8 minggu dan kena tahan wad, pakar check tak nampak tapi pakar suruh positif mungkin terlindung je, pakar bagi temujanji lagi 2 minggu.. masa 10 minggu pakar buat tvs dan nampak baby elok je tak lari jauh dr tarikh last period.. kalau puan taknak pergi hospital, tunggu lagi 2 minggu pun tak apa, cuma baik pergi klinik lain..

mcm kes saya tahun lepas bulan 8 .. test upt kat klinik, +ve .. ikutkan dah 5w .. tapi scan kantung pun x nampak .. then dia suruh tunggu 2 minggu .. masa 7w tetiba saya bleeding .. pegi klinik scan tvs x nampak juga kantung .. esoknya keluar seketul .. bawa g klinik, doktor sahkan complete miscarriage🥲 penantian 4 tahun. Alhamdulillah, bulan 1 saya berjaya preggy (5 tahun perkahwinan) dan skrg menunggu hari .. saya doakan sis kuatkan semangat, teruskan berdoa .. kalau betul tertulis rezeki sis, inshaallah dia ada .. jangan down okay

saya msa 8w doc kt kk refer ke hosp sbb baby xde dlm kantung tp bila g hosp sya plak kna marah sbb diorg cek ada dlm kantung so sya bgtau la mna sya tau doc yg sruh dh la kna tnggu smpai 8 jam dgn laparnya,ngantuk lg risau nk nangis je rsa msa tu tp alhamdulillah kli kedua scan blik mmng ada dlm kantung tp trlalu kecik n now dh 36 w n smua ok sihat tnggu msa je🥰 #firstmom

sabar.. ibu jgn terlalu bersedih takut masih ada pun boleh jadi gugur akibat tekanan darah tinggi (terlalu menangis).. kalau mmg dah x ada.. insyallah ada rezki lagi yg pasti kamu boleh mengandung.. pengalaman saya gugur pertama setelah 5 tahun menunggu.. berkat kesabaran selang setahun lekat yg baru.. Alhamdulillah.. puteri sy dah berumur 1t2b

kalau pergi hospital pun, doc pakar akan scan perut & buat tvs dulu. if dah sure mmg takda heartbeat/kantung kosong. doc akan suruh tunggu 2 minggu juga. samada repeat scan/gugur sendiri. jgn risau, doc pakar takkan terus suruh cuci ke apa. dia akn tanya kita punya decision dulu.

Saya mcm tu jgk, siap dr ckp risau mengandung luar rahim. Sbb scan kantung kosong tp upt ve. Tp salah sy sbb time tu lupa nk minum air byk byk sbelum scan. Pergi scan klinik lain after 2 mggu, alhamdulillah nmpk si kecil. Jaga diri baik baik sementara nk scan semula.

7 mgu tu baru lagi, mmg stgh org boleh nampak kantung je.. beter buat 9 minggu ke atas .. nanti buat scan lagi waktu kandungan 9 mgu.. waltu tu dah nampak bentuk sikit & heartbeat. dulu sy tak pergi pun scan awal2.. takut tak nampak sgt nanti mula la fikir macam2

Baru lagi ni.. sy setiap kali preg, 9-10weeks baru nampak. Period sy regular tiap bulan. Kalau tak regular, lagi lambat kadang tu baru nampak. Nanti repeat scan 2 minggu lagi. Teruskan makan asid folic ye.. jgn buat kerja2 berat.