Pengalaman Bersalin Buat Ibu Pertama Kali

Bila cakap pasal bersalin ni mesti susah nak diungkap pengalaman tu, kan? Tuan badan yang tahu rasanya macam mana. Cuba kongsi dengan kami dan ibu-ibu lain bila waktu anda bersalin? Ada tak yang bersalin tengah pagi buta? Hehehe...

Pengalaman Bersalin Buat Ibu Pertama Kali
67 Các câu trả lời

Patutnya checkup biasa je kt kk seminggu sekali sebab dah 36weeks. Time check bp sangkut pulak. Nurse refer doc, doc refer hospital. Sebelum ni mmg bp cun je. Tak pernah sangkut. Terus kena naik ambulance gi pac. Sampai pac, check ctg. Doc kata ctg tak cantik doc kata awak czer la mommy ye. Terus kena kerumun dgn 4-5 org nurse. Dorang tukarkan baju & siapkan utk ke operation room. Time ni husband boleh masuk jap amik baju yg kite pakai tadi. Nangis jap bila jumpa husband. Sempat cakap, ‘ yang kena czer yang’. Pastu husband kena keluar. Sebelum masuk operation room, ada doc yg check bp sekali lagi. Bp mencanak kau haa 186/90 kalau tak silap. Doc pulak cakap ‘puan, selagi bp puan tak okay, saya tak bg puan czer ye walaupun anak lemas dalam perut. Saya kena selamatkan puan dulu baru anak’. Hmmm lagi la tak keruan hati ni. Rasa nak nangis tapi tahan je selawat zikit banyak banyak sebab taknak bp naik lagi. Lepastu doc cucuk ubat utk turunkan bp. Sakit weh sbb masuk kt tangan. Sabar jelah sbb nak cepat cepat setel. Dah masuk operation room alhamdulillah semua okay. Dengar baby nangis bersyukur sangat tapu doc tak tunjuk baby kat saya sebab baby kena pakai oxygen terus. Doc kata baby saya dah berak dlm perut banyak pulak tu. Alhamdulillah asbab bp tinggi baby saya selamat dilahirkan tepat 36weeks pukul 1.47pm. Mommy semua jangan terlalu takut ye. Allah maha mengetahui & insyaAllah pape pun yg kita lalui adalah yg terbaik buat kita.

Waktu bngun pagi time tu jam 6 tue rasa mcm basah kat bawa ingat kita terkencing ke apa. Plus sakit sngt perut. Bila cek ade darah sikit. Tpi kita kn first time mom so sy tak tahu g n diam jer. smpai jam 8 lebih tiba da firasat nak ready beg n gnti baju. So tepat pukul 9 pgi la hospital eh rupanya da nak beranak. Time tu doktor cek bukaan da 3 cm. Tnghri pula bukaan da 6 cm n jam 4 ptg kita kena suruh masuk ward bersalin time tu bukaan bru 8. Tnggu2 smpai jam 6 bukaan masi 8 takut baby tue lemas doktor kta nak bedah. Tpi sy kata nak beranak biasa. So jam 7 mlm doktor tue cek n bg ubat tahan sakit. Blkng dicucuk. N doktor try tlg buka bukaan tue smpai 10 cm. Jujur time tu tenaga sy da hbis da nak push. Sbb da nak dkt 30 minit baby masi blm kluar2. Smpai doktor kata tiada pilihan lain kena bedah juga tkt baby tue lemas. Sy pksa pksa push. Satu jer dlm pikiran sy waktu tue. Sy da penat btl rasa mcm da tak boleh dada sy da sesak tpi sy kena kluar kan baby ni gak biar la sy tak hidup janji anak ini hidup. Akhirnya baby kluar gak tpi baby awal2 tak breath. So sy tak sempat nak skin to skin dngn baby. 1 2 minit da dngr baby nangis syukur. Sy sikit g nak bngun dri katil nak pg tmpt anak sy laupun tau diri waktu tu tidak ada tenaga. Sy nangis lepas beranak sbb btl2 happy

Saya semalaman tak tidur sakit perut contraction sebenarnya sebulan saya kat hospital sebab mslh darah tinggi dan baby kecil. Pukul 4am nurse nak ambil tekanan darah tinggi saya terus menjerit sakit. Kelam kabut dia orang panggil doktor ward dan docktor bedah. Cek pembukaan dah 2cm doktor bedah cek perut plak dia cakap air ketuban dah takde memang emergency ceaser. Takut cuak semua ada . Bygkan pukul 4am semua kelam kabut. Terjerit2 doktor bedah gegar nurse suruh cepat bawa dewan bersalin. Saya call suami tapi docktor yang cakap. Sy berhuhu je lah. nurse cek perut beritahu jtg baby ok. Tukar baju terus bawa bilik bersalin. Mulut x abes2 zikir 3 qul.Dalam bilik bedah tetibe terjaga sebab dengar baby nanges. Anak aku la tu tengok jam kul 7am. Pstu tengok dari syiling pantulan cermin lampu tengok perut dah terburai. Doktor sakit, terus dia bagi gas pengsan lagi. Yang saya perasan saya masih lagi baca 3 qul. Pukul 9am baru habis semua dan selesai. Doktor beritahu ok dah selamat bersalin. Baby girl 32w berat 900g sekarang anak awak dalam blg kaca nanti dah sihat sikit boleh turun tengok anak kat nicu. Tu la pengalaman saya. Orang ceaser 1/2jam dah settle saya dkt 3 jam sebab nak buang cist. Alhamdulillah bsr dah anak 1y6m ca 1y4m.

1st baby born on 21w3d. Babygirl. Contraction semulajadi selama 7 jam then lahir. 2st baby. Born on 37d6d. babyboy. da bleeding tp smpai kt hosp bukaan jalan kejap 1cm kejap 2cm pastu balik 1cm. 5hari dlm wad dan selama tu jg terasalah masuk belon dan rangsangan bukan rahim(dok tolong bukakan pintu rahim guna jari) tapi dua2 cara xjalan😂 pastu sy kena hantar kt hosp besar. spnjg perjalanan naik ambulans mmg thentak2 smpai pac bukaan da 3cm. masuk lb kena pecahkan air ketuban dan pasang induse drip . almost 10 hour menahan contraction sy bersalin dgn bantuan forcep. sebab fetal distress. Nak x nak kena gunting dan jahit. Sebelum tu bukaan jalan sangkut 8cm ja walaupun doktor da naikkan lvl induse drip tu. dok pakar dtg cek then cakap “lagi 2 jam bukaan x dilated sepenuhnya puan kena emergency ceaser ye sebab bacaan jantung baby mula da xcantik” smbil call staff stndby bilik dewan bedah. Tp naluri sy kuat kata sy boleh bersalin normal. sy pusing sebelah kiri then bila contraction datang sy teran sekuat hati xsampai 5 minit kepala baby da nampak nk keluar. Tapi dapat gift lah . forcep😂 Alhamdulilah untuk segala rasa nikmat sakit bersalin yg Allah telah berikan. Selama dalam lb xpikir lain just nak baby lahir selamat tu jer.

baby first born baby girl named jannah. alhamdullilah perjalanan pregnancy jannah ni senang. firstly saya takde alahan langsung hanya kelihatan letih sahaja. itupun ibu saya dan suami perasan saya nampak letih. ibu saya suruh saya pergi check la kot kot apa apa kan. before go clinic ibu saya suruh saya check UPT .. alhamdullilah 2 line dan esoknya pergi check.. esoknya juga terus buka buku Pink sebabnya kandungan dah usia 5 bulan 😆😆 doctor terkejut .. but alhamdullilah semua sihat and ok and takde masalah kesihatan. then bersalin di hospital swasta masuk labour room jam 5pm ..jam 9pm baby jannah dah selamat dikeluarkan secara normal 🥰 kiranya saya tunggu 4jam sahaja utk bukaan buka .. tanda² bersalin saya bila air ketuban turun skit skit dan terus ke hospital and check dah bukaan 4cm..dari 4cm tu nak ke 10cm 4 jam saya tunggu dengan penuh macam² perasaan 😅 alhamdullilah now baby jannah dah usia 1 tahun 5 bulan.

Pagi pukul 7 keluar tanda (darah). Mula2 ignore je. Pastu konon nak g hospital. Tapi sebelum ke hospital tu sempat jalan2 kat mall ngan mak n kakak. Lebih kurang pukul 11 g hospital cek bukaan baru 2 cm. Dr suruh balik sebab katil penuh. So balik lah. Dalam perjalanan balik tu da start rasa contraction tapi macam senguggut je. Macam alahhh sikit jeee. Sakit2 perut sakit pinggang. Start maghrib contraction mula datang tapi macam setengah jam sekali. Masih tahan lagi. Makin malam contraction tu makin kerap datang dalam 5 minit sekali. Tapi macam tak pe lah esok lah pegi. Pukul 11 malam tu da start sakit seminit sekali. Memang macam da xleh tahan. Terus g hospital. Sampai2 bukaan dah 8cm tapi xmasuk labour room lagi. Pukul 12 lebih gitu memang rasa da nak terberanak terus nurse tolak ke labour room. Pukul 1.14 pagi keluarlah seketul princess ❤️

due 19 june 2021 tp rsa sakit2 tu start 17june bwa pegi hosp cek blm ada bukaan..18june sakit dia lima2 minit dah tp sy smpat bklinik lg appointment untk trakhir kli. mlm 18 june mmng tak tahan, pegi hosp lg cek ada 2 cm bukaan. Nak tnggu bukaan tu Ya Allah pny lama tp sakit prut tak bhnti, sy kna tahan dkt hosp sbb ada 2 cm bukaan, esok pagi 19june tu bukaan dah msuk 4cm tp ktuban sy dah pecah and doktor cek2 dia ckp baby dah berak dkt dlm and sy trpksa d hntar pegi hospital khas untk ibu dn anak untk buat operation/czer sbb bby dah berak dkt dlm kn drng tak bleh tnggu bukaan lg, doktor tpksa hntar sy dlm blik operation and kluar kn baby, Alhamdulillah baby girl sy slmat kluar tp yg sedihny air susu tak dpt kluar sbb firstime kn

pengalaman bersalin sulung due date 22/4/23 doktor bagi tarikh 8/4/23 sebb ada gdm mkn ubat tpi 31/3 masuk wad sebb baby tendang tk kuat mcm selalu. rupanya dh ada bukaan 2cm kene masuk ubat, masuk belon pon still tkde bukaan dan tkde contraction tpi sebb baby tendang dan sebb jantung baby dh drop. dorang decide untuk pecah ketuban. lepas pecah pon still tkde rasa contraction. last2 masuk induce pakai drip . hohoho sakit gileeee. lepas 7 jam tahan contraction bukaan maintain je 5cm . aku ckp kat nurse dh tk tahan aku nk bersalin sekarang teran time 5 cm n dorang gunting sesiap. pikir anak selamat je time tu tknk emergency cser. alhamdulillahhhh selamat bersalin pada 4/4/23. 5.19am waktu sahur 🤣

Due date sy 20/9/23 tp masuk ja 37 minggu tiba2 ada darah tinggi.. lpas tu dokter ckp 38 minggu kena brsalin.. masuk hospital 6/9.. esok 7/9 dokter masuk ubat pukul 2 ptg utk buka jalan.. sakit tu ya Allah.. layan contraction smpai pukul 8 mlm dokter check bukaan 1 cm.. esok pg 8/9 masuk ubat lg.. pukul 2 check x ada bukaan jgk.. pd hal dh bt mcm2 dh.. 🥲sakit masa dokter seluk tu Allah je yg tahu.. pukul 3ptg masuk ubat lg.. pukul 9 mlm still x ada bukaan.. 2 hari layan contraction sbb ubat dh masuk 3 biji dh stuck dekat 1 cm.. terus kena cezer🥲.. pukul 00.59 keluar la seorg puteri.. sy la tu brsalin tengah pagi buta😂.. awl pagi jumaat..

Mula keluar tompok darah jam 4am masa di rumah. After ganti pantyliner,darah start keluar sikit sikit,tp tiada kesakitan saat tu. So decide pergi PAC jam 9am. Once smpai PAC Doc check dh buka 4cm. Jam 12noon masuk ward. Start layan contraction pukul 2.30pm (setiap 5minit..dn masih boleh bertahan smbil layan jalan ii) after 5.20pm contraction makin kuat (setiap 2minit). Masuk LB jam 6.30pm dan ketuban pecah jam 7.35pm..Hanya Allah saja yg tahu betapa sakitnya saat melayan contraction.. Alhamdulillah,tepat jam 8mlm lahir lar seorang putera pertama dr rahim ini..Saat melihat baby keluar,menitis air mata memanjat rasa syukur pd Yang Maha Esa.