Air ketuban

Biasanya kalau dah pecah air ketuban, kita akan ditolak terus ke labour room ke? Bukaan mmg dah buka besar la ya? Ada tak kes air ketuban pecah tapi belum rasa sakit contractions? Mommies kat sini boleh share pengalaman x? ? . #firstbaby

26 Các câu trả lời

Saya baru shj melahirkan baby..sy ada darah dah kuar. G hosp, jam 3 pagi..kna tahan smpai jam 7pagi sbb doc nak tgok bukaan..bukaan x ada..doc bagi balik pagi tu..mlmnya sy tdur tpi rasa mcm ada bnda mletup kat perut..sy ingt angin perut..jam 12tghmlm sy bgun kncing..tapi wktu bngun air melelh kat kaki sy..sy x pcya lgi tu air ktubn..sy dduk kjap..30 mnit kmudian sy bdiri lagi..mkin bnyk pula jtuhnya..sy bagi tau suami yg tgh tdo..fia ckp tu air kncing tu..wktu suami bckp tiba2 air jatuh lagi..akhirnya jam 3pagi g hosp lagi..doc ckp dah 1cm tapi contraction x aderrrr...smpai sy kna admit hosp lain sbb hosp sy x ada klngkpn czer incase sy kna czer..sy mnunggu subuh tu smpai jam 1 esoknya pun x ada contraction, tapi air ktubn bnyk dh kuar..so doc decide sy induce..walamak sakitnya Allah sahaja tahu..mlm tu jga sy mlahirkn anak..alhamdulillah

saya bersalin dua kali, dua dua kali kandungan 40minggu ke atas, dua dua kaki air ketuban doktor yang pecahkan, lepas je diorang pecah kan terus kene duduk atas kerusi roda tolak ke dewan bersalin, diorang akan pecahkan bila bukaan 4-5cm ke atas, lepas air ketuban pecah bukaan makin cepat besar sakit makin kuat, dalam 1-2 jam lepas tu terus nak bersalin. #pengalamansaya

Kalau saya dipecahkan ketuban waktu d labour room.... Tapi.... Ketuban saya da rupture bebrapa hr sblm tu kot? Saya pun x pasti.. Sebab beberapa hr sblm ada air jernih dekat panty liner... Saya fikir air biasa. Saya ada juga bertanya pda kwn2... N mama... Kalau air ketuban pecah mcm mna... Saya x tau pula ketuban blh bocor😅

Sy pecah ketuban dkt umah dlm pukul 1030mlm. Terus ke hospital. Bila dah masuk wad lebih kurang pukul 1pg, baru start rasa contraction tu. Sampailah ke subuh. Sy mmg x blh tido masa dlm wad. Sy bykkan berjalan dlm wad je. Masa jalan dah buka 4cm, LR penuh. Lps subuh tolak masuk ke LR. X lama lps tu bersalin.

Pgalaman sy, dua2 ank xpecah ketuban. Doc pecahkan masa bukaan dh 5cm. Lps tu baru rasa contraction yg sgt kuat. Dkt 3 jam jgk tahan sakit, sakit yg teramat sgt. Smpai bergego katil nk tahan, bkn sekejap tau lama jgk contraction tu dtg😥sbb tu kena bljr teknik pernafasan yg btul utk kurangkan rsa sakit tu.

4y trước

ohh..

Pengalaman saya. Kalau dah pecah ketuban mmg kena terus ke labour room. Kontraksi akan lebih kuat. Anak no 3 dulu pecah ketuban kat rumah jam 12 mlm. Nasib sempat sampai hospital. Jam 12.50 dah bersalin. Alhamdulillah senang sgt keluar dgn sekali teran.

Sy plak air ketuban dah pecah tapi lepas 1jam tak sakit. Risau terus p hospital cek da ada bukaan 😂 tapi nurse takde plak tolak labour room terus. Cuma tahan wad tunggu lg bukaan besar. Air ketuban pecah kol 7mlm. Kol 9 ke atas baru sakit. Kol 2pg beranak. Ank first

Pengalaman sya lahirkn air pertama..air ketuban doc kasi pecah d LB.. bab sya induce.. sakit nya xble bw bincang..sakit nak teberak tp drh yg keluar..bla cek bukaan dah 7cm.. kelam kabut kna tolak pg LB.. trus pecahkn air ketuban..moment yg xdpt sya lupakan..😆

Sy pecah ketuban kt rumh n then trus rsa contraction, pegi hospital jln bru bukk 2 cm msa ni 1am... Sakit dia Allahu...pkol 5am jln bukk 5cm n trus ke labour room... Pkol 7.45 slamat bsalin... Alhamdulillah... Semoga urusan sis dipermudahkan.. 😊

Saya da skit gilaa bru buka 4cm . Tapi air ketuban tak pecah lgi . Tolak msuk labour room .doc yg pecah kan air ketuban . 4cm ke 10cm pun dkt 8jam . Double induce sakit dia sampai pengsan . Fuh traumaa . Anak da 4tahun .sekali mengndung lgi haha 🤣😂

5y trước

Smelah kita sis trauma tpi mngdung lagi rezeki Allah bgi