Cara hilangkan kuning bayi.

Betulke baby kuning minum susu s26 tu boleh turunkan kuning dia? Anak saya dah 14 hari dan dah dikira prolonged jaundice. Saya risau sangat. Isnin baru dr nak ambil darah dan air kencing dia. Saya dah ikhtiar macam macam dah nih.

2 Các câu trả lời

Tak betul. Itu misconception. Nak turunkan bacaan bilirubin hanya melalui penyusuan. Tak kisah susu apa pun. Paling bagus susu ibu. Tapi jika awak ada kekangan atau masalah yang buatkan awak tak boleh nak teruskan penyusuan susu badan, boleh opt untuk susu formula. Yang penting kekerapan penyusuan setiap 1-2 jam. Tak boleh lebih 2 jam sebab mudah untuk naik semula bacaan bilirubin. Jadi macam mana nak singkirkan bilirubin ni? Melalui pembuangan najis atau kencing. Sebab tu kena bagi susu setiap 1-2 jam. Please jaga betul2 jadual susu. Jangan culas. For info, susu formula memang kena try and error. Setiap penerimaan baby tak sama. Kena pantau reaksi dan tanda alahan susu formula pada baby. Apa yang sesuai untuk anak orang lain, mungkin tak sesuai untuk anak kita. Vice versa. Jangan lupa dapatkan bantuan suami dan ahli keluarga juga. Be strong mommy. Saya faham situasi awak. Been there before. Prolonged jaundice for 2 months

2mo trước

anak saya pun kuning tinggi sampai doc kata prolonged jaundice.. ikhtiar macam2, beli jugak susu s26 tapi anak berak sembelit.. last2 saya kerapkan df sampai anak berak kencing banyak baru turun kuning, masa ni memang kena strunggle berjaga utk df anak 😅

Saya anak tak tinggi. Tapi drop tak banyak dari 7.8 lepas 3 hari 7.2. Then saya kasi mandi herba mandian bayi tvt beli kat shopee. Lepas 4 hari turun 4.7. Sis try lah ikhtiar tapi susu bf + fm kena bagi ikut time juga ye lagi2 bf cepat proses pencernaan