Prosedure terbaru Hospital Gov

Betul ke prosedure terbaru bersalin dkt hospital gov skrg kalau dah nak bersalin kene masuk sorg2 tanpa peneman n masa keluar pak guard yg akan tlg angkutkan brg & azan kan baby staff hospital yg akan tolong .. betul ke? Ada sesiapa tahu?

12 Các câu trả lời

masa kena masuk wad,nurse yg tolak naik welchair, suami cuma boleh hantar brg ke katil sambil guard teman. masuk labour room pun suami tak dibenarkan sebab kes Covid sekarang. dah bersalin nurse call husband utk azan baby dkt wad . masa dlm wad lepas bersalin husband boleh masuk ambik or hantar brg or nk bwak kita kluar pergi tgk baby dkt wad, if baby kena dduk wad asing la. tapi sepanjang dlm wad tiada peneman boleh teman kita,semua urus sendiri termasuk urus baby . utk first time mummy study la betul2 bab penyusuan sebab tak semua nurse bertugas sudi membantu. setengah org first day maybe susu tak kluar,jd kena bg baby isap jgak supaya ada ransangan utk susu kluar.. klau rasa nk spare FM boleh tp make sure suap pakai picagari or small cup supaya baby tak confuse nanti.. tapi lain hospital lain procedure la..

ya sis..masa masuk nanti sorang2.. suami hantar sis , then dia boleh balik.. pengalaman sy - masuk ward sorang, suami hantar barang pun bg dekat guard di bawah, nt guard hantar ke kita.. lepas brsalin nurse bawa baby pergi kt dpn kaunter panggil nama suami untuk azankan dan ambil uri.. lepas tu dia boleh balik.. bila dah discharge baru suami boleh masuk ambil sy dgn anak.. sedih juga sbb lepas brsalin kita bt semua sendiri sis, sy anak first pun byk tak tahu, asyik kena bebel dgn nurse.. dorang ajar sy mnyusu tek siap picit2kan.. tgok baby kembung lg tk sapu minyak telon😂kipas kuat sgt..basuh berak pun tkut baby asyik nangis.. sis kuatkn smgt je ,tekad mesti boleh..

4y trước

sy lg la ssh nk uruskn ank msa kt wad..dhla ank first..pstu kne emergency czer plk..3hr uruskn ank sndri..huhu..

5/8 hritu bersalin emergency czer. Suami tggu dkt luar blik OT, lps bby dh siap semua dia pggil husb utk azankan. Dia dpt la hntr brg smpai wad, tpi guard bg mse 15 min je. Wktu mlwt pn sama, blh masuk skjp. Wktu lain cuma blh bg brg kat guard, nnti dia akn hntr dkt wad.

Saya baru je besalin 6/10 di hospital kajang,mmg xboleh teman..barang nurse yg tolong angkat ke ward..time azan suami cuma boleh azankan baby di pintu masuk ward je,suami xboleh pegang baby..suami nak hntr barang ape2 pun melalui guard..

12/8 saya beranak dekat hspital sungai buloh , suami memang xboleh masuk, kalau nak hantar barang bagi pada guard, nanti guard bagi , lepas bersalin nurse sruh call suami naik wad ambk uri dan azankan baby , lepastu terus balik

Ya betul sis.. msuk dewan bersalin kne sorang2. Suami hnya boleh tunggu kat lobby hospital. Slepas bersalin, nurse akan ambil baby bawa k ward baby, then nurse call suami utk adzan kn baby dan ambil uri.

Ye sis... suami Hanya bole masuk untuk daftar pas tu disuruh balik...x bole teman pon...kalau ade emergency baru doc call suami suruh datang..

semoga dipermudahkan urusan kita semua sis.. aamiin..

Semoga segalanya beransur pulih

Haah, covid SOP