BABY BESAR

Betul ke klau mnum susu terlalu kerap blh mnyebabkn baby dlm prut jd besar? Nnti kne cser, nurse yg ckp. Huhu

17 Các câu trả lời

Susu ade gula yes. Mcm susu prgnncy yg dlm kotak. Better fresh milk. Susu non sugar x sbbkan baby bsr. Bgus apa pengambilan kalsium lebih sbb ms prgnt gigi dan tulang cpt skt sbb baby akan tarik nutrient untuk membesar. So kesan die bdn kita jd skt2, baby plk xde ape2 sbb die dh trik seckupnya. So ibu2 yg perlu double up pengambilan zat2 pentg ntuk bdn dan ank dlm kndungan. Gula yg sbbkan ank besar, bukan susu. So pilih susu low fat high calcium, dr zubaidi plk sarankan susu farm fresh kurma tu sbb tnpa gula. Yg tgh lactating pun bgus ntuk mb.

Tak jugak kadang2 faktor baka keturunan .. Susu tu penting... N byk lagi faktor2 lain yg blh mnyebabkan bby akan besar.. Bsalin nirmal @ cser kite xtau xkire kecik @ besar.. Klu org tua2 dulu kate jgn krap minum air batu bby besar.. Sy bsalin normal bby sy yg ke3 dgn berat 4.6 kg... Dgn berat sy hanya 62 kg semasa ank dlm perut.. Xpadan dgn ibu berat ank.. Kuase Yg menentukan.. Doa2 semue selamat walau ape pun carenye ok sis..

5y trước

Hahahaa

Susu tu bagus sumber kalsium untuk ibu dan baby. Baby akan serap kalsium dari ibu utk tumbesaran, ibu kena ambil 2x kalsium dari kebiasaan masa pregnant. Seeloknya nurse saya pesan minum susu rendah lemak (low fat milk) kalau nak elak baby besar. Saya pernah skip few time ambil susu sbb dh muak sgt, kesannya selalu sakit pinggang, lutut. Elok minum susu cuma elakkan yg tinggi gula.

Saye minum susu anmum yg perisa coklat less sugar . Tapi bila minum jadi tak sedap . Saye campur ngan oat utk bgi sedap . Knyang pon knyang . Nurse kat KK tmpat saye lagi galakkan minum susu utk kalsium ibu n baby . Sbb mase kite pregnant baby akn serap kalsium kite . Kalau tak cukup kalsium kite boleh sakit gigi , tulang pon jadi tak kuat 🤗 .

Xjgak...dr awal pregnant stiap kali check up msti nurse tny minum susu x, siap soh minum 2 3kli shari tp sy minum susu low fat je..xpnh pn minum susu ibu mengandung sbb nurse ckp y tu tggi gula jd die xsuggest. Mgg lps scan baby 34w berat 2kg, doc ckp ok je.

Sy pon nurse & doc ckp baby besa sikit. Sbb baby besar bile kite mkn/minum bende manis2. Tu yg menyebabkan baby besar doc ckp. Susu pon ade yg mengandungi gule yg tinggi. Kene tgk jgk susu yg awak ambil..

Enth la p nurse ckp kt sy ruh minum susu selalu bb bgs untk tumbesarn n bby xkn jdi besr pon cuma org ckp lau anmum memg bby jdi besr so nurse ruh ambik susu jnma lain

Sy dr awal mgandug mcm2 susu minum,kat opis je wajib sekotak 1 hari,balik rumah minum lg n nk tido wajib 1 cawan susu tp bb kluar pun 2.6 -2.8 kg je sis..

Ikutkan doktor/nurse mmg dia org x galakkan ambil susu yang berlebihan sbb kandungan gula tinggi.. pape boleh rujuk dgn nurse terus sis lebih baik

Sy x minum susu pon doc da risau sbb bb besar 2w..da kne selang shari cek tekanan darah