Ceaser Atau Normal?

Bersalin Ceaser Atau Normal?? Mane Lebih Baik? Tengah Berkira2 Mane Patut Pilih.. Mommy2 Sume,yang Penah ade Pengalaman.. Ape Pro Dan Kontra Utk Kedua2nya.. ? Takutnya..

16 Các câu trả lời

brsalin normal lebih bgos dri czer sis . sbb normal ad je xpyh gunting . so xperlu nk jaga luka bwh . hnye jaga rahim dn dlmn tu je bg sehat balik . klau czer luka yg besa . klau xpndai jaga dgn baik bole brnanah dn d jangkiti kuman lg2 pd mommy yg pntg sndri atau yg pntg xd org bole jaga sgt . lg pon czer lmbt sehat . 10thn akn dtg pon msih bole rse ngilu sakit bhagian czer tu . doc pon lebih mau mommy brsalin normal d bndg czer . klau risiko xbole brsalin normal tu lain la sis . tu trpkse brsalin cara czer . lps czer doc xgalak kn kita trbaring je tpi kne bnyk kn jln wlau pon susa nk bgun sndri . sbb nk salur kn ke semua urt2 yg dh trhenti tdi . maklum la czer kne potong bnyk lapisan d perot . bole juga trjdi ny darh beku d bwh betis dn xbole brjln slame ny jika kita xrjin jln sleps czer . sy ank pertama czer sbb special kes sy kne denggi dn ank da berk dlm perot . yg ke 2 normal . skrg sy ngndg ank ke 3 . wlau pon ank pertama da 3thn . kesan czer sy msih rse xslesa . kdg ad rse gatal . lps tu bila doc scan bby trase pedih mcm d trik je kulit perot tu . tu la pengalaman sy .

5y trước

brsalin normal xsakit pun sis . beza sakit czer ni 2je . antra mommy sempt rse sakit contraction atau xje . klau brsalin normal teran tu xrse pon bby kelua dri bwh tu . kita sakit mse contraction tnggu bkk jln je . klau bby kecik biase bukaan 5keats bole je mommy teran klau xthn sgt mcm nk buang najis tu . czer mse emegency xsempt rse sakit contraction tpi lps abis bius tu nk bgun dri baring tu yg seksa ny . lps tu kne lak klau nanah kne bkk cuci tnpe bius idop2 mcm tu . eii negeri sis . sy kes denggi trkena hama toma mcm ketulan drh beku kt bhagian czer sy sbb mmg bole blaku pd sy mse tu krn denggi doc kata . so dorg bkk kt situ je luka . sakit ny tu xpyh ckp la . Tuhan je tau . dgn drh tr pecit2 sne sni dgn doc2 punye bju trkena tempias ny . ahahah pastu kne jahit balik . soo kne tnggu lg tempoh tok bkk jahitn . bkk jahitn lg la seksa ya amat . tngok dri segi pesakit la . klau jenis luka czer d jahit mmg mau awk trjerit kesakitan tok bkk semua benang . 😅

Knpa nak pilih czer kalau boleh bersalin normal? Dua2 pun sakit dan dua2 tu pun pertarungan hidup atau mati. Cuma ada org rezekinya dapat bersalin normal, ada org yg tpaksa akur bila kna czer. Kalau bersalin normal lukanya akan lebih lekas sembuh cuma tpaksa menahan kontrksi berjam2 lamanya..berbeza ngan czer mungkin ada yg xtau pn rasa kontraksi bersalin tu mcm mna tapi terpasa menahan sakit lepas ubat bius habis..dgn xbole bangun..nk batuk bersin pn sakit..so bersalin ni xde apa yg xsakit..hadap jela..

5y trước

😁 Betul.. Dua2 sakit.. Tp terlalu byk dengar nasihat.. Tak pasti mane yg lebih baik...

Sya czer... Mula brjlan tegak and luka baik dlm 10hri brpntang.. Tak la teruk sgt.. Yg best tu cuma tak risau pasal berak atau kencing sbb takda luka kat bawah.. 😅 Sya czer sbb trpksa selepas 18jam induced dan takda bukaan lgsg.. Klu czer ni lepas mandi keringkan luka sntiasa baik la cepat.. 😌

5y trước

Not at all.. Klu mahu ckp sakit.. normal pun sakit juga.. Dua2 berjuang utk kluarkan baby.. koyak juga.. berdarah juga kena potong2 segala.. 😌 Dulu igt czer ni teruk sgt sbb aunty sorg beranak czer 3x.. But, she experience emergncy czer which dia sudah try normal tp dsbbkn baby besar sgt dan laluannya kecil.. Terpaksa perform emrgncy czer.. Kes ni akan sakit 2x.. Sbb kepala baby dah nmpk tp tak boleh lalu.. So aunty suffer 2x sakit dbwah sakit d perut (czer). Bg sya czer is not that bad after all... When it comes to baby.. Asal baby selamat & sihat. Bila masa tu sdah tiba kita akn buat kputusan yg baik utk baby. Kita dah tak pduli psl diri sndri dah time tu..😌

Kalau takda masalah boleh normal, jangan pikir dah ceaser. Mindset penting. Normal sakit kejap je nak bersalin tu, ceaser perut kena potong nak jaga luka tu lagi rumit. Unless ada masalah apa2, baru pikir option ceaser.

5y trước

Baik sis.. Tq2

normal senang nak jaga..dah boleh bergerak jalan...penjagaan senang ...itu pendapat saya lh...dan segala sisa2 darah2 kotor keluar dgn baik ...perot ibu pun senang nak kempis hihihi

5y trước

Oo.. 😊 Yeke.. Senang nak kurus balik la ye kalau gtu..

semestinya normal klau xde ape2 komplikasi..n snang djaga bla dlm brpantang nnti..tp sy dh alami kedua2nya..bg sy czer cuma bhgian prut..tp luka tu kena jga dlm tmpoh yg lma

5y trước

itu la klau tnya dr segi kekuatan tu..ats bdn msing2 jgak yang..sy czer ank bru smnggu dh drve..sbb ank dkt nicu....normal tu jait byk..nk smnggu jlan tersipu2..hehe

Blm pnh czer wlu pon dah ade anak 2 semua bersalin normal, harap yg ke 3 ni pon bersalin normal jgk sbb pantang jauh dr org tua

5y trước

Oo.. Alhamdulillah.. Sume ok ye

Kalau boleh bsalin Normal... Baik normal je sis

5y trước

👌😊

Sy pilih normal. Luka cepat sembuh.

Ank pertama czer,ank ke2 normal.normal is better sis.