Berat Badan Tak Padan Usia

Berat badan bayi saya sekarang 10 bulan dalam 6.3 kg (last timbang) anak saya makan minum semua berselera, aktif mcm biasa, cuma saya ni risau akan berat tu. Tgk bayi lain semua dalam lingkungan 9 kg ke atas. Tapi BMI dia normal. Ada x ibu2 sini yang senasib dengan saya? #firstmom #ingintahu #firstbaby #bantusharing

2 Các câu trả lời

bmi normal sis tak perlu runsing pon actually. tapi at same time sis boleh baca article yg sy share ni & try include dlm menu makanan ank sis ya: https://my.theasianparent.com/cara-menambah-berat-badan-bayi-10-bulan https://my.theasianparent.com/cara-menambah-berat-badan-bayi then, probably sis boleh buat tips ni juga: 1. buat 3x makanan utama 2x snack time. sesambil ank mkn sendiri, kita suap juga utk make sure makanan masuk mulut dia. 2. umur 10 bulan, sis dah boleh cuba masukkan cheese, unsalted butter, full cream milk dlm masakan bby. ank sy dulu umur mcmni suka sgt mkn pasta carbonara. 3. intro whole fat yogurt. pisang, sweet potato & roti telur sy potong buat mcm finger food waktu snack time bby. *telur ni ank sis kena pass mkn dulu ya (refer gambar cara intro telur). if ada alergi, stop bagi telur tunggu umur ank 1 tahun ke atas baru cuba intro semula. 4. boleh continue titiskan minyak kelapa sawit/evoo dlm makanan bby 5. continue breastfeed at least 15min utk bby dapat minum hindmilk tu.

selagi bmi okay dan nurse tak bising should be awak tak perlu risau pon. xperlu compare dgn baby yg lain. yg penting baby awak sihat, aktif, makan semua tak tolak. tu dah dikira okay tau. kalau sy jadi awak sy xkn tengok or compare dgn baby yg lain. selagi nurse tak bising dan ckp berat baby sy semua okay. then sy okay. yg penting baby aktif, makan tak tolak, susu tak tolak sy dh tak pening pala. baby sy last checkup haritu masa dia setahun 6bulan berat dia 10kg. nurse tak bising mean baby sy okay je. so kenapa saya perlu risau.

2y trước

❤️☺️