bayi yang berusia 3 bulan 19 hari

bayi yang berusia 3 bulan 19 hari dah bole makan bubur baby tu ke ? stgh org tua ckp kalau org dlu time bayi 2 bln lbh dah bole mkn bubur bayi btl ke?

49 Các câu trả lời

Org dulu2 klau ank sakit. Sekampung ja tahu. Skrg smua hjung jari. Da bolei bca psal baby kena ptong usus pn sbb bg mkn awal. Sy pn didesak bg ank mkn nestum "alah bncuh cair2 ja" kata org tua. Sy tetap pndirian ckp "xboleh". Alih2 baby sblah rumah obes xdpt brgerak sbb mkn nestum awal. Bila ingt balik zman ank mula dpt mkn msa 6bulan. Ada yg nk sumbat kerepek.. adoii.. jd ibu kena kuat. Nk selamat kena dduk jauh dri fmili. Legaaa skit skrg.

5y trước

Kan sis. Mana nk jaga hati org. Mna nk jaga ank. Blum lagi bab org merokok. Kdg org pk kita ni zero knowledge. Beranak ja tahu.. 😅

A big No.. 6 months above susu sahaja enough for baby.. Lepas 6 bulan tu sis boleh la start bagi makan slow2.. Baby zaman dahulu tak sama mcm zaman sekarang.. Baby zaman sekarang fragile.. No need to push ur baby to eat before the times come.. Usus baby still x matang.. Takut apa2 jadi. Take a good care of ur baby. I'm a mother of one, bila tak tahu something.. I do reading or search to the Internet.. U should do it too.. Gain ur knowledge to raise ur child..

Er,.. benda ni kena byk2 buat research.. Tnya Dr klu perlu.. baby start mkn 6bulan dan keats ya.. klu nak bg mkn dri 5bulan boleh.. tp siiikitt2 sbb perut baby masih fragile... klu nak bg mkn 5bulan nti kena mkn puree yg haluss2.. bubur blend lg smpai halus.. Byk risiko klu bg mkn baby skg.. Boleh jd usus baby bermasalah.. so, elakkan.. Tlg bykkan mmbaca ya psl ni.. google kan ada.. Klu tak yakin bole tnya Dr paed.. 😌

6 bln br blh sis.sbb usus bby lum ready lg nk terima makanan selain drpd susu..nti klu bg mcm de few kes bg bby mkn sblm 6bln leh sbbkn usus bby bocor. .. sbr k ...lg 3 month more... Aja2 fightimmmm...✊✊🔥bby sy pn 3bln 16hri dh...kekdg tgk dia selera tgk org mkn..n cpt lapar .tp sbb pk usus dia br lg lum ckup ok tuk trima mknn pejal or etc... So kne sbr hold until 6mnth...

Ikutkan prosedure zaman moden skrg mmg tak bole. Pengalaman sya ank pertama dlu, mak mertua yg jaga ank sya, 3bln dia dah kasi nestum cair dlm jumlah sikit, campur sekali dlm botol susu. Ok je bby, sihat walaufiat sampai skrg. Dh 6bln br kasi mkn bubur hancur. Terpulanglah pd sis. Tubuh bby lain2 tak sama. Jgn ikut cakap org. Dr sendiri lg tahu keadaan ank sendiri.

Hai sis,sy cuma nk share pendapat je k....sbb sy pnah ikut ceramah pasal pemakanan bayi .... klu boleh la ye....bg susu badan kat bby selama 6 bulan secara exclusive je dulu....selepas 6 bulan bru mulakan dgn mknan tmbahan seperti,bubur,buah2an or mknan yg berkhasiat lainnya..

4y trước

😂😂😂

Xd galakan..sebolehny 6bulan bru ble bg bby makan..tp ada sstgah kes bby 4 bln d bgi makn..sbb itu ikut kprluan bby tu sdri.. kdg2 doktor pakar akn benarkan bby makan seawal 4 buln..myb fktor thap pkmbgan dia dulu dri usia dia..apa2 pn kena refer dgn doktor pakar dlu naaa..

Jangan ikut orang dulu sis. Orang dulu tak macam kita. Kita sekarang ada nurse. Nurse sendiri bagitahu 6 bulan baru boleh start makan bubur kosong. Bawah 6 bulan, bagi susu ibu sahaja pun dah cukup. Susu ibu tu banyak khasiat, jadi dah tentu baby kenyang.

No. Jgn bagi baby makan sebelum 6 bulan. Abaikan apa org nak cakap. Bahaya bagi anak makan terlalu awal. Usus blh tersumbat. Bila dah jd ibu ayah kena banyakkan membaca ya mommy. Boleh je dpt ilmu dr internet.

6bln br blh sis..sbb usus bby blum matang.tkut nti usus bby bocor...if sis syg bby sis sbr la till age bby 6mnth..if sis rs nk dgr ckp org tua yg suggestkn..it depends..sbb tu ank sis.. bkn ank kami..