Cara banyakkan susu

Bayi sy skrg berusia 4 bulan, macam mana sy nak maintainkan susu bdn agar sentiasa ada? Sebab sejak kebelakangan ni susu badan macam berkurangan

3 Các câu trả lời

Suri rumah atau bekerja? Klau bekerja, kena kerapkan pump, jarak 3-4 jam skali waktu tgah kerja. Klau bby tidur lama, pump je. Bila tgah mnyusu boleh buat tandem pumping (sebelah mnyusu, sebelah lg pump). Boleh jugak buat power pumping (google je cara dia) Sy bila start kerja sy akan pam dua2 blah skali guna handsfree, awal2 dulu dpt sikit je, sblah 1oz, sblah lg 2oz. Bila kerap pam mcm tu skrg dh naik sebelah 2oz sebelah lg 3-4oz, kdg dua2 belah 3oz each. Anak sy 2bulan minum 2-3oz je, so skali pump tu boleh dpt 2x feeding la. Kerap bg bby hisap, susu kita ni demand vs supply. Klau ada demand, ada la supply. Mkn mkanan yg berkhasiat, buah, sayur, minum bnyk air, x perlu diet2, kita perlu extra calories untk produce susu. Mkn apa yg kita suka/yg buat kita happy untk boost hormon oxytocin. Jgn stress, sentiasa positive & dptkan support dr org terdekat.

kerapkan menyusu juga 1 jam, 2 jam atau 3 jam sekali. klu baby tak nak susu, pam susu tu.. InsyaAllah jika payudara kita dikosongkan, susu akan penuhkan balik. Happy breastfeeding!

elakkan stress