MIL dari neraka.!

Baru habis pantang. Dia buat hal lagi. Kalini ambik kereta kami laki bini pulak. Saya dgn suami pjj. Urusan anak bnyk jatuh kat bahu saya. Dalam mengandung yg sulung ke anak kedua bnyk saya sendri uruskan anak. Pernah ada kereta sndri. Bhty kerja Sbb suami kata dia sambung bayar. Tak lama kewangan kluarga x stabil Sbb pkp. Kereta saya ditarik Sbb tunggakan. Tak lama KWSP boleh kluar, suami Apply loan kereta under nama dia(dpt Job company swasta). Duit muka kami share. Ganti balik kereta saya yg ditarik n mudahkan saya bawak anak2 urusan hospital klinik(anak sulung prem, delay growth). Nak Dkt due, company suami lambat byr gaji 3bulan, rumah pulak terpaksa kluar Sbb tak boleh nak tangguh. Deposit rumah burn. Duduk smntara dgn family saya kt kampung. Suami menumpang rumah kawan. Kereta sebulan xbyar Sbb mgu gaji. Sebelum nak bersalin. Suami ada ckp, dia nk sambung business family dia semula(trip bas), tapi ada bnyk option. Salah satu, mak dia ambik kereta kami, sambung bayar,n mak dia pakai smpai kami stabil. Jadi suami boleh rolling duit kat business. Terus saya ckp NO. Business family dia saya Xnk tau n Jgn cmpur urusan saya n anak. Sbb susah bila saya xda kenderaan. Smpai bila pulak saya nk menyusahkan hidup mak ayah saya nk menumpang n pinjam kereta diaorg. Mak ayah saya pun ada hal Sndri.Suami pun ckp baiklah. Ingatkan dah habis isu tu. Baru je habis pantang ni. Suami balik weekend bawak kete mak dia. Terus la saya tanya. Mana kereta. Katanya repair. (Kebetulan mmg breakpad hangit) saya kata ok. Tgh scroll FB nampak mak dia post pakai kereta kami g keje. Ha sudah. Pantang bila orang menipu. Mmg jadi gaduh depan family saya. Tak pernah saya gaduh depan parents Sbb nak jaga aib kami. Saya mintak suami ambik balik kereta sblum saya pecahkan kereta mak dia. Nak tau kenapa saya marah sgt. Sbb cadangan tukar smua ni dr mak dia tanpa bincang dgn saya. Mak dia pulak sibuk nak uruskan kewangan family saya n sibuk nak suruh suami focus kan business family yg still hutang menimbun. Nak business settle tapi family Sndri terabai.Saya bgtau suami saya xkesah hidup susah pun. Mmg salu hidup susah. Time mengandung xda duit nak makan smpai tgu gaji walaupun saya lapa sgt, ada tepung saya buat cucur makan la kami 2 mgu berturut. Xpernah merungut Sbb faham dia cari rezeki. Saya pernah berkerja retail gaji 4.8k sebulan. Tapi berhenti bila mengandung. Jadi mmg income saya da 0. Time tu mmg hidup senang. Bnyk kelengkapan rumah saya beli. Sbb tau gaji laki saya 1800 nak dibandingkan saya. Saya nak kerja balik mmg suami xbagi. Takpe. Time tu saya ikhlas susah sng Sbb percaya ada rezeki lain nnty. Ok back to story td, rupanya suami bgtau mak dia yg saya xbg. Saya bgtau saya jijik nak sentuh brg orang, n org sentuh barang saya. Lagipun suami da jnji itu kereta uruskan anak2. Susah2 pun ada cara lain nak Manage financial cuma suami da lama x talk dgn saya, pergi tanya mak dia da kenapa, mcm kahwin dgn mak dia pulak, Sbb tu mak dia berani nak masuk campur. Perbincangan pagi suami isteri , tetiba dpat msg mertua puaka ni. Ckp psal x akan bagi kereta balik selagi suami tak bayar hutang dia. N xbagi kami smua jumpa dia lagi. Haaa suami cari pasal lagi, kebodohan dia berketurunan rupanya. Apa kami bincang, dia bgtau mak dia. Alaaa bodoh. Apa lagi. Sya cuma ckp ok saja malas nk keruhkan keadaan. Tapi si puaka tetap meroyan makin hamun saya. Ckp xsdar diri, belagak kaya terhegeh2 kat anak dia. Nak pakai kereta branded tapi duit xda. Ayooo makcik ni. Saya reply je, orang tua xsdar diri. Anak Sndri yg takda duit. Aku bhty kerja pun Sbb cucu dia Jgk. Kahwin hantaran pun xda.Xpernah saya nak berkurang ajar tapi bila da sentuh bab anak saya . Mana2 ibu akan keluar semua jurus n hilang rasa hormat. Dia ckp saya tak bersyukur Sbb tu ANAK SAKIT. (Anak sulung prem / anak kedua dari lahir kena covid/ demam on off) dia xsedar yg dia ckp tu darah daging dia Jgk. Mmg terus saya ckp dia bukan nenek budak2 ni. Burnout jaga anak sulung n sebulan lebih xhbis ni perangai orang tua ni. Btw dia ada msg mak saya Jgk suruh nasihatkan Jgn kurang ajar. Alhamdulilah mak saya ckp malas nk masuk cmpur urusan anak menantu. Mcm org xda akal. Kat sini dia pikir Sbb nak senangkan anak dia @suami saya. Tapi dia tak pikir, yang menguruskan anak2 ni siapa? Yg tiap mgu kena g hospital klinik. Dah la pjj, duduk kampung. Mana ada grabcar dgn nak Angkut Dia budak under 2 years yg xboleh berjalan lagi. Nasib suami hidup lagi. Kalau da Mati, mcm mana pulak nasib Anak bini. Da nmpk sgt. Btw, Dia sndri yg buang saya jadi menantu dia. Alhamdulilah bersyukur Xyh nak pening jumpa Org toxic mcm ni. Bila Kita senang wangi je. Da xberduit. Busuk la Dia.

12 Các câu trả lời

allah toksik nya makcik puaka tu..xde dia pun sis bole hidup lah

Moga sis dipermudah menjaga anak²