MIL dari neraka.!

Baru habis pantang. Dia buat hal lagi. Kalini ambik kereta kami laki bini pulak. Saya dgn suami pjj. Urusan anak bnyk jatuh kat bahu saya. Dalam mengandung yg sulung ke anak kedua bnyk saya sendri uruskan anak. Pernah ada kereta sndri. Bhty kerja Sbb suami kata dia sambung bayar. Tak lama kewangan kluarga x stabil Sbb pkp. Kereta saya ditarik Sbb tunggakan. Tak lama KWSP boleh kluar, suami Apply loan kereta under nama dia(dpt Job company swasta). Duit muka kami share. Ganti balik kereta saya yg ditarik n mudahkan saya bawak anak2 urusan hospital klinik(anak sulung prem, delay growth). Nak Dkt due, company suami lambat byr gaji 3bulan, rumah pulak terpaksa kluar Sbb tak boleh nak tangguh. Deposit rumah burn. Duduk smntara dgn family saya kt kampung. Suami menumpang rumah kawan. Kereta sebulan xbyar Sbb mgu gaji. Sebelum nak bersalin. Suami ada ckp, dia nk sambung business family dia semula(trip bas), tapi ada bnyk option. Salah satu, mak dia ambik kereta kami, sambung bayar,n mak dia pakai smpai kami stabil. Jadi suami boleh rolling duit kat business. Terus saya ckp NO. Business family dia saya Xnk tau n Jgn cmpur urusan saya n anak. Sbb susah bila saya xda kenderaan. Smpai bila pulak saya nk menyusahkan hidup mak ayah saya nk menumpang n pinjam kereta diaorg. Mak ayah saya pun ada hal Sndri.Suami pun ckp baiklah. Ingatkan dah habis isu tu. Baru je habis pantang ni. Suami balik weekend bawak kete mak dia. Terus la saya tanya. Mana kereta. Katanya repair. (Kebetulan mmg breakpad hangit) saya kata ok. Tgh scroll FB nampak mak dia post pakai kereta kami g keje. Ha sudah. Pantang bila orang menipu. Mmg jadi gaduh depan family saya. Tak pernah saya gaduh depan parents Sbb nak jaga aib kami. Saya mintak suami ambik balik kereta sblum saya pecahkan kereta mak dia. Nak tau kenapa saya marah sgt. Sbb cadangan tukar smua ni dr mak dia tanpa bincang dgn saya. Mak dia pulak sibuk nak uruskan kewangan family saya n sibuk nak suruh suami focus kan business family yg still hutang menimbun. Nak business settle tapi family Sndri terabai.Saya bgtau suami saya xkesah hidup susah pun. Mmg salu hidup susah. Time mengandung xda duit nak makan smpai tgu gaji walaupun saya lapa sgt, ada tepung saya buat cucur makan la kami 2 mgu berturut. Xpernah merungut Sbb faham dia cari rezeki. Saya pernah berkerja retail gaji 4.8k sebulan. Tapi berhenti bila mengandung. Jadi mmg income saya da 0. Time tu mmg hidup senang. Bnyk kelengkapan rumah saya beli. Sbb tau gaji laki saya 1800 nak dibandingkan saya. Saya nak kerja balik mmg suami xbagi. Takpe. Time tu saya ikhlas susah sng Sbb percaya ada rezeki lain nnty. Ok back to story td, rupanya suami bgtau mak dia yg saya xbg. Saya bgtau saya jijik nak sentuh brg orang, n org sentuh barang saya. Lagipun suami da jnji itu kereta uruskan anak2. Susah2 pun ada cara lain nak Manage financial cuma suami da lama x talk dgn saya, pergi tanya mak dia da kenapa, mcm kahwin dgn mak dia pulak, Sbb tu mak dia berani nak masuk campur. Perbincangan pagi suami isteri , tetiba dpat msg mertua puaka ni. Ckp psal x akan bagi kereta balik selagi suami tak bayar hutang dia. N xbagi kami smua jumpa dia lagi. Haaa suami cari pasal lagi, kebodohan dia berketurunan rupanya. Apa kami bincang, dia bgtau mak dia. Alaaa bodoh. Apa lagi. Sya cuma ckp ok saja malas nk keruhkan keadaan. Tapi si puaka tetap meroyan makin hamun saya. Ckp xsdar diri, belagak kaya terhegeh2 kat anak dia. Nak pakai kereta branded tapi duit xda. Ayooo makcik ni. Saya reply je, orang tua xsdar diri. Anak Sndri yg takda duit. Aku bhty kerja pun Sbb cucu dia Jgk. Kahwin hantaran pun xda.Xpernah saya nak berkurang ajar tapi bila da sentuh bab anak saya . Mana2 ibu akan keluar semua jurus n hilang rasa hormat. Dia ckp saya tak bersyukur Sbb tu ANAK SAKIT. (Anak sulung prem / anak kedua dari lahir kena covid/ demam on off) dia xsedar yg dia ckp tu darah daging dia Jgk. Mmg terus saya ckp dia bukan nenek budak2 ni. Burnout jaga anak sulung n sebulan lebih xhbis ni perangai orang tua ni. Btw dia ada msg mak saya Jgk suruh nasihatkan Jgn kurang ajar. Alhamdulilah mak saya ckp malas nk masuk cmpur urusan anak menantu. Mcm org xda akal. Kat sini dia pikir Sbb nak senangkan anak dia @suami saya. Tapi dia tak pikir, yang menguruskan anak2 ni siapa? Yg tiap mgu kena g hospital klinik. Dah la pjj, duduk kampung. Mana ada grabcar dgn nak Angkut Dia budak under 2 years yg xboleh berjalan lagi. Nasib suami hidup lagi. Kalau da Mati, mcm mana pulak nasib Anak bini. Da nmpk sgt. Btw, Dia sndri yg buang saya jadi menantu dia. Alhamdulilah bersyukur Xyh nak pening jumpa Org toxic mcm ni. Bila Kita senang wangi je. Da xberduit. Busuk la Dia.

12 Các câu trả lời

Kesiannye sis. Sy tahu bukan senang nk uruskan anak2, tambah pula sis ada anak sulung yg delay growth dan juga anak 2nd yg on off demam. U r strongest mom ever, insya Allah bila sis minta doa drpd Allah die akan makbulkan doa sis. 1 je silap sis di sini, sbb berhenti keje disebabkan suami kata boleh tanggung. walaupun susah mcm mana, mana2 wanita yg bekerja, jgn lah berhenti keje walaupun suami kata boleh tanggung. sbb in future, kita x tahu akan ada masalah apa2. but it's okay, sis rasa skarang sis dah boleh cari keje semula ke? dlm masa sebulan dua nie suruh ibu ayah sis jaga anak2 dulu sis cari keje dan bina semula kerjaya sis. bila dah stabil baru antar anak ke pengasuh @ sis bayar ibu ayah sis. Bab suami sis tu, kalau sy dpt suami mcm nie, sy dah x nmpk future dgn die, bila sis dah ckp berkurang ajar dgn MIL pun, rasanya mmg akan melibat kan suami juga, dan jd x best nk ada hubungan yg toxic. The best, sis move on, cari kerja, kumpul duit untuk anak2, n live ur life.

2y trước

Ya. Sya pun da bincang dgn mak saya Tapi mak kata Tgu Anak besar sikit Baru boleh. Yg baby high need baby. Xnak dgn Org lain akan menangis. Sbb saya pun kerja kena ke ddk kl semula untuk rate gaji lama. Kalau kampung Mmg xkn dpt n xda public transportation.. masa gaduh, saya halau suami kluar dpn parents Sbb perangai Dia. N saya nk tgk jgk Dia pilih Anak bini atau mak Dia. (Saya xckp suruh pilih) Tapi akhirnya Dia pilih Anak n isteri Dia jgk. MIL ckp saya fitnah Dia. Padahal saya tak reply msg Dia langsung, Dia sorang yg meroyan nonstop spam whatsapp n semua msg2 Dia saya foward ke suami saya. Suami saya pun bergaduh jgk dgn mak Dia Sbb ganggu parents saya yg xda kaitan. Skrg ni MIL puaka merempan Dlm family whatsapp Dia kata saya mcm2. Mmg saya tak left group Dia walaupun Dia suruh saya left. Pandai add pandai remove. Dia nak Sakit kan hati saya. Tapi diri sndri yg meroyan.

Power la sis ni, first time saya baca post yang buatkan hati saya puas. Kita ni orang perempuan kena kuat. Baik fizikal and mental. Dahla kita sebagai isteri dah mengalah, Terima suami apa adanya. Susah sama2. Dah mengandung sakit semua tanggung, berhenti kerja, jaga anak lagi. Apa lah susah sangat nak faham ibu mertua pun. Darah daging dia jugak. Cubalah faham tanggungjawab anak2. Hormat rumahtangga anak2. Sentiasa mendoakan, lagi bagus dapat pahala dapat syurga. Ini tak, suka sangat ikut kepala dia. Patut bersyukur dapat menantu yang kuat jaga cucu2 dia tanpa anak lelaki dia di sisi, saling membantu. Ini terbalik pulak, apa nak jadi ya mak2 perangai mcm ni? Dah macam mak rindu kasih pulak. Nasib baik sis tak macam ina. Fight for yourself, for your children’s. Biar kita susah, kita je tahu. Toxic people memang patut buang even orang terdekat. Moga Allah jaga sis sekeluarga dan sentiasa kuat ya.

bukan nk kata geng2 dpt mertua toxic ni faham sgt la ha ... mujur suami Sy bukan jnis ikut apa mak dia kata sgt... and yes sy pun bukan menantu pilihan sbb bukan senegeri, org luar...smpai skrg Sy xde dlm wassap family deorg ... pernah msuk sekejap sbb suami invite, jdi kes bila nk raya thun ni kemain sgt Duk compare2 mntang lah Sy xkeje (xkeje sbb suami lbih suka Sy Duk rumah handle anak) igt kite sengkek sgt kot kalau x keje pun, still ada biznes sndri... so Sy mmg balik setahun sekali je umah mertua tu. x kuasa nk blik kerap2.... anak sy pun sy xkn bg dh deorg sntuh2....lagi2 yg no 2 bakal lahir Feb nnt. jgn mmpi la nk tgk muka skali pun

1y trước

ok je...dia pun faham mak dia mcm mna

yes sya setuju bab BILA KITA SENANG WANGI JE , X DA DUIT KITA BUSUK .. sya sgt2 merasai nya tapi bukan cara yg puaka mcmtu laa .. cuma cara yg sindir menyindir .. ada duit dulu slalu mil tnya call tnya khabar bagai .. pabila sya jatuh , kakak ipar pon dok sindir menyindir smpai ckp dkt suami sya kalau ada hutang jgn x bayar .. padahal dulu dia pinjam duit dgn suami sya x da pon suami sya ckp mcmtu dkt dia 😌itu laa hakikat nya dunia ni

2y trước

Betul tu sis. Bila sy tak kerja, semua org pandang rendah. Lebih² lagi adik beradik ibu mertua. Borak pun taknak. Tapi bila diorg dgn biras sy, elok je boraknya. Biras sy ni keje gov. Terasa jugak la. Ngan ibu mertua pun endah tak endah je. Mentang² la kita ni takde duit. Sedih sangat. Tp terpaksa pujuk diri supaya sabar. Mungkin dgn cara ni Tuhan nak uji saya.

sis internet kt rmh skrg ok x atau kuat x? klu kuat sis bt jual online. tiktok/shopee live. jgn risau komuniti tu akan support. cma kne bsbr tgu org beli. nti pelan2 adala income. dan sis boleh bt live bila2 masa je sis lapang. pagi, tghri, ptg, lewat ptg, mlm tgh mlm, awal pagi etc hrp sis bsbr k moga Allah pmudahkan urusan sis sekeluarga. insyaAllah aaminn

Kuatkan semangat. Kita fikirkan anak2 je yg lain bole p main jauh2.. sbb anak2 hanya ada kita, mmg bila org sentuh bab anak tros jadi kuat kan.. apa2 pon moga murah rezeki dipermudahkn urusan yer.. semoga kuat dlm menghadapi ujian yg mendatang 💪🏻💪🏻

ya Allah besarnya dugaan sis. saya tak tahu nak cakap apa. saya doakan sis dari jauh. moga Allah kuatkan hati dan semangat sis. aamiiin

baca Kesah sis mcm cerita rindu kasih pulak... allahurabbi..semoga Allah permudahkan segala urusan sis Dan anak² dunia akhirat ..

Moga dipermudahkan urusan sis dan anak-anak. Elok lah buang je terus, kita pun tak sakit hati hadap orang tua macam tu.

manusia celaka sememangnya patut dimaki ye..sabar ya sis..org tua meroyan mmg begitu..bodoh suka campur urusan org..