Pesanan saya

Bakal2 ibu nanti berpantang lama tau dengan ais batu , mungkin ade orang tak percaya. Dan bila dah kena baru dia tahu(macam saya😅) , dlm sebulan je pantang, terus minum air kelapa muda sejuk2 , habik kauuu !hadap sakit urat. Kaki tu xyah cakap lah hari2 lenguh bahagian betis , kedua2 belah pula tu😭😭terpaksa urut dlu sebelum nk tdo, klau x mmg xleh tdo la. Skrg dh dua tahun masih terase lg ,cuma jarang2 x sekerap dulu.. tp makesure kaki xboleh sejuk😞 #ais #Berpantang

Pesanan saya
23 Các câu trả lời

tak semua org macam tu sis. setiap org,tubuh badan tak sama. kena check pemakanan sis setiap hari. kita nak sihat kena jaga pemakanan sampai akhir hayat. senaman,etc. bukan jaga masa dlm pantang/lepas habis pantang je. kakak ipar saya,tak pernah mengandung,tak pernah beranak. umur 30 an dah start sakit² urat lah..sakit kaki lah..tu yg tak beranak. maknanya, pemakanan yg tak jaga. bukan sbb tak jaga masa dlm pantang ☺️ makanan yg kita makan hari² tu,sayur kena sembur racun. ayam ikan ada bahan pengawet. tu belum lagi fast food bagai. hari² makan racun,berkumpul dalam darah berpuluh tahun.

betul dah tu sis sy ank kedua nk masuk 3 tahun bru minum ais batu,tapi y sy pantang Lama makan laska, sy xblh mkn laksa y mee laksa tu kalau mkn bihun goreng kuah laksa ok je, klau mkn mee laksa auto dmm,mengigil smpai skrg ank petama pun dh 8tahun ,tetap sy kalah kalau mkn mee laksa wlpun badan sy gemuk mmg sy ikut pantang mak sy pesan, risau akan dtg badan kita .tambah lagi dlm family sy je czer, tahun depan masuk kali ke 3 czer semoga dipermudahkan lah,aamiin

Maybe badan kurang kalsium atau kekurangan yg lain. Kene cek semula pemakanan dan gaya hidup sis mcmana. Ada buat senaman ringan tak? Pemakanan sis ada jaga tak? Ais atau minum air sejuk takde masalah sbb masuk perut terus akan jd suhu badan sis. Kalau cuaca panas minum je air sejuk, nak legakan tekak tp jgn minum manis manis selalu. Tak elok.

Sy taktau pasal air ais ni sbb mak sy ada jugak bagi sy minum air ais masa berpantang tapi dia pesan jangan sesekali minum air kelapa kalau boleh pantang setahun air kelapa. Mak sy pernah kena minum air kelapa sikit je masa dia habis pantang lepastu dia demam menggigil 1 badan.

Btul sis..sy ank first xpntng sgt sbb bby xde..xde mood nk pntng 😅 lpas brnak czer duk jln ii tgk ank kt nicu..hbis pntng trus mnum air sejuk..mula ii xrsa..tp bila dh mngdung ank kedua ni bru rsa ..sakit sgt urat..xsbar nk brsalin nk pntng elok ii kalini 😭

sy paling lame pantang ais 1 tahun..plg cepat pn dlm 6 bln..tu pn sy mmg jns kurang ais..mnum skli skala..kt umh mmg xde ais.betul la tu ade org percaya ade org x..atas masing2.kalau sy pn mmg xleh mnum ais..badan cpt jd lemau n lemah..urat2 pn cepat sakit

bukan x percaya, system bdn kan x sama . . ada org tahan .. ada yg x .. jd x bole nak pukul rata utk semua org .. know your body ..✌

2y trước

Agree.... Sy lpas 3 hari bersalin, bengkak gusi sebelah kiri mmg x boleh telan makanan, yg boleh telan hanya milo ais. Lpastu sy kemam ais batu tu untuk bg surut bengkak kat gusi. Alhamdulillah okay je bdn sy. X de pula sakit urat ke apa. Lenguh tu biasa la kalau kita buat keje, or berdiri lama.

Sya 6bulan..tu pn sy skit urat jgk sis..skit bdn pling skit kt betis...mmg xboleh tdo.sapu ubat pns pkai stokin hri2..klu hri mkn syur ke tmbikai ke tggu lah mlm ni xtdo la sya...ahahahja mcm org tua dh

Air ais pd sy ok sbb dr pun ckp msk badan jd auhu badan tp maybe air kelapa tu. Mmg penawar tp kalau mkn jarak dekat dgn ubat/vitamin tak elok.

Betul tu. Mak sy makcik2 sy dh pesan siap2. Klu pantang tu, pantang btl2. Skrg tak rasa sakit nya. Nanti bila dh tua baru rasa sakit2 tu.