Gripe Water

Bahaya ke kalau bayi sebulan lebih kita selalu kasi Gripe Water kalau kembung? Ape solusi utk kembung sebenarnya?

Gripe Water
14 Các câu trả lời

Baby dibawah 6bulan tolong la jangan bagi apa2 SELAIN SUSU IBU ATAU SUSU FORMULA( JIKA PERLU) kenapa perlu bagi benda ni kalau kembung? Adoiii kesian la dengan baby tu.. Perut baby bukan macam perut kita.. Kalau baby kembung banyak cara untuk hilangkan/kurangkan kembung.. Boleh Google atau tanya klinik.. Bukan kah ibu semasa mgandung akan ke klinik? Selepas bersalin akan ke klinik juga kan? Kenapa xtanya nurse/ Doctor apa solution untuk hilang kan kembung.. Kalau malas sangat untuk bertanya Google KESAN jika kita beri cecair lain pada bayi.. Sekarang zaman moden malas bertanya, semua di hujung jari.. Dan sy pasti puan pun sudah diberitahu untuk tdk bagi apa2 pada baby selain susu ibu.. Penat kita mengandung.. Sakit bersalin.. Baby tu jaga la sebaik mungkin.. Kesian la pada baby tu.. Nanti sakit pula bila benda lain masuk dalam perut.. Susu ibu adalah terbaik untuk bayi.. 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Post reply imageGIF

klau ikutkan tiada ubat mkn/mnum utk baby. nak elak baby perut kembung ❌ Jangan biar baby menangis dlm tempoh masa yang lama ❌ Lepas menyusu jangan lupa sendawakan. ❌Posisi penyusuan yang salah kalau baby kena kembung ✔️ sapu minyak & buat urutan di kawasan perut baby. boleh buat urutan I L U ✔️ senaman kayuh basikal, tapi not sure sesuai utk newborn or tak. ✔️ seeloknya urut sampai baby kentut.. boleh google or youtube cara handle baby kembung perut. cari video negara luar banyak sikit dorang share. sayangi usus baby. baby bawah 2 tahun dilarang bagi makan/minum yg ada gula tambahan,garam tambahan or perisa tambahan.

Baby under 6mos takleh minum/mkn apa kecuali susu ibu. Kalau baby kembung urut perut baby dgn urutan 'i luv u', atau buat kaki mcm kayuh basikal tak lama akn kentut. Jaga pemakan puan juga. jgn mkn yg berangin. Selepas menyusu wajib sendawakan baby. Sapu minyak yu yee atau telon kt perut ngn tapak kaki dan blkg.

pernah juga bagi pd anak ms ank pertama tp xberkesan..n semua anak2 sy kembung..yg pernah lalui je tau mcmne penat n emosinya bila ank menangis sbb kembung...sudahnya sy jg makan minum smp 6 Bulan lamanya..xmkn pedas lgsg n ape2 yg jd puncall kembung..anak no 5 br rs boleh tido mlm..tp tetap jg makan selain urut..☺️

lepas bsalin mak suruh bg minum ni, sy perhati anak sy makin kembung. then sy try stop kasi, baby dh jarang nangis selain sbb nak susu n ngantuk. lpas tu saya tak bagi baby saya minum benda ni. then mak sy kecik hati pula bila sy bgitau sy x nak kasi sbb baby makin kembung bila minum 😅

saya anak 4 pun tidak berani bagi ni biarpun orgtua sndiri sarankan..sblum saya bagi anak apa² msti saya chat nurse tanya dulu..tidak mau anak kembung saya pakai kan minyak angin buat urutan lepas tu kasi barut..kita pun msti mau jaga makan juga kalau anak masi bf sepenuh nya

jgn bagi apa2 mnum mkan kat bby bawa umur 6bulan . selain susu ibu atau formula . ambil tahu bahayanya bagi baby bawh 6bulan mkn minum slain susu ibu dn formula even air putih pun jangan yee apa lg ubt gripe water yg mmg tulis for 6month+

gripe water kalau bole elak..cuba elakkan..byk kontroversi.. boleh buat urutan pada baby lepas mandi..boleh refer di youtube dr nurhaya.. https://youtu.be/M-P0-QKxXbs

tidak sesuai sis beri baby rasa bahaya lagipun baby satu bulan,sis urut pelan2 di perutnya lawa jam,urut belakang nya,betisnya dan tapak kaki nya pelan2 sis

x perlu.. ibu je kena jaga makan n pantang lama sikit.. rajin urut perut baby n sapu minyak kat kaki.. insyaallah