macam mana nak turun kan bsp(kencingmanis) ketika mengandung?

Bacaan bsp makin menaik,,ibu yg berpengalaman boleh share petua turun kan bacaan bsp?

macam mana nak turun kan bsp(kencingmanis) ketika mengandung?
25 Các câu trả lời

Tips die 2jam sblm test perut kena kosongkan(boleh minum air masak je). Cth test pukul 8,12,5,9. Mlm sblm test ni puasa mcm nk minum air gula tu. Minum air masak je start kul 10mlm. Esok 8pg lps test bsp,dpt result,pergi mkn tp pilih mknn yg kurg gula,better nasi yg kita msk dgn lauk tumis air plus lauk ikan ayam goreng seketul pun xpe. Mnum air milo kosong atau tea o kurg manis. Air kosong lg bagus. Tp perut sy xleh air kosong pagi ntah ngape hehe. Nasi sesenduk sudah tau. Pastikan siap mkn sblm jam 10pagi. Jgn mkn ape dh lpstu sampai lah test kul 12tghri. Bacaan sy pg biasa bwh 5 which normal. Dia xboleh lebih 5.3. Lps test tghri tu mkn mcm td jgk kalau bosan boleh tukar ke nasi ayam tp jgn letk lebih kicap n sos. Kurgkan gula, kalau boleh air pun air ksong. Sy pilih air sejuk kosong. Xnak bsp bcaan merah punya psl. Result sy ms ni 5. Bacaan normal ntuk test tghri ptg mlm ialah di antara range 4.7-6.3 Smntara tggu ntuk test ptg kul 5 tu kan, sy ambik kuih pau seketul tu pun takut2 nk mkn inti so kuis2 buang inti risau terover naik plk gula. Pau sebesar penumbuk tu. Minum tea o kurg manis jgk ms ni. Secawan kecik. Gula sesudu kecik tu je. Best mnum pns2. Xrs dh twr just rs nikmat je. Kalau lapar lg biasa sy ambik buah2an. Berpada2 jgn over. Mcm mangga tu ambik sblh haritu. Ok je. Stop mkn apa2 kul 3ptg..test kul 5 bacaan 5.5. tgok, bila kita ambik lebih sikit manis terus die naik sikit bacaan kan. Tp syukur dlm range normal lg. Balik umh n ada ms mkn singkat je iaitu pukul 5.30-7mlm.. ms ni sy minum air nestum je. Mmg xrs lapar sgt sbb nk kejar waktu maghrib lg ms tu. Kalau lapar, anda boleh pilih roti wholemeal dgn sayur lebih,letk ayam goreng slice2 pun kenyang. Mls nk buat menu cmtu ambik la nasi sikit pun xpe. Rujuk jadual pemakanan sihat. N tiba ke test terakhir hari tu ntuk jam 9mlm. Result sy 5. Ok syukur la slmt semua dakwat biru/hitam, esoknya kne pg kk ntuk dptkan review doktor plk. Biasa doktor review result cmni , die akn bg kita repeat bsp sebulan sekali. Kalau ad dakwat merah which result lebih gula,biasanya doktor suh repeat bsp 2minggu sekali. Penatnye kan. Ape slhnya jg pmknn sekjap. Spya xstress ulang alik. Kalau xnk ulang alik boleh bli bsp kit tu test kt umah pun xpe. Tp tny nurse yg biasa cek kita tu dulu ye.

Assalamualaikum..akk penah ada pengalaman macam ni...akk amalkan minum air sayur bendi setiap hari xkira masa. Ikuti petua air rendaman bendi Bahan-Bahan: 10-15 batang Kacang Bendi 1 liter Air Cara Penyediaannya: 1. Basuh Kacang Bendi dan potong kecil. 2. Masukkan bendi yang telah dipotong ke dalam air. 4. Simpan di dalam peti sejuk. 5. Bila air telah habis, boleh ditambah air semula hingga penuh. Air boleh ditambah sehingga 3 kali sahaja. Jangan bimbang jika airnya jadi makin likat. Rasanya akan jadi makin sedap diminum segar. Cubalah. Semoga bermanfaat. Antara khasiat kacang bendi lain adalah seperti berikut: Mencuci hati. Menstabilkan kandungan gula dalam darah. Membantu melicinkan bahagian dalam usus besar. Membantu mengelakkan sembelit atau mengurangkan masalah sembelit terutama di kalangan warga tua. Ia membantu pertumbuhan bakteria baik dalam saluran usus. Sejenis sayuran yang amat baik untuk mereka yang murung, keletihan dan rasa tidak selesa. Membantu merawat ulser dan mengurangkan kekejangan pada sendi. Sifat yang beralkali membantu menutralkan asid dalam badan sekaligus membantu mengurangkan masalah penghadaman. Juga ianya dapat membantu mengurangkan radang paru-paru, sakit kerongkong serta kesakitan pada dubur. Air rendaman bendi boleh menyahkan toksik dan disamping itu juga boleh menstabilkan paras gula dan anti diabetes. Semoga berjaya

Sy time ni mmg sy jaga..mkn nsi pun sikiiiit sgt..tkut kantoi ..biarpun bliur2..sy tabahkan ati saja wlupun nda tdaya..bila last cek..haaaaaa...kt sana perut sy mcm drum air yg besar...bantai habis habisan😅😅😅 Syukur alhamdulillah..anak dan ibu sihat keduanya..cuma pembawaan saja..

Sy try makan epal hijau.. malam makan sebiji atau 2 biji. Jgn byk2 sgt, takut kurang gula dlm badan pulak.. pastu esok tu, lepas makan, makan la sikit epal hijau sebelum g cucuk.. sy baru buat bsp skali. Next nnt taktahu laa kan. Mak sedara sy bagi tips ni

Sy diet control.. nasi putih tuka brown rice.. blh mkn bnyk kli & brown rice sikit je dh kenyang.. roti biskut sy mmy X usik.. air Manis Pon sy tuka 3in1 X yah gula dah sehari sekali je.. smpi sy brsalin.. normal X tinggi sngat.. try lh..

Sis senang amal kn suku2 separuh je Pagi biskut jacob Ptg suku suku separuh ptg boleh amek buah atau biskut Malam sebelum 8 suku suku sepatuh lagi .. jangn makan lebih dari pukul 8 .. insyallah mmng cantik bsp ..

Sy amal minun segelas air bali kosong seminggu 2-3x... Makan jer mcm biasa n jgn stress... Stress mempengaruhi bacaan gula.. bacaan gula sy masa 13/11 tinggi tu time tgh stress.. bykkan minun air kosong

Bacaan pagi tu tggi..klau klinik tmpt sy pg kne bwh 5.0.. Sy just follow cre pemakanan yg dietitian bg je alhamdulillah bcaan bsp cntik..air mnis sy mnum milo kosong je skali shri wktu pg..

tinggi bacaan awak takut nnti kena mkn ubat atau insulin ja..caranya kena control mkn...minum byk air kosong je..lpstu jgn xmkn lgsung pun boleh sbbkn ia tinggi

Saya amalkan makan buah peria katak. Kadang2 buat ulam kadang2 buat jus. Bulan lepas bacaan sy 9.5 sekarang 5 kebawah. Alhamdullillah ok.27weeks