Belum Meniarap

Baby sy nk msuk 5 bulan tpi belum blh meniarap lg . Mak sy & mak mertua dh tnye je anak sy x meniarap2 lg ke ? Dia ckp lmbt nye . Tidur pn asyik terlentang je tak prnh mengiring lgsung . Sllu tgok baby org lain dh tidur mengiring dh . Bila sy mengiringkan bdn dia keraskan bdn dia terlentang balik . Bapa mertua sy plk kata mgkin anak sy nnti trus duduk je kot tak meniarap dh . Tp blh ke klu tak meniarap trus duduk je ? #firstmom #pleasehelp #ingintahu #firstbaby #seriusnanya

24 Các câu trả lời

cer tgk dlm buku appointment ank tu, situ ada gambar perkembangan baby. dlm pantang lagi dah boleh ajar ank meniarap dgn tummy time, mak or bapak kena rangsang anggota badan anak. lepas mandi boleh massage baby sbb tu org buh myk dkt baby,nak mudahkan urutan je bkn utk halang angin masuk . try la buat,tgk YouTube cara buat tummy time. jgn duk tunggu fikir apa org kata, mulut org ni selagi tak masuk liang lahat mmg akan cakap mcm2.. klau dah usaha bersungguh stiap hari, sabar je..baby belum ready lagi la tu.. p appointment klinik boleh dapatkan nasihat nurse/doctor.

Saya dlu lahir xckup bulan. 7bln. Kemudian sy xmerangkak pn, tp sy mengesot. Semua jiran trmsuk kenalan2 parents yg dtg rumah akn ckp sy nie lambat bru blh bjalan nanti. sy gitu gini. Mom & arwah babah sy risau dgn mulut org, last2 xbrapa lama lepas mengesot tu sy trus bgun2 pegang dinding n start jalan2 jatuh. Alhamdulillah smpai skrg elok bjalan da nk beranak pn. 😂

InsyaaAllah takda apa tu , lain baby lain perkembangan dia . Atau sis boleh cuba buat tummy time untuk biasakan dia meniarap . Mengiring baby kemudian letak bantal biar dia takboleh pusing ka . Baby saya nak masuk 3 bulan ni sibuk dah meniarap angkat punggung lagi . Kalau angkat nak dukung , dia buat lembik badan more to nak duduk . So kalau dukung kena hadap dia ke depan tengok sekeliling .

2y trước

Dri newborn smpai skrg sllu buat tummy time . Tapi dia msih tak blh jgk nk meniarap sndiri . Nk golek kn bdn dia balik pun x blh lg . Baby sy pn mmg suka nk duduk je . Klu baring lama sikit dia angkat2 belakang mcm nk bgun . Sy duduk kn dia kt baby chair dia suka .

anak kawan baik saya terus duduk , padahal badan lembut . buat apa apa pun susah . tp tiba2 terus duduk . anak sye pulak lain mmg ikut proses . anak sye dan anak kawan baik sama umur.. hehehe . mcm ni sis , jgn ikut ckp org , apa apa sis ragu2 sis blh tnye doct . tnye dlm ni blh je . tp amik yg positive jgn yg negative . ❤️

mcmm bby sya,dh nk masuk 6bulan blum lgi pndai betiarap,....hmmm balikk"mntua sya pksa bby sya meniarap syaa rasa sya mcm bnci dngn mntua sya....semua bnda dia nk atur sya rasa ank sya mcm ank dia di buat nya....kalau sya buatt itu nda d suru tpi klau mentua sya bolehh...hmm maaf sya cuma meluah jee....

Lain baby lain sis, kalau ikut milestone baby memang kita boleh jd stress .. kalau kita stress nanti baby pun stress sekali, sis ikut je milestone anak sis sndiri .. percayalah kalau baby dah ready dia sendiri yg nak bergolek .. ada juga baby yg terus nak duduk .. semua ikut pd baby tu sendiri ..

ada je sis.. mcm ank sulung saya tak meniarap, tak merangkak dan tk duduk.. terus berdiri berjalan 😅 bercakap pon cepat.. nk compare kn dgn ank kedua saya mniarap, merangkak duduk semua cukup,tapi bercakap lambat pula.. biasa la sis mgkn lmbt atau cepat je smua tuu..

hi mommy .. jangan peduli apa yang orang lain cakap ya . anak saya pun lambag meniarap . bila dah meniarap terus undur, tak lama tu duduk . setiap baby berkembang dan membesar dengan cara dia tersendiri . jangan sesekali rasa down ya . mommy dah buat yang terbaik .

ank sy start pandai meniarap umur 6 bln, start pandai pusingkan bdn umur 7 bln, tumbuh gigi umur 11 bulan, merangkak pula umur setahun. start pandai berjln 1 tahun 3 bln. nurse ckp normal sebab baby sy berat. umur 1 tahun 3 bln berat 12 kg.

2y trước

sama sis. ank sy lmbt perkembangan smpai tahap disuru mnum air jampi2 supaya cpt tumbuh gigi n berjln. stress jiwa mak2😂

lain anak lain perkembangan. normal je kalau lambat sikit. org tua2 biasa laa lambat sikit ckp macam2. elok la anak tak tido mengiring. kurang risiko SIDS. kerapkan je buat tummy time, tarik minat dia smpai dia mengiring sendiri.