pregnNt jarak dekat..

Baby sy baru 10 bulan tp sy dah ad isi dah 5mnggu.. Skrng sy risau sbb sy ceaser..doktor sngtt bisi ng dgn sy skrng.. Sy makan perncang pon melekat... Nk buat mcm mne dah rezeki..nurse pon bising smpai sy malu orng tgk ...

12 Các câu trả lời

saya pun bersalin czer bulan 9 tahun lepas. tapi baby meninggal. sekarang pregnant lagi, dah 33 week. doc memang suruh czer lagi untuk kali ni. walaupun berisiko, tapi ni rezeki saya selepas kehilangan baby.. saya pun makan pill perancang, tapi stop sebab lepas makan ada side effect. lepas stop tu, dalam beberapa minggu lepas tu saya rasa ada perubahan dari segi payudara. bila beli upt, check positif. alhamdulillah, so far luka saya okay insyaAllah. doakan saya selamat melahirkan baby dan baby sihat2. second czer saya 18/9/20 nanti.

makan perancang klau salah step memang tak berkesan. penah tgk dkat channel apa entah dkat astro ada cerita bab ubat perancang, walaupun diambik tanpa skip tapi klau terlajak waktu ke,terskip sekali ke ubat tu mmg tak berkesan. ni bg ubat mkn la.. . czer memang agak bhaya klau tak jarak betul2 sbab tu dorang marah.klau dorg tak marah maknanya dorang tak concern dgn pesakit. awal2 ja tu marah.. sbab tu pentingnya kita paham period cycle kita, bila hari subur,apa tanda2 waktu subur.. tu semua salah 1 cara nak jaga jarak.

Mcm mane boleh melekat ye sis?sdang kan sis dh mkn pil perancang..sorry tanye sis mkn ikot jam yg betol tak? risau jugak dngar nie sbb ikot kn sya pun nk mkn pil perancng bila dh beranak bulan 12 nie😁sbb kebetulan sya prgnt ank first skrg..tu lah nk tawu jugak knp boleh melekat sdang kan dh mkn pil perancang

4y trước

Rezeki sis, kita hanya mampu merancang😅. Klu ikot kt buku pink ade bgtau keberkesan setiap cara merancang (kondom, pil, depo, implanon, etc). Tinggal kita je nk pilih mane satu, itu pun ikut kesesuaian badan kita. Sy pun kurang jelas psal pil perancang ni, ade org ckp klu tak ikut msa tepat boleh lekat(ataupun mungkin la time bersama suami tu kena pulak waktu subur). Ade jugak dgr psal implanon, klu nk pkai implanon kne try depo dlu sb ade org pkai implanon tak sesuai(sy tak igt tak sesuai tu kesan die mcm mna, tp bdan takleh terima) so nk pkai implanon ni agak pricey, bila pkai byr klu cabut pon byr. Sy pun tgh study lg psal cara merancang ni, tambah² ilmu. Btw, sy pun baby 1st insha Allah Dec 2020 ni ☺️.Semoga kita ibu² semua dipermudahkan urusan, aamiin.

Hrmm apa2pun anggaplah ia sebagai rezeki. Tapi akan panas telinga sbb doctor n nurse akan marah. Sbb baby baru 10 bln n jahitan kat dalam still tak kuat lagi. Akak doakan semoga Allah permudahkan segala urusan dan semua berjalan lancar.

Tak apa..kawan sy anak dia 6 bulan...pregnant lg..mula2 je nurse bising..lama2 ok je...tp kena czer lg la...baby sihat..insyaallah mummy pn sihat...rezeki Allah nak bg...

Sy pun sama tp sy sblm ni beranak normal baby sy bru nak 10 bulan tp sy dah pregnant 22 minggu hehe pun kena bising jg

Apa nasihat yg doktor sarankan utk sis? Ada risiko tak sebab czer... Just asking

better jangan ambil ubat perancang, ambil yg suntik depo-provera .

knapee tak amek suntikan depo ? czer risiko tinggi .

hurm...mg d pmudahkan segalanya..aamiin