Mcm mane nk taw anak perot kembung@sakit perot nk berak?

Baby sy 3w,sy 1st time mom..1st time mlm ni dye x selesa sgt mcm ni..serba x kena ni,dh sapu minyak.yuyee,urut perot n betis + tapak kaki,tp baby masih x blh tdo lena..baby sy easy baby,slalu senyum2 n nangis ehek2 je..bile mlm ni nangis beria smpai kluar airmata tu,mommy dh buntu dh ni..kul 12 td baru dye tdo tp tdo atas bdn sy..camne ye nk bezakan?

3 Các câu trả lời

Boleh jadi baby awak tengah masuk fasa growth spurt. Baby yg biasa easy going, atau yg kita dah boleh baca jadual tidur dan susu dia selama ni, kalau tiba2 dia berubah jadi sedikit meragam dan nak mengempeng selalu tu kira masuk fasa growth spurt. Pastikan bagi susu ikut demand baby (masa ni baby menyusu lebih sikit dari biasa). Bila dia meragam lebih sikit nak duk mengempeng dgn kita tu layankan je, InsyaAllah tak lama fasa ni. Selain dari tu handle cam colic baby juga, kena buat cuddle care (white noise, bedung, dan sedikit ayunan lembut) boleh membantu juga InsyaAllah. Fasa growth spurt memang memenatkan campur dgn pakej colic. Tapi tanamkan dalam diri anak kita ni dalam fasa baby dia tak lama sebenarnya. Sedar2 dia dah besar dah nti. 🙂

2mo trước

oooo mcm tu..baru taw..mekaseh ye

Klu perut kembung, bhgian abdominal baby akan jd keras. Klu dia ssh nk kentut kena bantu apa2 cara skali pn atau cuba burb kn dia juga. Klu sakit perut sbb nk berak, boleh nmpk baby mcm tgh meneran & dia genggam tgn dia Cuba pkaikn bekung baby atau klu xda tutup bhgian abdomen dia, bantu bagi rasa hangat2 area tu. kot2 membantu

2mo trước

ooo gitu..perot x keras pn n xde pn mcm meneran..huhu..tq ye