Dah boleh lepas mitten baby tak?

Baby saya umr 1bulan 5hari kuku dh potong dah boleh lepas mitten baby tak ? Ataupun belum lagi ? Klau dh bleh mksdnya mlm pun takyah guna mittens lagi ataupun malam msih prlu dan siang takyah? Taknak dngar ada yg kata pakaikan utk bby smpai staun tu sbb nak bby feel something guna tgn tu spya cepat lagi dia kenal apa yg dia pegang 😅🫰🏻 #seriusnanya #pleasehelp #firstbaby #bantusharing

16 Các câu trả lời

Boleh dah lepaskan awak. Dlm pantang mak saya uruskan baby, sy biarkan mak saya pakaikan mitten kat bby sampai usia 2 bulan, sebelum tu ade tegur tak payah pakai dah waktu umur sebulan tu tp mak ksian kulit baby cakar muka. tengok perkembangan ikut usia dia pula patutnye dah boleh pegang barang ringan kemudian sy dah mula risau cukup 2 bulan nekad off mitten. Itu pun baby tak reti guna jari2 dia feel object. Kesian tengok dia tak reti control pergerakan tgn jari. Saya potong kuku guna nail trimmer tu utk elak muka calar. Alhamdulillah skrg okay kadang2 tu korek2 mulut saya. Nak something dah reti tarik baju. Mmg sy nak dia explore & mahir ikut usia dia.

2y trước

* rasa

Kalau boleh tunggu 2 bulan. Sebab badan baby masih dalam fasa nak adjust dengan temperature. Sekarang musim hujan, takut sejuk nanti boleh selsema/batuk. Mungkin siang kalau nak buka kejap main main okay. Malam pakai untuk tidur. Baby umur ni juga at this time suka korek mata, dia tak reti lagi rasa sakit tu mcm mana sgt. Baby saya pun sampai 2 bulan lebih mcmtu, saya buka untuk main main tp bila dia baring je saya pakaikan. Tengok dia dah okay baru buka balik.

2y trước

ya btul spya kemahiran sentuh bby lebih mahir 😊

Anak saya dpd lahir tak pakai pun sarung tangan sarung kaki 😂 lahir lahir masuk NICU, dia pakai pampers je. Dengan aircondnya. Balik rumah pun dia takmau pakai, bedung pun dia ok kalau bedung kaki sahaja. Kalau bedung tangan, meraung taknak tidur. Okay je, kuku dia pun husband saya trim kan siap siap. Mak abah saya pun takde bising. Mak kata lagi bagus sebab dia dah mula menggenggam jari org sekeliling. Btw baby saya 13 hari 🤣

2y trước

sbb dh tbiasa tu..tp tkpe klau tak sjuk sbb bgus juga utk dia buat bnyk hal .. ✌️ 💕

mitten perlu buka seawal mungkin. lg cepat lagi bagus. tak pakai lagi helok. sy pakaikan mitten kejap je dlm 3-4minggu tu pun sebab tak berani lagi potong kuku dia masa tu jari dia halus sgt n dia lahir kecik je. bila da berani potong sy xpakaikan dah mitten. biar dorg cpt explore deria sentuhan.

baby sye masih pakai sbb dia sukaaaaaa sangat korek mata even kuku dia pendek sue tetap risau..kadang tgn dia tu dia keraskan bila kita nk turunkan dari dia terus korek mata dia..bila pakai,dia x nak plk korek mata..bertuah punya budak🤣 kadang2 saya bebel kau nak jadi kasim selamat ke nak oiiii🤣

2y trước

kalau sy biar je dia korek mata tu, nanti lama2 dia akan faham kalau buat mcmtu akan sakit. tu pn cara dia nak explore deria sentuhan juga. yg pnting kuku dia pendek.

kalau sy tgok keadaan cuaca, rumah xada ekon..lepas mndi siang sy pkaikan sekejap klau tghari cuaca panas buka, klau hujan sejuk biar pakai..mlm pun mcm tu klau panas sy xpkaikan, rajin pegang rasa tangan bby klau sejuk pkaikan..kuku pun kena cek hari2, sy pkai alat mcm gmbar tu, senang keje

2y trước

thanks mommy .sy juga guna jenis trimmer tp yg mcm ni hehe

boleh wakkk. lagi awal lagi bagus. anak saya 2 minggu je pakai mittens pastu dah tak . sbb saya nak dia rasa tangan dia. mittens tu fungsi nya utk tak bagi dia cakar muka sbb kuku baby baru lahir kan panjang tajam lepas dia lahir tu

bawah 2 bulan, dh blh bukak jrg2. nk bg baby main ngn jari. nk bg dia sensor. gerak2 jari. klo sjuk n mlm, pakaikan tkut cakar muka atau sejuk. bila lps 2 bulan, blh lps trus dh. pkai msa y sgt sjuk je nnti.

sy buh sampai umur dia 3 minggu je lpastu lepas dh.. stokin pun sama..cuma stokin sy buh waktu nk tido mlm je.. bangun pagi terus buang.. nk lpas sarung tangan blh tp kena rajin kerat kuku dia..

2y trước

thnk you mommy

Boleh lepas sis. Tapi kalau malam rasa tangan anak sejuk sangat boleh pakai kan malam sahaja. Ya boleh dah latih tangan anak untuk pegang pelbagai permukaan supaya boleh latih sensory