Sy nak tnya bby sy 17hari. Ada cara ke kita nak tidur kan dia sendiri tanpa ditepuk/dodoi

Baby newborn

19 Các câu trả lời

Make sure baby awak selesa. Baru 17 hari bayi awak belum biasa lagi dengan dunia luar.. kebiasaan duduk dalam rahim 7-9 bulan tempat sempit, suasana gelap. Bila keluar, terang benderang, sejuk2, luas etc.. Make sure baby awak setiap kali tidur bedung kemas2. Jangan terlalu ketat, boleh terbantut tumbesaran dia nanti. Boleh guna either bedung macam kain lampin atau jenis yg zip tu. Selain tu, waktu nak tidurkan tu, buat bunyi “shhh”. Baby terbiasa dengar bunyi dalam alam rahim. Bunyi cecair dlm badan ibu mengalir seluruh tubuh 24 jam non stop. Boleh juga masa tidur pasangkan white noise music. Youtube ada. Make sure baby pun kenyang. Pampers bersih. Tempat tidur selesa. Suhu bilik tak terlalu sejuk dan tak terlalu panas. Boleh jadi perut baby tak selesa mungkin sebab kembung / masalah penghadaman. Kalau kembung, boleh buat massage utk kurangkan kembung. Mandikan baby dengan air suam. Lepas tu boleh urut badan baby keseluruhan secara lembut. Urutan dapat membantu baby utk tidur lebih lena, lebih lama n cepat tidur.

Baby sy x pakai buai for almost 2 months. Klu dia nangis sy angkat kt tangan buai ja dia kat situ. Klu sy penat, husband tlg ganti. Before labor sy Ada beli baby swing pki remote tu yg left n right tapi tak sesuai utk baby 6 weeks n below sebab spine dorg masih lembut. Masuk 6-7 weeks baby sy dah mula meragam susah nak kasi tido dah. Nak beli buai electric pun bajet dh lari. Nasib sy teringat baby swing yg sy beli tu sy kluar in kt store n baby pakai syukur my baby was fine when sit on it. Dia kena tdo juga. Tapi that’s wasn’t the issue why my baby was crying all the time. Rupa-rupanya sy x cukup bagi susu. Selama ni sy buat 2oz je sampai dia 6weeks. Kesian my baby sy pun x sedar yg dia rupanya nangis nak susu walhal masa tu perut dia dh mula besar jadi kapasiti susu pun dah naik. Masuk umur dia 7 weeks sy start bagi 2.5 n naik ke 3 oz. Skg sy main oz between ni je alhamdulillah dia cukup tido x meragam. Plus swing chair yg sy beli dia cukup lena..

Makan masa lah puan, nak ajar. 4 bulan ke atas baru boleh ajar tidur sendiri. Dari awal kalau jenis nak dodoi, layan kan aje dodoi tu sbb Newborn. dari awal kami tak dodoikan sbb bila susukan dia, dia lelap, dia lepaskan puting sendiri. Letakkan atas tilam. Lg 1, sejak di wad slps bersalin, memang saya tutup lampu bila dah jam 8pm hingga sekarang saya buat gitu. Beli lampu tidur sesuai. Bila nak susukan anak dan tukar diaper buka lampu meja, boleh kawal terang lampu. No gadjet, no screen sebelum waktu tidur suasana ok, pengudaraan ok. Jadikan rutin. Bila anak meragam, baru dodoi. Komen yg lain dlm ni, saya setuju. Saya belajar tenangkan dan tidurkan anak pun lewat dlm tempoh pemulihan slps bersalin juga. Saya ikuti FB Baby language. Banyak info for new mommy. Never too late for learning. 😁

hai salam sis..first pastikan pampers dia bru ditukar..then susukan sehingga dia kenyang..kemudian bedungkan dia,letakkn ditmpt yg selesa( mean suhu tk panas n sejuk sngt)...biasanya lepas mandi lah bru dia auto pejam mata sndiri tido dgn jayanya.. tpi tk lma sngt la....sempatla mummy pon rehat jugk..itu rutin siang biasanya waktu tido tghari..sya buat gitu kt ank sya sblum2 ni memng menjadi...tk pkai buai pn..just letak je kt tilam..sbb pengalaman ank pertama tido buai..ya allah..lmenye mendodoi...last2 mak yg tertido kt tepi buai🤣...lpas pada tu trus simpn buai dh serik.ank kedua ketiga dn empt tido letak je kt tilam...boleh je lena klau btul cara..faktor sejuk pn sma(sya dok cameron helen😅) n skeng tgh tnggu msa untk bersalin ank yg kelima...36week .doakan sya dipermudahkan ya☺

2y trước

Sy setuju dgn sis.. and klo baby meragam, check perut kot2 kembong... And kadang2 ada gangguan, pasangkan ayat2 quran, surah albaqarah tu... And satu lg nk cip in, klo kita angkat bb, dia senyap, mkna dia nak menepek.. jadi biar je dia nangis. Lama2 nanti dia senyap.

Sebaya anak sy sis.. anak sy kembar.. tp terpaksa hidup berdisplin.. menyusu bdn pn ikut turn.. selalu sy perah n bg dlm botol.. sesekali je direct. Pasti kan baby xpns n xsejuk.. Perut penuh, kenyang dan xsusu.. Baby xsakit Pkaikan myk rmbut n myk2 panas supaya xde angin... Pampes selalu check n kering., mcm twin 2 sy xblh ada berak. Wlaupun sikit dia akan meraung2, xkn lelap. Mlm klo blh bedung.. sbb bb tdo lebih nyenyak. Bedung kemas2... pstikan perut xkembunh n hidung xtersumbat.. mslh bb yg biasa dlm pntg. Lps susu, sendawa kan...... Letak bayi dlm buai xsesuai.. boleh jadi mati mengejut tkt bb tersedak susu.

tak lama pun dodoi2 tu dlm pantang aje baby cmtu. sian dia baru je keluar dari perut. dah terbiasa dlm perut dah berbuai2 dlm air ketuban bila kita gerak2. bagi dia masa.. lepas 2-3 bln insyallah baby makin mudah tidur sendiri tanpa didodoi. btw baby sy pn masa pantang boleh tahan fussy nak berdodoi je. smpai pkul 3-4 pagi pun ada dia bru lena. tapi sy kuatkan hati taknak bagi pakai buai.. bedung pun sy xpakai. sy dodoi je atas bantal je goyang2 sket pun cukup dah bg dia khayal. lepas je 3 bln dia ok tido sendiri xperlu dodoi.

kalau awak rasa terbeban sgt, suami pulak tak membantu, jadi korek la dompet suami belikan si ank katil goyang2 pakai remote tu.. 17 hari sis oii.. 9 bulan bdk tu terbuai dlm rahim..dh msuk 4 bulan nk train tido tanpa dodoi takda masalah dah.. kita rasa susah bila kita kekurangan ilmu, jd sy suggest sis cari Fb page "baby language" , khatam la ilmu free dkt situ..😁

2y trước

Baru nk ckp, ramai je yg ckp xtahan nk jaga newborn ni. Harap bykkn membaca n bsabar je especially yg pilih bf tu mlm2 jgn mimpi la nk tdo lena baby mmg asyik tjaga nk susu. Sy dulu pun xtau skrg dh masuk 3 ank ok ke dah, tp byk membaca tu sgt penting kita pun xpening itu ini dan kita faham norma kehidupan bagi newborn ni mcm mana. Cadangan beli cradle tu mmg bagus la kalau xnk penat dodoi tp takut nnt terbiasa pulak nk jalan sana sini ke blk lpg ke meragam nk jugak guna cradle tu baru boleh tdo. Byk pros n cons dlm sesuatu perkara ni, harap2 bykkn menimba ilmu

Bayangkan kita tiba2 ada dkt tempat baru, lepastu takda org yg kita kenal, suasana yang lain. Dah biasa gelap tiba2 cerah, tiba2 bunyi bising. Yang kita kenal cuma mak kita je. Cmtu la baby baru lahir rasa.. Yang nak buat dia rasa selamat tu ada ibu ayah je peluk dia. Baby awak baru 17 hari, awk siap2 semua benda pun kot mana pun dia akan cari ibu dia balik. Manjakan je dia sementara kecik ni, tau2 nanti dh besar je anak tu

hi sis , sis bg minum susu kenyang2 , lepas tu biasa kn bg tidur tanpa bantal di tempat selesa dan bukak music/white noise atau zikir ☺️ dr lahir saya buat mcm tu , sampai besar tidur tak payah dodoi lgsng. nk g mne2 senang😂😂 sekali2 dpn mata(pantau) saya tidurkn meniarap (angkat bontot tinggi) , sampai besar anak suka tido mcm tu ,tak pernah colic/kembung perut.

2y trước

tq tips sis. 🥰

Allahu baru 17 hari sis. bukan 17 bulan. mmg kena ditepuk/dodoi lah. anak org putih pun dorang ada cara nak tidurkan. bukan tiba2 baby boleh tidur sendiri. 0-3bulan ni nama dia trimester 4. dia baru nk biasakan diri kt dunia ni. penat dah ke tepuk/dodoi baby? sy cadang sis boleh tgk fb/ig: baby language. sana banyak info utk ibu2 1st time mcm mana nak handle anak.