Nak balik rumah

Baby dah umur 15 hari. Saya bersalin czer. Anak ada jaundice dan masih lagi ulang 2-3 hari ke kk. Alhamdulillah bacaan dah makin turun. Sekarang ni, saya berpantang rumah mertua. Saya stress sangat. Semua urusan bayi semua keluarga mertua nak uruskan. Dari mandi, bersihkan pampers, cara pegang anak sampai lah semua alternative yg entah apa-apa untuk turunkn jaundice. Keluarga mertua semua baik sangat. Tapi saya tak suka susahkan orang dan saya nak experience jaga anak sendiri dari a-z. Tapi mesti diorg tak percaya. Hari-hari saya minta husband saya, izinkan lah kami duduk rumah kami sendiri (jarak dari rumah mertua 20 minit je). Saya nak bebas tanpa pakai tudung, privasi baju dan urusan ke bilik air. Suami janji 2 minggu je nak stay sini. Tapi masih taknampak bayang nak balik pun. Permohonan rentas negeri untuk berpantang rumah mak sendiri pun kena reject. Saya sedih sangat dan stress. Susu saya makin lama makin sikit sangat. Dan, dalam masa yg sama, suami suruh saya bermesra mesra dan berbaik dengan ahli keluarga dia. Keluar bilik, main kad uno ke sahibba ke. Tapi saya nak balik rumah sendiri. Saya nak balik sangat. Maaf agak panjang. Apa pendapat ibu-ibu? Saya keras kepala ke? Tapi saya tak selesa dan sangat depressed duduk sini.

1 Trả lời

Tak salah puan nk balik rumah sendiri. Suami sepatutnya faham ketidakselesaan puan. Betul, pantang rumah sendiri sekurangnya bebas nk berpakaian mcm mana. Nk jaga anak sendiri cara sendiri pun boleh. Boleh slow talk dgn suami semula, terangkan puan bkn tak suka ahli keluarga suami, cuma puan nak keselesaan dlm berpakaian dan uruskan anak.