Baby colic @ sawan tangis

Baby ada colic @sawan tangis.. ada sesiapa punya pengalaman cara nak tackle baby tak? Dia nangis non stop.. sometimes ber jam jam.. dah urut perut,tuam perut.. sapu minyak dkt perut and kaki.. exercise yg kaki gerak2 tu.. dah bagi susu.. dah tukar pampers.. dukung pun 5 minit dah naknkena tukar position dukung sebab dia sambung nangis.. #advicemommies #firstmom #firsttimemom #pleasehelp #ingintahu #firsttiimemom

2 Các câu trả lời

Sama lah huhu. Baby colic ni menguji kesabaran banyak nk jaga. Saya dulu dah buat semua mcm awak buat & memacam juga beli. White noise, tangan yg dlm mcm ada isi beras, mainan baby pian, mainan gantung2, minyak segala minyak ada dari mahal ke murah. Bedung pun dah kuat, barut pun pakai. Dukung gaya memacam dah. Duduk dlm kipas, aircond. Bergelap berterang. Tv buka surah2 & rukyah. Haruman itu ini young living, BBW wallflower. Last2 bg soother/pacifier & letak dlm buai. Kalau ikutkan mmg taknak introduce dia dgn buai or soother tp nk buat camne. Baru ok sikit aman damai sampai la 3 bulan. Dpt la tidur berjam. Tu pun dtg mood x baik dia nanti dia bangun lagi 4am sampai subuh meragam. Buai taknak, soother taknak. CL yg jaga pun pening tp tetap sabar lah dukung dia pusing2 sampai sejam 2. Padahal CL tu lebih 20 tahun experience jaga baby, tp nk buat camne dia pun tahu baby colic mmg gitulah. Kadang rasa nk bawak jumpa ustaz je. Tp CL saya ckp bukan sebab benda2 tu dia ada instinct 😂

9mo trước

kita ada jugak introduce soother dkt baby.. kdg2 aje menjadi tp tu pun sekejap je lepastu dia mengamuk balik.. so far kita dukung2 selawat sambil jalan² baru dia mcm tenang sikit.. tp kita x beli buai lagi utk try ni.. takut nnt selalu nak tido bergantung pada buai,nak p mana² kena bawak buai pula

baby berapa bulan sis? hug 4 u...sama la kita sis...sy pn cmni first mom juga..ada buka alunan ayt suci kat rumah? lepas tu..kalau mcm sy...sy sediakan ayunan..bru dia ok tdur lama kat sana...baby colic special sgt..mcm ank sy...sy bagi pakai minyak telon my baby bau lavender..kentut berabis dia sis...

9mo trước

iya keras..dan berangin..kalau mcm anak sy..dgr sgt angin dalam perut dia.. nak tau anak berangin tgk je kalau dia nanges..terangkat dua2 kaki die..mcm tendang...