Jantung baby

Assalamulaikum semua, ada X sesiapa yg ada pengalaman mcm sy? (Maaf klu trpanjg critanya) Scan mnggu 7 dkt klinik swasta xnmpak jantung bby, tp blh dgr heartbeat bby.. Isnin, scan minggu 8 sbb appt kk, kk bgtau xnmpak jantung bby, tp Dr bgtau kmungkinan sbb scanner kuno. So, xperlu risau.. masa ni mmg sy x rsau lngsung.. Jumaat, masa g toilet sy prasan Ada kputihan coklat besar ibu jari, bila g klinik swasta,Dr sahkan mmg jantung bby xdak, even dh guna scanner masuk vagina tu.. so, Dr bg rujuk hosp. Hosp pun kata xnmpak jantung bby 😢 Hosp bg masa 2 mnggu mnunggu.. agak², ada xlg harapan nk nmpak jantung bby tu? Smpai Isnin ni sy xdak rsa sakit apa² lg.. Klu btul xdak harapan, mcm mn nk bg bby Tu kluar scara normal ya? Tkut bila dgr DnC.. ni 1st pregnancy sy, n sy jg ada PCOS 😢 Dlu, sblm dpt bby, bila dpt tau sy ada PCOS, mmg xmngharap sgt, tp bila lekat, mcm ni Pula jd, mmg sedih sgt².. (maaf, terluah perasaan) 😅 #firstbaby #ingintahu

14 Các câu trả lời

sy baru lps gugur, scan baby size 6w7d dkt swasta ada heartbeat. after few days size baby 7w4d scan dkt government, doc ckp tak dgr heartbeat n doc ckp myb sbb mesin scanner kuno tak dgr, doc soh cek blk dkt swasta. tp tak dgr jgk, size baby sama after few days. still positive lg maybe sbb susah nk tgk sbb rahim tebal sbb b4 nie pn kena tekan perut baru dgr heartbeat tp masatu doc tak tekan perut. then after raya haji scan klinik swasta lain, masih sama. doc suspect silent miscarriage. masih juga assume sbb mesin lama klinik tue guna. lastly g jmpa pakar, doc cnfmkn silent miscarriage. sbb bby sepatutnya da nk masuk 10w+ tp size masih 7w+.. heartbeat tak jumpa. doc soh tggu 2w.after few days keluar coklat dlm seminggu on off, lastly keluar fresh blood on same day jgk gugur. lg 2hari nk masuk 2w gugur. skrg tgh berpantang.. sy redha dlm 2w tggu sy doa mcm2 keajaiban, klu mmg bkn rezeki sy doa gugur dgn sempurna dan mudah. Alhamdulillah sakit contraction dkt uma time suami ada. mmg da bgtau suami apa2 nk gugur sndri kt uma. sbb da ada experiment gugur bln 3 ritu. lps gugur da keluar habis, bawak sekali bukti dkt hospital government. bg doc tgk apa yg dah keluar, lps scan if dinding rahim nipis blh balik, if still tebal doc akan cucuk ubat kecut rahim. sakit btl after effect nya few days jgk rasa sakit badan. skrg tgh berpantang after gugur 4/7.

Hi sis. Saya pun first pregnancy, minggu 7 ade heartbeat. Minggu 8 takde dah. Doc suruh tunggu 2 minggu tapi saya seminggu dah rasa mental tunggu baby tak turun2 walaupun dah kecut dlm gambar scan masa tunggu tu..then doc sarankan buat d&c sebab kalau tunggu lagi boleh jadi bleeding byk sbb kantung masih membesar. D&c lebih safe dari keluar natural sebab doc cuci sekali je rahim. Kalau natural takut tak keluar habis so awak dua kali sakit nak hadap. Nak buat d&c pakai la bius ye (mahal charge) tapi takpela tak rasa sakit ke apa pon tau2 ditidurkan bila dah sedar dah siap. Cuma sebelum d&c memang doc letak ubat bagi vagina lembut so rasa dia macam sakit nak beranak jugak sebelum bius. Sis jangan takut buat d&c ye.

tunggu lg 2w utk repeat scan. kalau dlm masa 2w ni mmg takda dah, dia akan slowly jatuh sendiri. 7-8w ni kantung dia mcm isi perut ikan. nanti sis akan rasa sakit mcm period pain sebelum kantung tu keluar. tp kalau dah keluar pun still kena pergi scan utk tgk ada sisa lg di dlm atau tak, kalau ada kena buat d&c juga. sy pernah d&c July 2021 masa 13w, Alhamdulillah takda masalah. sebelum d&c, doc masukkan ubat utk induce kantung/janin tu utk keluar. lepastu doc akan scan, jika ada lebihan baru pi buat d&c. kebetulan sy mmg masih ada sisa kt keliling rahim so proceed d&c. d&c tu takda apa pun, sy sihat walafiat lepas operation tu & hamil lagi July 2022. now baby dah 4 bulan. moga dipermudahkan ya sis.

12mo trước

sy buat kt private..full bius..mcm kenalan sy gugue jatuh sndiri so doc msukkan mulut itik..sakit la yg tu. then tggu dia keluar hbis (ni xsure d&c atau dia bg ubat)... by right apa2 operation mmg bius..

sama mcm sy la sis. sy masatu 8w gi scan yg jolok bawah tu doc kata tkde nmpak jntungnya. tpi doc tu cuba positif la dia kata tunggu 2w lgi repeat scan sbb mngkin bby kcik jdi tk nmpak. masa 10w sy scan, saiz bby masih 8w tk berganjak smpai la 12w mcmtu sy tgh kncing ttber nmpak darah ketulan halus merah terang. tpi tkde rasa sakit ke apa jdi sy prgi hospital mmg bbynya dh tkde jntung. esoknya bru ada air jernih yg bnyak jtuh dan keluar smua bby. sy pon ada pcos dedua belah. lepas je ktulan kluar tu mmg nngis mcm tkde hari esok dah sy ni. tpi alhamdulillah sbulan lpstu tahu² dah double line smula, skrg sy dh 23w. inshaAllah nnti ada rezeki sis. jgn bersedih okay

11mo trước

sis, tq ats komen.. alhamdulillah Allah permudahkan miscarriages tanpa DnC.. blh sy tahu x, brapa lama pulak ye blh brsama lps kgguran tu? maaf, sy first-time gugur n ank first, xtau menahu 😅

ya Allah,sis,,sabar Yee,, kalau mmg belum rezeki sis kali ni,, semoga Allah bg yg lebih baik buat sis,,Sye mcm sis jgk sblm nii,,kt KK n hospital sahkan Xde heart beat,,Sye doa banyak2 baby keluar sendiri,,xnk dnc sbb first pregnant sye gugur jgk n Kene dnc,, trauma,, Alhamdulillah,,gugur kali ke 2,hari ni disahkan Xde heart beat,esok pg die keluar sendiri,, Alhamdulillah, now Sye pregnant lg,,n kuncinye Sye xnk berharap mcm 2 kandungan sblm nii,,sbb bile kehilangan,,sakit sangat nk terima,,even baby baru 2 bulan 🥲,,ape2 pun ,sis keep strong okay

saya masa pregnant anak first pun mcm ni .. masa nak bukak buku tu scan dulu lepastu x nmpk jantung baby and then refer to hospital .. hospital scan lepastu mmg tak nmpk jantung baby lansung .. selang 2days mcmtu .. saya miscarriage .. mmg baby saya keluar sndiri .. saya rasa mcm sengugut masa tu .. kejap sakit kejap x sakit masa g kencing trus kluar seketul daging mcmtu .. masa tu saya pregnant 10weeks .

pcos mmg akan menyebab bby takde denyutan jantung ke ye? awk jgn sedih² setiap benda yang berlaku ada hikmah. org ckp once kite dah mngdg, sng lekat lagi. awk doa je byak² janin yg tak menjadi menjadi pahala awk di sana. sabar dan kuat. sy doa awk di kurniakan lagi rezeki akan dtg.

mcm sy jg..ada pcos..preg lps 1thn kwin..tak smua 2lines tu berakhir dgn kegmbiraan..doc sahkan xdpt detect jntung babies (twin)..then dnc bila dh mula kluar coklat2,.skrg alhamdulillah preg slps 2 thn. smga Allah gntikan dgn lbih baik ya

kes awak mcm sy jg...ada pcos(tp time ni xtau lg).preg lps 1 thn kwin..rupanya tak semua 2lines berakhir dgn kgmbiraan. sy nya xdpt detect heartbeat. maka tunggu smpai 13w. cuci jg..lps 2 thn preg smula..smga awak kuat ya

hi sis kalau saya dulu seminggu selepas ada keluar darah sikit2 tu terus saya tumpah darah, takperlu sis risau ye nanti keluar sendiri janji sis berehat je. nanti kalau dh kelua habis takperlu la cuci. semoga sis kuat ye

12mo trước

dia sekali jer sis tumpah darah tapi banyak la dlm satu mase tu ,mcm darah haid tapi lebeh bnyk ke yg berketul2 tu.