naikkan hb

Assalamualaikum..sye nk tnye..cmner nak naikkn hb org sedang hamil??

26 Các câu trả lời

Ada tu doktor bagi ubat naik kn hb..tpi bg sya yg terbaik..dan selamat. Dri doc sndiri..zincofer..walau pun pertama but kita loya...mnum ubat tu dengan air jus..kalau tdak bole but ..mnum dengan jus sunquick je...jarak kan dari mnum susu...bnyak kan mkan buah buahan..insyaallah..

Banyak kan makan sayur bayam.kerang rebus + cicah air asam yg ada tomato &limau kasturi/limau nipis @pun makan hati ayam @makan telur burung puyuh yg di rebus dalam 3 biji.ini yg boleh bantu naik kan darah hb..selain daripada buah delima/oren Sunquick potong & jambu batu😊.

makan bayam merah byk2..jmbu batu..daging,ikan bilis,kurma ajwa..klau nk mkn bahagian dalamn haiwan bole tpi x digalakkn sbb dlm dalamn haiwan ade satu bakteria x berapa baik tuk kandungan..ni sume tips dripd jiran saye die seorng doc pakar wanita..😊 saye pon hb low🤭

Dua minggu lepas saya hb drop.. Dr ada bg ubat iberet. Saya makan ubt tu dgn fresh oren. Lpastu sy mkn buah epal dan sayuran daun hijau. Harini check hb dh normal kmbli. Jgn minum minuman berkafein.. Susu pn xblh minum skli dgn ubt iberet tu nnti xberkesan

Nk cepat mkn bayam, hati, kerang, kupang & delima. Berkesan tuk sy bln2 puasa ni. Ubat KK bg pn sy xmkn bln2 puasa ni boleh termuntah balik. Sy mmg HB low. Agak berkesan bila mkn mknn tersebut

Elakkn minum caffein. Mkn ubat wktu pagi sblm bfast sbb ubat lebih cpt diserap wktu perut kosong. Gapkan wktu minum susu dgn pengambilan ubat. Susu halang penyerapan zat besi.

Biasa awl kehamilan akan low hb..dkt2 nak due nnt pndai naik.mcm sy first smpai minggu ke 34 hb asyik 10 je.masuk minggu ke 35 bru hb naik 12..

saye prefer buah jer dari organ dalaman binatang or jus. Jambu batu delima kacang kuda or kekacang lain .. yg banyak zat besi .. kurma ..

kurma ajwa, air jus jambu batu, oren, kerang, hati ayam, buah delima or pati delima

Sy mkn iberet dan sangobion... Kat farmasi ade jual... Alhamdulillah hb ok...