prsoaln ttg msok ubat utk proses ggur / dnc

Assalamualaikum... Sy ade bbrpe prsoaln yg kurg jelas n mnta pnjlasn dr ibu2 yg brpglman spt situasi sy ni; Smse sy scan kndugn 6w, cuma nmpk kntung shje, blom nmpk fetus n heart beat.... Kli ke 2 scan 10w, dh nmpk fetus n heart beat... Kli ke 3 n 4 sy scan utk 12 n 13w, jwpn sme cuma nmpk kntung... Xde fetus n heart beat... Dr situ doc wt ksimpulan kmgkinan sy ectopic / kndugn x mnjadi.... Tp sblm2 tu xde rse skit prut / kluar drh.... Strusnye pgi hosp scan doc pakar, jwpn yg sme jgk, cume ade kntung ksong.... Akhirnye doc mnta tggu 2 mggu utk ghur sndri / msok ubat.... Prsoaln sy; 1) sekiranye sy kne msok ubat, prlu brmlm d hosp ke? Sakit x? Adekah lps msuk ubat akn kluar hbs? Rse sy mgkin tggal kntung je, janin xde. 2) klw msok ubat ade x kmgkinan sy kne buat dnc? N skiranye x klua hbs, adekah sy prlu buat dnc? Mcm mne procedure nye? Tq smua ..

2 Các câu trả lời

Msk ubt perlu bermalam kt hosp. Proses nk kluar tu akan sakit mcm nk bersalin/senggugut teruk. Lepas dh gugur dr akan scan tgk ketebalan dinding rahim/atau ada pape tinggal. Kalau xde pape n stable boleh balik. Kalau ada sisa baki lg perlu dnc. Bwh bius penuh/separuh. Dr akan mskkan alat utk cuci saki baki janin

DNC lebih cepat dan anda x akan rasa sakit semasa proses sebab nya doctor akan bius habis. Cuma selepas dnc tu akan rsa sakit² pada ari² dan perut seperti nak dtg period tu. Tpi normal...