Baby makan

Assalamualaikum.nak tanya, harini baby saya dah start makan. Saya bagi bubur kosong. Saya ada baca utk hari pertama sampai hari ke 3 sekali makan jer. Betul ke? Kalau waktu petang pukul 3@4 ptg saya bg puri buah blh ke? Ke kena tunggu hari ke 4?macam mana jadual makanan utk baby 6 bulan? Masa mana nak bg puri buah, puri ubi keledek dan puri lain2?saya dah buat bnyak research tapi bnyak yg berlainan pendapat. Xtahu nk ikut yang mana #firstmom #ingintahu

11 Các câu trả lời

Bgi sy kn..sis ikut keperluan ank sis sendiri.. mmg ada guideline tp tu cuma guideline.. penerimaan stiap baby lain2 cuma pastikn baby cukup mnum air utk elak sembelit.. utk awal2 bgi dlu portion sikit tgk mcm mna, nti pelan2 tmbah portion ikut yg kna recommend.. utk 4days rule tu klu rsa2 mknan tu jenis boleh bgi allergik then better buat, kdg bukan sbb nk tgk allergik je tp nk tgk sembelit ke x tula mostly org buat mcm tu.. kdg klu cmpur terus semua sekali nti x tau mna penyebab klu jd apa2..smua atas risiko masing2..cth kdg mkn bayam pn ada baby yg blh sembelit tp ada yg x..pelik tp mmg btl ye.. tu try error..nurse pesan awal2 ni perkenalkn mknan dlu & msih utamakn susu ibu.. utk masa mkn pula, blh samakn waktu mkn parents.. jm1 lunch then baby mkn juga jm1..

1h trước

kalau anak allergy mknn tu dia tak tunggu 4hari, tgh mkn tu tunjuk reaction dah, bbrp jam lepas mkn tu tunjuk reaction dah.

anak saya haritu bagii bubur kosong je 3hari pertama, skli sehari, msuk hari ke 4 bru start msuk 1jenis sayur je (brokoli/carrot/parkcoy/cauliflower) untuk 2minggu pertama tu saya buat sehari skli mkn je, bg dia rasa2 .. msuk minggu ke 3 baru saya introduce buah untuk snack .. sehari 2kli mkn .. msuk 7bulan baru bubur 2 kli (lunch dinner), breakfast, n snack .. pendapat mmg byk sis, sis try dlu untk anak .. sbb 6bulan nii kita just nk bg dia start rasa2 dlu mknn, xperlu byk pun xpe, sbb perut dia bru nk terima benda baru selain susu..

ni pengalaman sy 1-3 days lunch bubur kosong hari ke 4 ada lunch & snacks hari ke 10 dah start dinner. kiranya 3kali mkn laa termasuk snacks hari ke 16 dah start breakfast. kiranya 4kali makan. sy buat 3days rule. walaupun ank sy takde allergic pape, smpai skrg ank dh 10 bulan, sy masak utk 3 hari jgk. penat la masak hari2. nak masak dekat laki lagi. kemas rumah yg penuh dgn mainan lagi. penting untuk awak buat jadual makan tau. nanti baru nampak apa yg anak dah makan. yg belum makan.

sebenarnya, semua cara boleh.. cuma klu sis buat 4 days rule tu snang nak check klu2 anak allergik makanan je.. yg pentg, anak bukak mlut nak mkn.. nant mcm2 drama sis akan hadap.. anak x nak bukak mlut la.. anak luah mknn la.. jd asalkn anak nak mkn, ok la tu.. utk permulaan, 1x sehari pun ok.. ble nmpk anak minat nak mkn, bley buat 2x sehari.. terpulang

masa sy kan . nurse ckp tak payah pun bubur ksg . sy bg 2 hri je bubur ksg . lepastu trus mix protein apa bagai smua . kalau 6 bulan mkn skli shri je tp if anak mcm lapar atau nk lagi mkn . bagi je wak . ank sy dlu 7bln sy bg 3 kli mkn . sbb dia suka mkn . smpai skrg 1thun dia nk mkn jee .

Puan boleh google jadual makan bayi mengikut garis panduan KKM,siap bagitau sekali berapa portion yang baby perlu makan and minum sehari and ada jadual sekali , saye follow yang tu sebab kalau tengok jadual makan orang lain memang pening sebab setiap orang berbeza

xwajib ikut 4days rule tu. blh je nk bg bubur ayam hari ke 2 semua tu. blh je nk letak ayam ke ikan bilis ke daging ke sayur2 pun boleh kalau nk bg puree better bg masa sarapan pagi. nnt lunch n dinner bg bubur. blh je pelbagaikan menu bubut anak .

tanya kat mak2 lagii banyak pendapat😆 nk lagi senang sbenarnya tanya paed anak puan dia kena nilai berat tinggi ukur kepala anak puan mcm mana, so baru pilih diet anak yg sesuai.. nk bg mcm mana method pun kena tgk kemampuan anak mcm mana, baru sesuai..

Misi sy pesan 3 hari pertama bgi bubur kosong jd sy ikut ja. lpas tu bru kdg sy ada buat 2dr atau 4dr ikut penilaian sy sendiri haha. ya bnyk pndpat kn sy pn pening juga awal2 tpi TT blh ikut dan ambil info ikut kesesuaian baby.

method 4d rule tu tak wajib pun nak ikut , saya bagi makan mcm timing kita juga 3 Kali sehari cuma ptg tambah snacking buah atau biskut beras