Hi nak tanya

Assalamualaikumm ,. Nak tanya . Ada dak yang tengah mengandung lanie dah ambik vaksin dos1 dan dos2 . Nak tau sangat2 😅 ada effect apa2 dak ? Takowt jugak nak ambik 😅

37 Các câu trả lời

Generally, semua cakap it’s safe for pregnant mommy utk ambik vaksin. Unless you sendiri mmg dah ada complication (even before being pregnant), better refer to your (usual checkup) doctor that knows thing regarding your health. Tanya betul2 doktor, per say doctor cakap you’re not suitable ke. Takkan nak go on ambik jgk, semata nak join hype org ambik vaksin dpt pegi jalan2, beli brg baby. I’m not saying jgn ambik, tapi Kalau Takut, dapatkan pandangan yg lebih pakar. And sgt2 tak kena tau hasut pregnant mommy cakap xvaksin nnti takleh gi beli barang baby. Mesti teringin kan gi beli barang baby. What a stupid excuse. Sbb covid tak kenal org vaksin ke tak vaksin, dia serang je mana2 dia nak. Yg membezakan, kesan kena covid tu. Tapi mostly yg I observe, once dh dapatkan vaksin (lepas efektif 14hari) langsung terus keluar jalan2. Not worried at all sbb dah vaksin kan. (Ni tak kira pregnant ke tak). Mcm “I dah kebal sbb dah vaksin”. Yang tak vaksin pegi jauh sana katanya. Konon if you’re not vaccinated you’re carrying covid, little did they know, vaccinated pun boleh jadi pembawa.

Wassalam sis. Saya dapat 1st dose vaksin astazaneca. Time tu tak tahu tengah pregnant. Semasa buka buku Pink, nurse & doctor terkejut. Sebab mereka cakap, biasa pregnant mom akan dapat pfizer @ sinovac shj.. Tapi dah kena vaksin dah pun, teruskan juga la kan. Hehe 2nd dose sy sepatutnya 14/10 haritu. Tapi memandangkan sy baru 11weeks+, doc dekat ppv suruh sy balik dulu. Sebab mereka cakap kena tunggu 15week+ ke atas sbb vaksin AZ kuat sikit.. Dalam sebulan lagi baru mereka call semula utk ambil 2nd dose . Saya tawakal je ni banyak2.. Doa banyak2, musim2 macam ni.. Janji kita ikhtiar dgn ambil vaksin kan.. Positive je ya😘

Dah lama complete 2nd dose. Alhamdulillah masih hidup🤣🤣 tak payah ragu2. Doctor & kkm sendiri cakap selamat untuk ibu preg ambik kan. Kenapa awak nak takut? Kalau tak selamat takdelah diorang sarankan. Diorang pon tak nak tanggung risiko kalau merbahayakan orang. Paling penting, jangan terpengaruh dengan antivaxx. First dose saya masa saya preg 2 week, Alhamdulillah membesar je baby. Kalau tak selamat patutnya dah gugur dah time tu. 2nd dose masa 15w. Side effect first dose tu tangan rasa cm kena tumbuk. 2nd dose takde side effect. Lain orang lain side effectnya. Depend badan kita cmne. All the best

Kenapa nk takut ya? Takut sbb side effect yg entah teruk entah tk tu ke? Sy dah selesai dua dos, merasa positif lepas dos pertama. Alhamdulillah still going on strong, side effect vaksin pun tk teruk. Dah 29w dah skrg ni. Satu je sy nk sampaikan, apa apa jenis vaksin yg ada skrg tu sekurangnya lebih elok dr virus covid tu sendiri. Boleh dptkan nasihat doktor klu risau apa apa, jgn ambik bulat-bulat apa org cakap. Effect vaksin tak sama utk setiap orang. Jadi tk boleh nk expect "alamak entah entah teruk mcm org tu" atau "ala maybe biasa mcm org yg ini".

3y trước

yes...same too me..😁✌️peace yo

Wasalam.. baik ambik jah awk xyah xtakut benda2 pun, baik takut ke covid lg. Sy masuk ke 15week terus doktor call bg tarikh utk vaksin. 18week dah settle 2 dos Alhamdulillah sy xda kene effect teruk pun. Just bengkak dkt cucuk tu je. 2nd dos pun xda demm teruk. Just ada rsa mcm skit2 bdn tu je. Selebihnya rasa nak tido je memanjang. Apa pun sy doakan awk kuat semangt utk vaksin nanti. Mindset awk tu penting ye. Jgn duk tgk benda negtif psal vaksin. Tipu r kalau kata dok deba masa nk vaksin tu. Tp ingt ke baby dlm kandungan terus rasa perlu ambil ni. 🥰

Waalaikummussalam. Best gler dah lama selesai amik vaksin. Nk prepare brg baby sng, nk husband teman bersalin senang. Pada saya cucuk kancing gigi lg lenguh tangan dari kena vaksin. Kancing gigi sye cucuk bru2 ni rse nk demam, vaksin kne cucuk pfizer lenguh tangan dlm beberapa hari jek. Tp selera makan makin ons. 😂 xperlu rse takut mommy, skrg sye lg confident nk kluar g mana2.. sbelum ni dah beberapa kali kne kuarintin sbb close contact. Paranoid betul sbb xvaksin lg. Alhamdulillah husband negatif saya lega byk

Alhamdulillah sye dah selesai 2dose , skrg tggu masa nak bersalin sbb dah nk masuk 38weeks dah . Alhamdulillah xd sbrg effect yg buruk sye rasa . Cuma tgn lenguh dan demam sehari lpas ccuk . Doc pun suruh ambil panadol je . Jangan risau awak , klau awak positif , in syaa Allah yg positif lah awak dpt nanti . Jangan terlalu fikir yg negatif , takut sbb terlalu fikir tu yg memudaratkan diri awak sendiri . Be positif okay 😊😊

Alhamdulillah.. 1st n 2nd dose just lenguh tangan je.. Xde demam pening ke ape.. Kena yakin dan tawakal.. Tu ikhtiar kita utk kena effect covid yg lebih teruk.. InsyaAllah dapat pahala utk ikhtiar tu.. Cucuk kancing gigi lagi lenguh tgn.. Sy harini cucuk kancing gigi n amek darah utk minum air gula, keesokannya cucuk vaksin.. Alhamdulillah mmg xde side effect yg teruk

Waalaikumussalam. Sy ambik dos 1 masa 14w. Dos 2 masa 17w. Alhamdulillah. Biasa klau rasa lenguh tgn or rasa nak demam. Tu cara badan nak adjust dgn vaccine. Rasa nak demam boleh telan panadol 2bj. InshaaAllah ikhtiar kita utk wabak penyakit yg bahaya ni. Org mengandung adalah golongan berisiko tggi ya. Semoga Allah mudahkan utk puan.

Alhamdulillah settle vaksin awal2 lg haritu. Ngam jer 14 weeks terus cucuk. Lepas settle 2nd dose jer terus rasa confident sikit and hilang anxiety nak pergi hospital utk check up and now boleh la shopping2 brg baby kat mall dgn peace of mind sikit la kan. Side effect lepas vaksin ialah makin happy 😄