luahan

Assalamualaikum..hai smua.. Maaf..tjuan sya sni sbnrnya nak meluah..sbb sya x tau nak bg tw spa..? sya skrng preg 25w scond bby. Sya bkrja d swasta sbgai krani.. Dlu bby first sya x bkrja,ddk ruma je.Tpi sjak sya preg scond bby ni.. Mcm2 yg sya lalui..dlu msa first bby sya mmg ada gdm tp msa 7month bru detect gdm.. Tapi scond bby ni dri sya 8w lg dah d sahkn gdm..sya jaga mkn sya sbb sya mmg tau gdm tu mcm mna..n apa effect dya. Tpi event sya jga mkn mcm mna pun bsp sya ttap jg x cntik..kjap naik then trun.. Sbulan 2 kali sya ambk bsp.everytime ambk bsp.esoknya msti review dkter.. So sya mmg kna ambl cuti slama 2 hari sbb tmpt sya bklinik tu sngt2 la rmai org.. Kkdng dtng awl pun nak tghhari bru siap.. Tmpt kja sya pula jau dri ruma sya...husband mmg x dpt ambl sya klw sya mw msuk ofis lg.. Itu baru appoiment bsp..lain lg appoinment nurse.?sjak sya msuk 20w hri tu..sya start dah mkn ubt pil kncing manis.dri situ appoinment sya stiap minggu ada..bole d katakan stiap mnggu sya bt bsp. ?tpi ujian bkan d situ sja.. Dri bbrapa bulan yg lalu stiap bulan sya sakit.. 2 bulan lpas sya kna gastrik..smpai sya kna cuti blik2.. Bulan lpas sya kna crit brit hmpir 1mnggu lbih..ulang alik sya pegi klinik..sbb x sihat.. Ulang alik ambk mc..ambk cuti.. ? bulan ini ujian sya mmg bt sya rsa down sngt2.. Sya d serang demam pnas.. 2 hri lpas sya d than d emergency sbb suhu tnggi..bp rndah dan jntung tlalu laju..Mujur tgh mlm tu sya dpt blik.. Klw x nak d than d wad sbb dgupan jntung lju..tp sya mrayu nak blik sbb xda org jga ank sya y ptama. Smpai skrng sya masi lg rsa sakit slruh bdan.. Pning.. Bdan kjp pnas then sjuk.. bulan ini sja sya ada 6 appoinmnet d klnik.. Blum tmsuk mc sya dmam.. Kja sya d ofis bnyk tergendala.. Sya rsa mcm nak brenti kja.tp sya x bole.. Klw sya brenti sya x dpt bg mak sya duit.. Sya x dpt byar electric ruma mak sya.Sya x bli kn blnja utk fmily sya nti..sbb sya skrng tnggl d ruma mak sya.. Husband sya x byar smua tu..dya cuma byar kreta dya je..then bg duit nafkah utk ank tu je.. Sya skrng binggung..sya nak brrenti..sya sngt pnat.. Sya binggung nak mluah dkt spa..sya bg te husband dya diam je..mak sya pun diam je.. Sya stress sngt.. Maaf klw pnjng sngt..jgn kecam sya.. Sya cuma prlu skongan tu je..

38 Các câu trả lời

Trima smua atas sokongan dan nasihat. Smoga Allah permudahkan segala urusan kita dan sma2 kuat mnghadapi sgala ujian. Trima kasih sngt2 dgn kata2 smngat tu.. Bt sya bfkir utk x brhnti krja dan truskn kja.. Mmg bsp dan sakit ni bt sya sngt2 lemah dan stress..tp bila ingt blik tntng ank.. Tntng suami.. Dan fmily sya.. Bt sya kuat utk laluinya.. Trima kasih smua.. Smoga Allah mblas jasa baik anda smua. :') terharuu rsanya ada yg bg smngat.

Semoga tabah dan kuat demi anak tersayang..sy pun ditimpa ujian dugaan besar jgk ms prgnt ank no 2 tp kuasa Dia, ms melahirkan mudah sgt,menjaganya dlm pntg lg amat mudah, sihat walafiat je..sabar ye,bykkan ngadu kt Dia jgk..sy doakan awk tabah selalu kuat jgn pk byk2,just go tru je sehari2 nti rs cptnya ms blalu,dh brnk dh pun..lega skit dpt cuti n rest dri mslh tu..fokus kt baby je ms tu..mmg mslh xkn lari kn dlm hidup kite yg pentg semangat kita tu 💪

sabar ye sya pon sama on insulin gan hb low ..sya ni lbih bnyk mc dri kerj tpi nak buat macam mne kite tak minta pon smua benda ni jadi kan..awal2 pon sya stress hari2 nangis...smpai terfikir dlm hati kenpa la aku ni mgandung lagi...tpi bila fikir2 balik sepatutnya sya enjoy ta smua org dpt rezki megandung mcam kita....soal kerj tu biar jew yg penting ade mc kan...enjoy je xpaya fikir bnyk insyallah lps bersalin nanti smua akn ok

Mungkin sis boleh beli glukometer sendiri and check kat ofis je... Lepas tu, utk appointment doktor n check up ANC dengan nurse, boleh nego jugak dgn nurse kalau boleh appointment utk review bsp n ANC tu sama hari, jadi cuti boleh ambik sehari je senang... Saya skrg buat mcm tu sbb kalau cuti byk hari, mmg keje pending byk kt ofis.. Sbb nk cuti byk kali pun, xsedap jugak kalau ada yg tarik muka kt ofis.. 😌

5y trước

Sya nak jg check bsp sndri.. Dah perna suggest dgn doc.. Tp doc x bg.. Dya ckp tkt sya tipu nti.. 😌 ingt org suke sngt dtng klinik tu ulang alik..

sama macam saya... awal2 pregnant hari itu sakit kaki terus smpai seminggu mesti de cuti 2 @ 3 hari direct... bulan lpas dah kena tegur psal attendance... mengadu dkt husband... bulan 12 & bulan 1 nie banyak appointment dgn doc... x kesah pe yg nk ckp... yg penting kesihatan baby lebih utama... klo x de rezeki keje kt tmpt sekrg... in sha allah de rezeki tmpt lain... 😊😊😊😊

Sabar sis. Berat dugaan awak ni. Kalau saya pun saya belum tentu mampu. Saya igtkan masala saya paling berat rupanya ada org lain mcm awak jauh lebih berat dugaannya. Mengadulah dgn Allah. Mungkin manusia tak boleh tolong hilangkan beban kita tapi insyaAllah Dia boleh ringgankan bebanan yg awak tanggung tu. Jgn bersedih dan jgn putus asa ye sis.. Semoga semua baik2 sahaja..

Be string mommy 💪💪 nasihat sy mommy cuba bincang dgn nurse bila appt kerap sgt. Jgn stress2, nanti lg senang penyakit dtg. Tengok keadaan yg puan cerita, sy risau suami lg buat hal kalau puan berhenti kerja. Teruskan bekerja, slow talk dgn boss. Tp yg paling penting, kesihatan mommy dgn baby. Kalau rasa tak kuat sgt, resign je. Lepas bersalin baru cari kerja balik

Be strong sis. Sedihnya bila kita mengandung, tapi orang yang buat kita tu buat tak endah. Sis anak tunggal ke? Apa pun, saya doakan sis terus kuat dan tabah dalam semua dugaan. Doa la banyak-banyak dengan Allah, moga dipermudahkan semuanya sebab tiap anak tu ada rezekinya dan doa orang teraniaya dan ibu itu makbul. Be strong sis!

Sabar ye sis. Sama saya pun ada gdm on insulin & makan ubat. Mmg banyak appointment klinik& hospital. Saya cadangkan sis beli glucose meter sendiri. So sis tak perlu ambil cuti sampai 2 hari. Check gula sendiri. Saya kena buat BSP 7x dalam masa 1ari. 3kali sekali kena buat bsp. Sabar banyak2 ye sis.

5y trước

Allahu sungguh beratnya dugaan sis ... Sy pun jadi bingung utk bg pndapat sbb mmbuat kputusan yg terlalu berat sbb takde respon drpd suami dan mak .. Kalau antra mereka ad yg sggup bertolak ansur , lega la jgk tp bila diam seribu bahasa 😔 Sy doakan agar Allah permudahakn segala urusan sis , semoga Allah melimpahi rahmat dan kurniaanNya buat sis dan kluarga ...

Sabar ye sis. Saya baru preggy jugak ank no 3. Saya yang tak bekerja ni pon asyik rasa penat, takde mood, tak sihat Sgt. Apatah lagi preggy mom yg bekerja 😭. Saya mmg suami tak bagi kerja. Saya doakan preggy mommy yang bekerja tu di permudahkan urusan Dan Allah berikan kekuatan yg lebih utk anda.