Tips TTC, sharing mana yang saya tahu

Assalamualaikum, trima kasih pada smua warga TAP selama ni mnjawab ptanyaan saya wlaupun saya kekal anonymous..alhamdulillah setelah hampir 2 tahun bkahwin, allah kurniakan rezeki pada saya.. saya kongsikan bberapa tips di bawah 1. Doa, minta ibu bapa keluarga atau rakan2 yg pergi mekah mendoakan 2. Banyakkan bsedekah 3. Susu kambing efferty minum sebelum breakfast 4. Folic acid 5. Zinc & selenium supplement untuk husband 6. Ubah diet, elak junk food atau fast food 7. Air rebusan kayu manis+ halia 8. Bersama waktu subur, jgn kerap & selang 1/2 hari Ssiapa ada tips lain boleh kongsikan buat para TTC #firstbaby #bantusharing

Tips TTC, sharing mana yang saya tahu
12 Các câu trả lời

Alhamdulillah saya pulak ttc 2 tahun lebih, miscarriage 3 kali, syukur kali keempat da masuk 20week. tips saya Alhamdulillah suami saya bukan perokok. 1. dulu duduk dengan mentua, Alhamdulillah ada rezeki ayah saya suruh tinggal di rumah sewa ayah saya dan tinggal berasingan jadi suami pun setuju alhamdulillah dan tiada tekanan dari pihak luar. in shaa Allah 2. saya ada gunakan herba dari HPA HGH T x silap. herba ni mahal tapi yang bestnya semua saraf kembali elok sebab saya pernah pergi mengurut tukang urut cakap rahim saya senget belah kiri. lepas guna HGH T ni terus lekat lepas sebulan period. kuasa Allah . Kalini scan perut doc ckp uri semua terletak elok alhamdulillah 3. Saya ada buat rawatan Islam , sebelum ni ada gangguan saka jadi dengan izin Allah kawan saya rekemen perawat ni dan perawat tersebut blh buang saka yg kafir so saya ikutkan alhamdulillah tiada lagi gangguan pada janin saya. tapi skrg kadang2 ada gangguan sihir tapi x teruk 4. Kena bahagia terlebih dahulu dengan suami. hargai moments dgn suami. saya pernah cakap dan terfikir , saya nak sayangi dan bahagia dengan suami , sebab itu seseorg yang Allah dah beri pada saya. tup3 saya lekat lagi alhamdulillah. Kita jangan fikir sesuatu yang kita belum ada. syukurilah perkara yang kita sudah ada 5. Banyakkan selawat sebab bila kita selawat sekali , Allah dan rasulullah ingat kita 10kali ganda dan asbab selawat juga doa makbul. semoga berguna untuk para ttc yg pernah gugur mcm saya. doakan saya dapat melahirkan baby pertama dengan selamat ye aaminnn

2y trước

Aamiinn🤲🏻 tmakasih atas sharing puan

Selain usaha isteri usaha pihak husb pn sangat mempengaruhi bagi saya semasa nak ttc nii.. 1. Klu husb perokok tegar bagitau baik2 kurangkan atau klu blh berhenti merokok sebab ni jg akan effect kualiti sperm nt sperm xlarat nak berenang smpi ke telur wanita 😆 (umpama ya tp ni ada betulnya jg) 2. Makan folic acid/ubat sbur bagi lelaki 3. Ubah diet, klu husb jenis tiap hari minum minuman berkafein blh bagitau kurangkan. 4. Rehat yg ckup, husb yg kerja ni prlu rehat yg ckup. Klu sy dgn husb sy, mcm yg puan empunya post ni kata lakukan pda waktu subur dan jgn kerap sgtlah betul. sy dgn husb akan jarakkan 1/2 hri untuk bersama sbb terlalu kerap bersama pn kualiti sperm blh jdi kurang baik, lgpn husb dah ckup penat d tmpt kerja kn. Haa tu je la tmbahan bg pihak suami 🤭 tlg betulkan klu ada salah info ye, sy ikut pnglaman dan hasil membaca je sbnrnya.. Berkat kesabaran slps 3th berjaya. Ni pn selepas sy dan suami start tinggal sama2 selepas bertahun2 LDR sejak zaman bercinta lg hehe

2y trước

👍

alhamdulillah....tahniahhh...eh mcm sama lak cara ttc kita (doa mak ayah,n kwn2 yg ke mekah).sampai artis2 ke mekah madinah yg offer utk sapa2 nk doa pun sy text, sedekah subuh, efferty, folic acid, suami consume supplement utk bantu kesuburan,air rebusan kak Imah , elak kaffein n junk food. :)

2y trước

Sama laaa.. alhamdulillah tmakasih☺️

Sya ttc selama 8 bulan.. Cara sya, kerap bersama waktu subur, minum susu yg ada folic acid, makan sayuran dan buahan.. Suami pun jaga pemakanan.. lepas pancut jangan suruh suami terus tarik, biar rendam dlm 5 minit.. Syukur, lekat.. hehe

2y trước

Sama☺️ tahniah ya

sy mnum air rebusan kak imah..bersama hari² xde terkecuali..mkn asid folic..LPs bersama jgn trs cuci..mnum ssu low fat cmpo kurma ajwa..doa bnyk².. alhamdulillah umo sy 42 now hamil dh 10 mnggu🤲😅

2y trước

Alhamdulillah tahniah puan

Tahniah Puan, Moga dipermudahkan segala urusan & diberikan kesihatan yg baikk 🤲🏻Saya ikhtiar dgn efferty subur jugaa !! 🙋🏻‍♀️😬

2y trước

Geng laa, tmakasih yaa

1) bersama pd waktu subur (check opk) 2) elakkn mkn nenas, betik muda, air gas 3) hsband exercise jln itik

2y trước

👍

Gud luck PD ttc garis dua... Moga cpt2... dikurniakan ank... Aamiin2

2y trước

Aamiinn

Kalau ada yang nak beli susu efferty, boleh roger saya🤭

2y trước

👍

Tahniah sis 🥰

2y trước

Trima kasihh, smoga dpmudahkan urusan puan juga🤲🏻