Rawatan endometriosis cyst selain operation

Assalamualaikum, sy berumur 29 tahun... semalam sy bru tahu yg saya ada endometriosis cyst di sebelah kiri ovary sy sebesar 4.7cm....rawatan yg doktor suggest operation.... Sy ingin tnya... Ada rawatan lain x dari segi pemakanan or exercise...yg ahli2 dlm group ni prnh amalkan ketika adanya endometriosis cyst ni. Terima kasih. #ttc1y7m #pleasehelp #bantusharing #risausangat

2 Các câu trả lời

dr gyne saya bagitau endo ni memang akan ganggu kesuburan, memang susah nak pregnant sebab dye tumbuh kat dinding rahim.saya ade endometriosis detect jan 2020 sebab period panjang & keluar spotting bila bersama husband. alhamdulillah jan tu juga buat operation remove ketumbuhan tu, memang banyak kecik2...1bulan lps operate dr gynae saya suggest untuk saya pregnant sbb sy pun memang ttc selama setahun lepas keguguran kandungan 1st. 3bulan lepas mencubq, saya pregnant. tapi bertahan 2bulan je. 3bulan lepas gugur tu alhamdulillah lekat lagi. sekarang baby dah 2 bulan. tambahan : dr gyne kata tak ade cara nak elakkan endo ni sebab dye berkaitan dengan hormon badan. once dah pernah ade endo ni, akan ade lagi on future contoh macam schya alyahya. apa yang kita boleh buat kenq makan healthy diet

3y trước

Alhamdulillah... tahniah sis..terima kasih sis share pengalaman sis... sis bt laparoscopy ke? berapa ye anggaran kos sis buat? dr gyne sis ada bgth x.. yg kalau dah bt operation pun... cyst nya akan datang balik kalau lama2?

Waalaikumussalam, maaf tak ada pengalaman. Saya doakan urusan sis dipermudahkan. Saya ada kkk ipar pernah ada cyst dkt ovari. Sebelah ovari dia yg ada cyst tu tak dpt diselamatkan so dh buang. About 10 years later alhamdulillah dpt juga zuriat. Skrg dh 2 org anak dia. Dia ckp dgn sy dia follow up klinik kesuburan, amalkan minum air rebusan buah zuriat dgn abg saya & berdoa sungguh2 dpn Ka'abah. Yg saya sayu dia pernah cerita kt saya dia ckp dgn abg saya dia suruh kahwin lain tapi abg saya tak nak. Dia ckp abg saya baik. Saya pun terkejut dia boleh ckp mcmtu dkt abg saya. Saya tak kisah pun ttg anak asalkan diorg bahagia. Saya pun tahu abg saya tak kejam. Abg saya syg sgt kkk ipar saya. Skrg diorg dh tak ada konflik ttg anak. Alhamdulillah.

3y trước

ok2... terima kasih sis 😊