Ibu mengandung positive covid.

Assalamualaikum.. sy 29 weeks dah disahkan positive covid.. kurantin dirumah.. sekarang ni.. cume ada symtom batuk2 je.. tapi still risau.😔😔 kat sini ada x ... ibu2 yg berpegalaman positive covid.. boleh share x..

27 Các câu trả lời

ya saya pun kena minggu ke 29 hari to alhamdulilah dah sembuh tkut nk g cac and hospital tkut kena tahan. sbb kt rumah anak2 and suami pun postive so saya terpaksa kuatkn diri utk jaga diri and keluarga. tapi sentiasa check oxigen saya aktive mcm biasa cuma 3 hari demam to saya makan ubat bila x sakit badan and x demam cpt2 masak buat kerja sikit2. suami saya teruk oxigen drop terpaksa pakai oxigen kt rumah saya belikn meshin oxigen and saya and anak2 alhamdulilah ok. cuma lepas negative to saya batuk sikit tapi batuk allergy . saya makan 1 hari 1 biji citrizine and selang sehari makan lagi 1 biji alhamdulilah skrng dah bebas batuk juga cuma pening kepala kdg2 mcm dunia ni berpusing. skrng dah 34 week 1 day anak ke 3. alhamdulilah baby ok saya dah ok

3y trước

ok tq sis...

Semoga dipermudahkan urusan. Pelik kenapa CAC tak hantar puan ke pusat kuarantin (selain hospital) utk sementara waktu. Saya positive masa mengandung 19 weeks, berjangkit dr suami walaupun sy mmg 24 jam kt rumah. Pergi CAC, terus diarahkan pergi ke MAEPS naik ambulans. Ditempatkan dgn ibu ibu mengandung yg lain. Sbb mengandung ni high risk sgt, sekurangnya kt pusat kuarantin ada yg monitor tahap kesihatan, oksigen, check darah apa semua. Banyakkan minum air lemon suam, ambil vitamin C. Kalau boleh buka tingkap luas luas utk pengudaraan yg elok, serta bagi cahaya matahari masuk rumah / kena kita jugak. Ikhtiar selagi yg boleh. InsyaAllah, moga dipermudahkan.

sy preggy 11w 5day,sy pn bru pulih,arini last sy kuarantin..cuma tinggal sikit2 btuk je..semoga kak cpt sembuh ye..sy pn kuarantin dirumah je..tpi risau sgt2 sbb bbdan dua ni..sya demam pns 3 hari pertama,hari ke 4 pulih dri demam tpi pening kpla yg amat sgt..sy xmkn sbrg ubt pn msa tu,sbb pkir mngandung,skli husband tnya k.ipar..k.ipar ckp bole mkn penadol yg bulat tu je,klau skit je bole mkn dan jgn amal kn..dpt sbiji mkn lega trus pning tu..ayoyo..selsema,batuk arini bru pulih..apakah perlu kuarantin di hospital jdi tnda tnya smua tu..tekad kuarantin kt rumh..sya amalkan kumur air garam suam pgi ngn mlm,minum air pnas & kerap mndi..alhamdulillah..kdg2 je rasa pning..

sye haritu mula2 xde deria bau,,lpstu sye kena swabtest dan keputusan positif,,terus kena hntar ke hospital,,lpstu kena pantau apa semua,,,syukur alhamdulillah sye dah sihat skrg dan sudah balik,,,dlm seminggu diaorng cek(dlm wad),,,keadaan sye makin baik,,,lps balik tu ada pnggilan dri dokter pakar o&g buat apoiment,,,13\9 nie ada x sape2 yg blh tlg sye,,,klau pakar o&g buat rawatan kita kena tahan wad atau lps dh rawatan blh balik??doakn sye dan kandungan sihat selalu,,,semoga bersalin nnti negatiff,,,amin3 yarabbal allaminn,,,

saya tgh kuarantin sebulan sbb positif covid, mula2 suami kena sekarang sy. tgh kuarantin baru sedar yg sy hamil 5 minggu, nak sembahyang atau mengaji memang kurang nafas dan cepat penat tp sy boleh kongsikan sikit. walaupun sakit kena sentiasa aktif, jaga makan, buat senaman ringan, sentiasa aware dengan keadaan diri dan baby. in sha allah semua urusan dipermudahkan

3y trước

tq awak. InsyaAllah..

terus kuatkan semangat ye sis jangan biarkan covid tu menang dlm badan kalau kita lemah lagi senang dia nk buat kerja maksud saya lagi senang dia nak merebak..Jadi kuatkan semangat untuk baby dan puan 😊semoga puan dilindungi allah amin moga cepat sembuh ye puan

puan ada prg CAC (covid assessemnt centre) terdekat tak? kalau belum, puan blh prg sana utk doc check keadaan puan. sy baru discharged hosp selepas 15hari warded. kandungan skrg 35w

3y trước

saya dah pergi... tapi xde gejala teruk.. dia suruh kuanranti di rumah.. sebb hospital tgh penuh sekarang..

Follow ig bondaumirah ada kongsikan peralatan dan cara penggunaan alat2 utk org yg tgh +c19 dan kurntn di rumah. Harapnya membantu. Semoga Allah beri kesihatan buat awak 🤲🏻

Beli oximeter kat pharmacy check level oxygen dlm bdn setiap hari 3 kali.. Pastikan oxygen level lebih 95%. Boleh monitor ni memandangkan kuarantin di rumah

sy pun positif sis.. baru je dpt tahu.. sedih sgt. 24jam duduk umah .. last2 jangkit dgn suami (close contct tmpt kje) down sgt..

3y trước

sis duduk ngeri mana