Anak reject tidur dlam buaian

Assalamualaikum smua mamy2 nak tanya ade tak anak yg taknak tidur dlam buai? Anak saya dari newborn xprnah ajar buai. Ni dah 4 bulan baru la nak try bagi buai sbab asyik nak dodoi je kat tangan susah nak gerak. Tp bila dah beli blh pula dia nangis melalak bila letak dlam, nyaring giler suara nya tak prnah2 nangis camtu😭 bila letak je nangis mcm kena dera. Trauma nak letak dlam dah. Tu laki kata jual je la murah skit biarpun beli tu harga dkat 300 juga. Ade tak mamy2 yg anak mmg reject xnak tido dlam buai juga? Ingat smua baby akan suka klau buai tp knpa anak saya xnak pulak🤣 Alahaii.. Ke silap saya dah 4 bulan baru nak introduce buai kat dia tu dia mcm culture shock pula. #firstimemom

20 Các câu trả lời

anak sulung Sye masa baby dulu sebulan je dalam buai .. sbb kan dia tidur lasak sgt2 Sye cadang Trus tak letak buai sbb takut jatuh buai 😅.. lepas bagi susu badan je dia tidur terus Sye letak atas tilam sambil2 tepuk2 sikit dan dia tidur sendiri .. kadang tu dodoi jugak bila time dia nagis sahaja la .. bila da diam Sye letak je dkt tilam .. Smpai skrg umur 2thun 11 bulan da boleh tidur sendiri .. Sye putus susu dgn dia tahun lepas bulan 11 lebih mcm tu , skrg nk tido minta susu botol je guling2 sana sini terus tido sendiri .. alhamdulillah.. skrg dia da tido sendiri tak tido sekali dgn Sye kadang2 je tido dgn Sye

sy rasa normal sebab baby sy pun mcm dah start reject buai sekarang. menangis mcm kena dera. tak sanggup nak letak dalam buai. dia start buai masa umur 2 bulan. sekarang 4 bulan. sy letak juga baby dalam buai tapi bila time dia betul2 mengantuk especially tengahari. lepas jam 5 petang,buai tu memang x digunakan langsung sampai la 12 tengahari esok pulak.sy rasa dia bukan reject buai tapi sebab dia nak main2 dulu dengan ibu dia sebelum tido. kalau tido atas katil dia boleh pegang2 dulu tangan n muka ibu dia sebelum lena. macam tu la sy rasa.

2mo trước

Saya baby first time buai masa 4 bulan ni.. terkejut kot tiba2 mcm culture shock 🤣 blum letak dah muka monyok dah masam🤣

Mcm anak saya, dri kecik tdo dodoi, tapi kdg x lama pun dodoi dia, kak ipar tgur kenapa x beli buai, tdo lma la mcm tu kalau buai, tapi bila blik kg hari tu sja dia bubuh ank sya dlm buai, hahhha melalak, n ank nmpak gayat sngt, bukan kami tak nak ajar, nak je, tapi smpai ke sdh mmg x beli, bukan x mampu, tapi mcm perlu ke eh, smpai ke sudah kami suami isteri x beli, hehe, tapi kdg kak kak ipar sya bitter jugaak, tapi sy pekak kan telinga jee🤣🤣. Sekarang anak dh nk masuk 9 bulan, okey je tdonyaa, kdg siang 2/3 jam tdo bawah pun,

2mo trước

Anak siang susah skit tido kjap2 je. Letak bawah mmg melalak nak dodoi juga baru blh tido🤣 klau dodoi tangan 2 jam pun dia ok blh lena. Malam ok je dia 8pm dah tido dah esok pagi 8-9am baru bngun.

baby sy pun dah 4 bulan skrg dia tgah fasa nak meniarap, abah nya siap pasang aircond dalam bilik tp dia x nak sbb atas tilam susah nak pusing, kat luar panas tp elok diam main guling sensorg atas playmate.. dulu nak berdukung sbb bosan baring, skrg dah x nak pegang sebok nak baring asah skill meniarap dia tu... anak sis pun mungkin mcm ni jugak, dia tgah nak explore mcm² tp pergerakan dia terhad bila dalam buai tu.. cara dukung pun x nak posisi menyusu dah, nak dukung bahu atau mengadap depan, dia puas dapat tengok mcm²..

2mo trước

bab tido siang tu betul, baby sy pun tido skejap² dia lebih banyak berjaga waktu siang.. fasa ni masa baby sy 3 bulan, nak kita depan mata je layan dia sembang mmg satu keje x jalan, kalau tinggalkan sekejap dia nangis.. ni masuk 4 buln dia x kesah da, bg mainan dia main sendiri, pastu dok guling² dah penat dia tetido sendiri..

Anak saya pun dah 4m takmau buai padahal since dia 3weeks tidur buai. Dulu org keliling semua ckp kenapa biasakan anak buai nanti susah nk kemana2 tp tu la skrg dia reject sendiri even di rumah bs pun takmau. Suka tidur tilam je after nyot2 terus lena sampai subuh. Kalau masuk buai meronta mengiring ditarik2 buai tu. Saya pun rasanya nk kena jual buai ni sis. Tp nak baca dulu komen2 di sini adakah normal? Atau nanti tiba2 dia mau buai balik semula?

2mo trước

Takpe sis kita simpan je buai tu. Utk next kids. Akan dtg harga buai lagi maheiii

Bgus laaa dia reject awk, sbb tak elok baby tdo dlm buai, blh tgok komen2 doctor pakar, mmg tak digalakkan tdo dibuai, sbb kepala dan otak bby byk air, bila buai duk hayung dia atas bawah atas bawah blh menyebabkan concusion, (CC)…. Dan blh menyebabkan pendarahan… blh reserch ya kawan2, ada kata okay je, ada kajian mmg jumpa masalah ni, so lbh baik cegah drp mengubati… anak sy mmg sy tak ajar tdo buai, bahaya dan risiko…:🫠🫠

2mo trước

Nope betulkan fact awak. Research terbaru dah conclude buai tak menyebabkan SIDS pun dgn syarat spec & penggunaan buai kena betul. Boleh rujuk https://my.theasianparent.com/buai-baby-gegaran-otak/amp

ank sy kalau kt rumah pengasuh tido buai. tapi pengasuh siap bedung bagai la. kalau kt rumah dgn sy, dia taknak tidur buai kalau tak mamai or dah tertido. mesti nangis jugak macam kita dera dia. lena kan dgn bgi dodoi, nyusu tek, bila dah ttdo baru sy tukar letak kt buai. sy introduce buai kat anak time pantang jugak.. anak ni kadang lebih suka tdo berpeluk n dekat dgn ibunya. ada bau tek. hehe.. senang nk nyonyot klo tjaga..

2mo trước

Tu la tp ni baru first time introduce buai masa 4 bulan. Mcm culture shock pun ade dia ni langsung xnak dlam tu🤣🤣🤣

wslm.. anak sy slh satu yg xnk tidur buai tp dia jenis high demand. nk kata lambat introduce buai, dlm pantang lg dh cuba mmg dia xnk. kalau org lain masukkan pn paling lama dia tdur dlm 20 minit camtu, berbedung ke x, sama je, siap melalak mcm kena pukul. satu lg anak sy reject pacifier & nk melekat je. cuti bersalin mmg penat betul rasa. skrg dh 5 tahun pn dia.

2mo trước

anak awak jenis high demand mcm anak sy kot.. keje merap je 24 jam, masa pantang pn sy nk mkn mandi terkejar2, harap kt adik2 la tgk pgg jap sementara sy mandi ke mkn ke.. pnh try letak bra yg belum basuh masa dia tidur tp dia terjaga jgk.. nk kena baring dgn dia bru dia tdo lama.. sampai ada masa sy menangis sbb penat sgt.. mlm sejam sekali menyusu.. nk pam susu buat stock pn x dpt masa tu..

sng bila ank xnk tidp buai ni.. bwk pi mne2 xkalut nk cri buai tidokn ank.. lg2 musim raya .kt kg smpi ada turn nk bg ank msg2 tido buai.. alhamdulillah ank sy pun jnis xnk tido buai dlu.. sng nk ke mne2 xperlu bwk rocker klau pi hotel ke apa..skrg da 5 thun da dia.. ni bru mlahirkn adik dia 14 hri yg lalu. hrp sme mcm abg dia..

sy penah try jugak masa 5 bulan camtu, takmau dia sampai berdiri dalam buai , pastu byk kali cuba sampai sy give up last skali tersimpan je buai tuh, skrg anak saya 11 bulan, masih dodoi dkt tgn 😢 tp sbaik jumpa teknik dodoi yang tak memenatkan, risau gak dia tak boleh tdo sendiri

2mo trước

eh same la awak. kita mmg nk siang je buai asal nye, saya start intro buai n babycot waktu usia 5 bulan, buai tak nak tapi baby cot dia okey, tp dh masuk 9 bulan dia takmau dah babycot, nangis2 letak dlm tu, dah pandai nak tidur katil ngan mommy dia , last2 babycot n buai tersimpan dh la mahal2 beli