Uri Di Bawah

Assalamualaikum.. Siapa ada pengalaman uri kt bawah? Saya dah 32 week.. Ibu mertua suruh pergi urut bidan.. Setahu saya doc x bagi urut kan.. Siapa ada jalan penyelesaian 😭

20 Các câu trả lời

Emm..better jgn urut..kang trsalah urut lain plak jdnye...uri bwh ni jgn buat main2 sis.. sy sndri ada pnglmn uri bwh.pp type 3.... Ms minggu ke 34 sy brsalin.even xde bleeding... . bby breech ...klu bby breech doc akn buat ecv pusingkn balik pd kedudukan spttnye sblm operation atau bersalin normal..... mcm uri bwh ni kena bykkn bedrest je.. jgn buat kje berat2...abis2 nti doc akn suruh kita admit awal rest dkt hsptl smpai la waktu due kita yg spttnye jika x alami perut mengeras dgn kerap... Jgn stress..jgn byk brjln..sbbnye nti tkut bleeding.. bila bleeding nti yg bhyanya adalah pd kedua2 nya..ibu dan ank.. ntahla sis..sy bkn nk tkut2 kan sis..tp ats pnglmn sy sndri la an..ada mmbr sy smpai kn dia koma sminggu tw d sbbkn bleeding ..bila dh sedar dari koma plak dia hilang ingtan selama smggu sbb kesan doc bg morphine ms dia koma utk tahan sakit tak salah sy..sbb tu effect jd ilang ingatan kejap lepas sedar dari koma...jadi plz la jgn buat bkn2.. just doa byk2 dan serah pada Allah smuanya..in shaa Allah slmt ...even trpkse czer... Just think positive je.. kang jgn sbb pk nk brsalin normal.. ikut je apa kata org tnpa pk risiko yg dri kita sndri akn tggung... Mg Allah pmudahkan segalanya .aamiin

Baik dngar cakap doktor..sy pun PP type 3 masa 34minggu admit wad..dh sebulan bed rest kat hospital..rehat je sepuas2nya dgn baby dlm perut tanpa fikir masalah apa walaupun boring..masa ni luang masa byk doa sembahyang ingat kat Tuhan n serah kpdNya..nk czer pun czer lah..janji ank selamat keluar..masa tunggu nk operate lagi 3hari doktor nk scan dulu dgn jayanya uri dh naik😀 boleh balik tunggu brsalin normal dlm seminggu jgk bersalin dh..kepala ank ada 2 pusar ada satu pusar kecik betul2 area depan atas dahi😅sy first time tgk budak pusar depan mujur kecik xperasan sgt cuma nk rambut sikat ke tepi xkira kiri or kanan susah sikit..jgn2 ank yg tlg naikkan uri??😁🥰

4y trước

Kesimpulan rehat je tnpa buat apa..ikut je nasihat doktor..sbb semua risau kita xnk berlaku bleeding tu yg penting..sekiranya awal admit wad senang utk urusan kecemasan doktor nurse pantau kita dan brsedia sentiasa bila ada bleeding brlaku kecemasan dpt diberi dgn segera..maksudnya bila brlaku bleeding mungkin perlu standby darah n mcm2 utk kita..boleh kita elak drpd nasib malang

Elok jangan pergi urut.. Dapatkan nasihat doktor.. Macam kakak sy.. Bru 7 months baby dia kepala dekat atas lagi... Tapi si tukang urut tu kira nenek sedara sy dia ckp kakak sy dah nk smpai masa.. Maybe dlm pikiran dia kakak sy dah 9 bulan...dia x percaya yg kakak sy masih 7 bulan.. Lepas tu dia urut pusingkan baby. Seminggu tu akk sy bersalin tak cukup bulan #33weeks...Punca sbb baby stress...sebulan anak dia dalam peti tu.. Hmmm... N now nenek sedara sy tu terus x mau urut n pegang perut or nk ckp ape2 time sy mengandung ni...

4y trước

Itu la... Alhamdulillah skrg anak dia dah nk 2 tahun... Nasib semua selamat.. Apa2 sis kene dapatkan nasihat doktor... Walaupon si tukang urut itu berpengalaman... Doktor punya alat lagi lengkap dan kite akan rasa lebih selamat.. Jika ape2 berlaku...

Saya waktu 21 minggu buat detail scan, doktor cakap uri dibawah. Scan lagi sekali kat kk waktu 33 minggu still uri kat bawah. Saya amalkan sujud lama waktu solat, luruskan kaki menegak kat dinding & doa bnyk2 supaya uri naik & boleh bersalin normal. Alhamdulillah lepas tu scan kat hospital waktu 36 minggu (kk refer hospital) uri dah naik.

sy pun macam tu , anak sulung doc cakap uri kat bawah , pastu esok kene ke hospital pulak , malam tu sy pujuk baby dalam perut suruh tolong bawak naik uri sy , sy cakap mummy nak bersalin kan awak normal , esok nya g hospital terus naik uri , tak jadi kene tahan

Waalaikumussalam, better tak perlu berurut. Boleh usaha bercakap dengan baby. Pujuk dia ubah posisi. Ini terbukti berkesan based on experience kawan saya. Selain tu, banyakkan bersujud dan berdoa. Semoga dipermudahkan urusan ye sis. Aamiin

Waalaikumsalam. Saya pun placenta previa type 1 sampai hari saya bersalin. 36w. Alhamdulillah, dapat bersalin normal. Sujud lama, banyakkan berjalan. InsyaAllah akan naik jugak even sikit

Sy 24w buat detai scan uri agak turun bawah. Tp doctor ckp tak apa tunggu 28w nti scan semula. Alhamdulillah 28w tu scan uri dah cantik kat atas. Doctor tak bg urut

Sy tak sure kalau uri boleh naik atas tak dgn cara banyakkan position sujud atau menonggeng lama2 setiap hari. Kalau songsang boleh cuba cara tu. Cer awk try buat dulu.

4y trước

Tu laa sy pun buat hari2 sbb baby breech masa 30w. Skrg dah 36w, kepala baby dah dkt bwh. Uri pun memang dari awal dkt atas. Harap kekal smpai nak bersalin nanti.

Sama!! Saya pon 32week, uri kat bawah. Esok baru nk ke hospital. Doakan saya berpeluang bersalin normal jugak ya. Semoga semua urusan kita dipermudahkan. Amiinn.